Φάε έξυπνα

Ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός! Ενώ όλοι οι άνθρωποι έχουμε το ίδιο γενετικό υλικό (DNA) και είμαστε όμοιοι κατά 99,9%, οι μικρές διαφοροποιήσεις (πολυμορφισμοί) του DNΑ που έχουμε ο ένας με τον άλλο μας κάνουν ξεχωριστούς. Έτσι εκτός από την εμφάνιση (μαλλιά, μάτια, ύψος, κλπ.) διαφέρουμε και οργανικά και μπορεί να έχουμε διαφορετική ευαισθησία σε διάφορες καταστάσεις.

Γι’ αυτό με την ανάπτυξη της Γενετικής τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε και ο κλάδος της Διατροφογενετικής. Η Διατροφογενετική μελετά τους πολυμορφισμούς που σχετίζονται με παθήσεις και καταστάσεις υγείας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να περιορίσουμε την εκδήλωσή τους μέσω της διατροφής και του lifestyle σύμφωνα με το ξεχωριστό γενετικό προφίλ του καθενός.

Επομένως, μπορούμε να προσδιορίσουμε τη γενετική προδιάθεση σε ασθένειες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η κοιλιοκάκη). Επίσης, μπορούμε να κατανοήσουμε πώς οι πολύ μικρές διαφορές στα γονίδιά μας μπορούν να επηρεάσουν την αφομοίωση διάφορων τροφών (αλλά και τοξικών π.χ. καφέ, αλκοόλ) από τον οργανισμό μας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ελέγξουμε αποτελεσματικότερα:

  • την απώλεια ή αύξηση βάρους (έλεγχος λιπιδίων, υδατανθράκων και άλλων θρεπτικών ουσιών),
  • την πρόληψη ασθενειών, μέσω ελέγχων και κατάλληλης διατροφής,
  • τη μείωση/εξάλειψη των συμπτωμάτων γαστρεντερικών προβλημάτων που συνδέονται με διατροφικές δυσανεξίες (γλουτένη, λακτόζη),
  • τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα από την πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων,
  • την καλύτερη άθλησή μας μέσω των αθλημάτων που μας ταιριάζουν κ.λπ.

Και δεν σταματάμε εδώ. Μπορούμε να γνωρίζουμε περισσότερα για την υγεία του δέρματός μας, όπως:

  • την προδιάθεση για πρόωρη γήρανση,
  • την αντιοξειδωτική ικανότητα του δέρματος,
  • την ελαστικότητα και την ικανότητα ενυδάτωσής του,
  • την αποφυγή ανάπτυξης ρυτίδων, φλεγμονής και ορισμένων δερματικών καταστάσεων,
  • τα αποθέματα του κολλαγόνου,
  • την αντοχή στην έκθεση στον ήλιο,
  • το ρίσκο εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας και αλλεργικής ρινίτιδας,
  • τα συστατικά των καλλυντικών που μας ταιριάζουν περισσότερο.

Σκοπός μας; Να καταπολεμήσουμε τα σημάδια γήρανσης και να εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα όταν επιλέγουμε τις περιποιήσεις φροντίδας δέρματος.

Κάνε το τεστ

Όλοι αυτοί οι έλεγχοι είναι διαθέσιμοι στη Safembryo μέσα από τα Genetix23 τεστ. Πρόκειται για εξατομικευμένες γενετικές εξετάσεις σε προσιτή τιμή, που έχουν αναπτυχθεί έπειτα από πολύχρονη έρευνα από εξειδικευμένους επιστήμονες στον χώρο και χρησιμοποιούνται σε πάνω από 25 χώρες παγκοσμίως.

Επειδή ακριβώς το DNA μας είναι μοναδικό και δεν αλλάζει καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας, δεν αλλάζουν και οι πολυμορφισμοί που μελετώνται. Έτσι δεν χρειάζεται να επαναλάβετε την ίδια εξέταση ξανά. Προσοχή, δεν πρόκειται για τεστ δυσανεξίας! Στηρίζεται αποκλειστικά στη γενετική ανάλυση του DNA σας και δεν έχει καμία σχέση με έλεγχο αντισωμάτων που αναπτύσσονται στον οργανισμό μας από την πρόσληψη τροφών.

Η διαδικασία περιλαμβάνει μια απλή λήψη δείγματος γενετικού υλικού από σάλιο και ανάλυση πολλών διαφορετικών γενετικών περιοχών ταυτόχρονα. Μάλιστα, επειδή παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές, ο διαβήτης, και η παχυσαρκία, επηρεάζονται από πολλά γονίδια, μελετώνται δεκάδες διαφορετικοί πολυμορφισμοί για την κάθε μία.

Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων γίνεται από διεπιστημονική ομάδα γενετιστών, παθολόγων, καρδιολόγων, ενδοκρινολόγων και δερματολόγων από το παγκοσμίου φήμης ίδρυμα ερευνών στην διατροφή και την υγεία IMDEA, σύμφωνα με έγκριτες επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Στο τέλος παίρνετε στα χέρια σας έναν πλήρη οδηγό επεξήγησης των αποτελεσμάτων στα Ελληνικά με πολύ απλό αλλά αναλυτικό τρόπο όπου προτείνονται εξατομικευμένα μοντέλα πρόληψης, διατροφής και άσκησης για να εξασφαλίσετε την αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού σας βάρους, τη βελτίωση της υγείας σας και την αντιγήρανση!

Δρ. Αγγελική Γεροβασίλη AKC, BSc, MSc, PhD,

Γενετίστρια,

Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρικής Σχολής Λάρισας και ΤΕΙ Θεσσαλίας,

Επιστημονική Υπεύθυνος Safembryo,

Διδάκτωρ King’s College London

www.safembryo.com