Αν έχετε συμπτώματα από πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, όπως η ναυτία και οι εμετοί, ίσως να περιμένετε δίδυμα. Αν έχετε κάνει θεραπεία γονιμότητας, οι πιθανότητες αυξάνονται. Ο μόνος τρόπος για να το επιβεβαιώσετε είναι το υπερηχογράφημα στις 10-12 εβδομάδες. Αν όντως περιμένετε δίδυμα, θα χρειαστείτε υψηλότερο επίπεδο φροντίδας, που μεταφράζεται σε περισσότερα ραντεβού και εξετάσεις στο γυναικολόγο. Αν τα δίδυμα είναι σε ξεχωριστό σάκο, μπορείτε να κάνετε υπέρηχο στις 12 εβδομάδες, στις 20 και μετά κάθε 4. Ο κοινός σάκος κάνει την εγκυμοσύνη λίγο πιο πολύπλοκη και θέλει πιο συχνή παρακολούθηση.

Αυτό συμβαίνει γιατί η παροχή αίματος μοιράζεται άνισα, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πιθανότητα προβλημάτων σε ένα από τα δύο μωρά. Θα πρέπει όμως να ζητήσετε και ψυχολογική βοήθεια αν βιώνετε έντονες συναισθηματικές αλλαγές που διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θεωρείται πιο απαραίτητη από ποτέ. Πρέπει να καταναλώνετε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, σίδηρο, θρεπτικά στοιχεία, λίπη και ασβέστιο. Αν περιμένετε δίδυμα, θα πάρετε γύρω στα 16 με 20 κιλά, ενώ οι ραγάδες, οι αιμορροΐδες και το φούσκωμα είναι πιο συνηθισμένα από τη μονή εγκυμοσύνη.

Προετοιμαστείτε κατάλληλα για αυτήν την περίοδο της ζωής σας συζητώντας με το σύντροφο για αυτά που σας απασχολούν, για τα πράγματα που πρέπει να αλλάξετε και ποιος θα σας βοηθήσει όταν γεννηθούν τα μωρά. Διαβάστε ό,τι χρειάζεται για το θηλασμό διδύμων και πώς λειτουργεί το κομμάτι του ύπνου.