Η περιορισμένη διατροφή που διαταράσσει το συνηθισμένο σας πρόγραμμα γευμάτων, μπορεί να σας προκαλέσει νευρικότητα, πείνα και πόνο. Θα μπορούσε να είναι το κεφάλι σας και όχι το στομάχι σας που σας λέει ότι χρειάζεστε φαγητό. Οι πονοκέφαλοι ως απάντηση του σώματός σας στην πείνα, είναι ένα μήνυμα ότι έχετε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

-Οι πιθανές αιτίες

Πιθανές αιτίες για τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από την πείνα περιλαμβάνουν την ένταση των μυών και το χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Η πείνα μπορεί να προκαλέσει σφίξιμο στους μυς σας και κατ’ επέκταση πονοκέφαλο.

Η παράλειψη γευμάτων, ο ύπνος αργότερα από το συνηθισμένο ή η καθυστέρηση των γευμάτων ή των σνακ μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Όταν το σάκχαρο του αίματος πέσει, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες για να αντιμετωπίσει τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Η συχνή λήψη φαρμάκων για πονοκεφάλους που προκαλούνται από την πείνα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους.

Οι πονοκέφαλοι έντασης, όπως αποκαλούνται, έχουν πολλές πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της πείνας.

-Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα μιας κεφαλαλγίας έντασης που προκαλείται από την πείνα, περιλαμβάνουν πόνο ή πίεση και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, σφίξιμο στο μέτωπο, πόνο που προέρχεται από το πίσω μέρος του κεφαλιού, πόνο στα μηνίγγια, τον αυχένα ή το πρόσωπο. Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συχνά συνοδεύονται από άλλα συναφή συμπτώματα, όπως εφίδρωση, αδυναμία, κόπωση, σύγχυση, ζάλη και τρέμουλο.

-Πώς θα προλάβετε τον πονοκέφαλο

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης πονοκεφάλων που σχετίζονται με την πείνα, τρώγοντας τα γεύματα και τα σνακ σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αποφύγετε την παράλειψη γευμάτων και υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και τρόφιμα ολικής άλεσης. Μείνετε ενυδατωμένη και περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης από ποτά και τρόφιμα.

Αν αντιμετωπίζετε συχνά πονοκεφάλους που σχετίζονται με την πείνα, σκεφτείτε να καταναλώσετε αρκετά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα αντί για τρία μεγαλύτερα γεύματα ή να προγραμματίσετε ένα υγιεινό σνακ 100 έως 200 θερμίδων μεταξύ των γευμάτων.

-Συμβουλευτείτε γιατρό

Οι συχνοί πονοκέφαλοι μπορεί να αποτελούν ένδειξη ενός σοβαρότερου προβλήματος υγείας. Συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας εάν ο πονοκέφαλος σας επιδεινωθεί μετά από τη λήψη αναλγητικών φαρμάκων, αν σας προκαλεί πόνο αρκετά σοβαρό ώστε να σας ξυπνήσει, αν έχει ξεκινήσει μετά από τραυματισμό στο κεφάλι ή αν συνοδεύεται από εξάνθημα, πυρετό, μούδιασμα, θολή ή διπλή όραση (διπλωπία) και δυσκολία στην ομιλία.

Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε τον γιατρό εάν έχετε συνεχείς πονοκεφάλους δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, αν αντιμετωπίζετε αλλαγή στη συχνότητα των πονοκεφάλων σας, αν παίρνετε φάρμακο για τον πονοκέφαλο δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ή αν οι πονοκέφαλοί σας γίνονται σταδιακά πιο σοβαροί.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: