Αν ασκούμαστε τρεις φορές την εβδομάδα και τρώμε υγιεινά, μπορούμε να αναστρέψουμε τη γήρανση του εγκεφάλου και να αφαιρέσουμε έως και 10 χρόνια. Νέα έρευνα βρήκε ότι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι που ασκούνταν περίπου 100 λεπτά την εβδομάδα και τη συνδύαζαν με ισορροπημένη διατροφή σε φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης, ήταν καλύτεροι στο σχεδιασμό και την οργάνωση. Η έρευνα συγκέντρωσε 160 ανθρώπους που έκαναν καθιστική ζωή και ήταν άνω των 65 ετών, οι οποίοι δεν έπασχαν από άνοια αλλά είχαν προβλήματα στη λήψη αποφάσεων.

Το ένα τέταρτο εξ αυτών έκανε συνεδρίες 35 λεπτών με περπάτημα, ποδηλασία ή τζόγκινγκ, τρεις φορές την εβδομάδα για έξι μήνες, σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή. Αυτοί οι άνθρωποι ξεκίνησαν με μέσο όρο πνευματικής ηλικίας τα 93. Έπειτα από 6 μήνες, η πνευματική τους ηλικία βελτιώθηκε και πήγε στα 84. Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή θεωρούνται μέσα βελτίωσης των νοητικών ικανοτήτων και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ντιουκ στις Η.Π.Α. χώρισαν τους 160 συμμετέχοντες σε 4 ομάδες. Η μία έκανε μόνο το πρόγραμμα άσκησης, άλλη την συνδύασε με τη διατροφή ενώ οι υπόλοιπες ακολούθησαν απλές συμβουλές υγείας. Εκτός από τις τελευταίες, οι άλλες ομάδες βελτιώθηκαν, ειδικότερα εκείνη που συνδύαζε άσκηση με διατροφή, πράγμα που αποδεικνύει ότι τα οφέλη στην υγεία είναι πολλαπλά.