Επιστρέφοντας στην εκτός εορτών καθημερινότητα, αρκετοί έχουν πάρει κάποια παραπάνω κιλά. Δυστυχώς στις γιορτές χάνεται κάθε έννοια προγράμματος όσον αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες. Αυτό λοιπόν που πρώτα από όλα απαιτείται είναι η επαναφορά ενός σωστού διατροφικού προγραμματισμού και όχι πανικός και σπασμωδικές δίαιτες πολυήμερων αποτοξινώσεων. Είναι σημαντικό η ημέρα μας να περιλαμβάνει και πάλι αρκετά γεύματα, ιδανικά ένα πρωινό, δύο ενδιάμεσα σνακ, ένα μεσημεριανό γεύμα και ένα πιο ελαφρύ βραδινό.  Ακόμη και άτομα που λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι είναι σημαντικό να υιοθετήσουν ακόμη και στον χώρο της δουλειάς την κατανάλωση μικρογευμάτων – όπως φρούτα, γιαούρτι κ.ά. – μέχρι το κυρίως γεύμα. Με άλλα λόγια, απαιτούνται μικρά και συχνά γεύματα στο σπίτι, στη δουλειά, ώστε ο οργανισμός να βρίσκεται σε μια ισορροπία και να μη διαμορφώνονται συνθήκες πείνας, οι οποίες θα εκφραστούν με ανεξέλεγκτο τρόπο στο κυρίως γεύμα. Ποιοτικά είναι σημαντικό να βοηθήσουμε εκ νέου το σώμα μας να κάνει την αποτοξίνωσή του από τα διατροφικά κατάλοιπα των εορτών.

Λίγη αποτοξίνωση

Η αποτοξίνωση αποτελεί μια σημαντικότατη και άκρως απαραίτητη διαδικασία που επιτελείται από τον ίδιο μας τον οργανισμό. Εμείς αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να τον βοηθήσουμε να την κάνει πιο αποτελεσματικά, δίνοντάς του τις κατάλληλες τροφές και ροφήματα. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και να επιλέξετε ως κυρίως μενού στο σπίτι περισσότερα όσπρια, λαδερά και ψάρι συνοδευόμενο πάντα με σαλάτες εποχής.Προσέξτε το αλάτι στο φαγητό και αντί αυτού βάλτε περισσότερα μπαχαρικά και μυρωδικά. Πίνετε αρκετό νερό και φυσικά αφεψήματα όλων των ειδών, που θα βοηθήσουν το σώμα σας να διώξει γρήγορα τις τοξίνες του κρέατος, των γλυκών και του αλκοόλ. Αποφύγετε το αλκοόλ.

Τρώτε πρωινό

Το πρωινό είναι ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Αποτελεί την πρώτη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, μετά την πολύωρη «νηστεία» που συνεπάγεται ο ύπνος. Θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον μία μερίδα γαλακτοκομικών, αλλά και υδατάνθρακες, όπως δημητριακά, ψωμί, φρούτα και φρέσκους χυμούς. Ένα πλούσιο πρωινό βοηθά στην καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού, σωματική και πνευματική, δίνοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων. Η έλλειψή του δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για την πρόκληση πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυξάνοντας την πιθανότητα «βουλιμικών» τσιμπολογημάτων.

Μην ξεχνάτε τη σαλάτα

Συνοδεύετε πάντα τα γεύματά σας με πράσινη σαλάτα που θα περιέχει 1 κουταλάκι ελαιόλαδο. Τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού. Αυτό σημαίνει ότι αποτρέπουν την υπερκατανάλωση θερμίδων και τελικά βοηθούν στην απώλεια κιλών. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά σημαντικά για τον οργανισμό.

Ελαφρύ βραδινό 

Μια ελαφριά σαλάτα με τόνο (ή κοτόπουλο ή ψάρι ψητό), ένα τοστ με 1 ποτήρι γάλα, μια φρουτοσαλάτα με 1 γιαούρτι και μέλι ή μισή ποσότητα από το μεσημεριανό φαγητό αποτελούν ενδεικτικές επιλογές για ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα.

Θυμηθείτε την άσκηση

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να αυξήσετε τις καύσεις του οργανισμού σας είναι η άσκηση. Η σωματική δραστηριότητα κατά κανόνα ξεχνιέται τις εορταστικές περιόδους, επειδή βγαίνουμε εκτός προγράμματος. Γι’ αυτό καλό είναι να βάλετε στον καθημερινό σας προγραμματισμό μισή ώρα ήπιας αερόβιας άσκησης και όλα θα μπουν στη θέση τους. Εντάξτε ένα μισάωρο ζωηρό περπάτημα καθημερινά στο πρόγραμμά σας, έστω σπασμένο και σε τρία δεκάλεπτα.