Αρκετοί από εμάς έχουμε μία σχέσης αγάπης μίσους με τη ζάχαρη. Λατρεύουμε τα γλυκά και μας κάνουν να νιώθουμε υπέροχα. Κάποιες φορές όμως, ακόμα και η μέτρια ποσότητα, μπορεί να πυροδοτήσει αντιδράσεις στον οργανισμό, με πιο συνηθισμένες το φούσκωμα, τα αέρια και τη διάρροια. Μήπως τελικά κάποιοι άνθρωποι έχουν αλλεργία στη ζάχαρη, όπως μπορεί να έχουν στους ξηρούς καρπούς;

Η διατροφολόγος Σύνθια Σας μας ενημερώνει ότι οι αληθινές αλλεργίες στη ζάχαρη είναι εξαιρετικά σπάνιες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βιώνουν ανεπιθύμητα συμπτώματα αφού φάνε ζάχαρη, παρουσιάζουν δυσανεξία στη ζάχαρη. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ δυσανεξίας και αλλεργίας; Με την αλλεργία, το ανοσοποιητικό σύστημα βλέπει μία τροφή σαν εισβολέα. Αυτό οδηγεί σε απάντηση, κατά την οποία απελευθερώνονται χημικά όπως η ισταμίνη και πυροδοτεί προβλήματα όπως το πρήξιμο, ο βήχας και η ξηρότητα λαιμού. Η δυσανεξία σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει κατάλληλα μία τροφή, και σαν αποτέλεσμα, ερεθίζει το σύστημα και κυρίως το έντερο.

Ένα κλασικό είδος δυσανεξίας στη ζάχαρη είναι η ευαισθησία σε κάποια είδη σακχάρων που δεν βρίσκουμε μόνο στα γλυκά, αλλά και σε λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο και τα σπαράγγια. Ένα άλλο είδος είναι τα σάκχαρα του γάλακτος. Η δυσανεξία στο γάλα είναι επίσης ένα είδος δυσανεξίας στη ζάχαρη. Ξεκινά από την έλλειψη του ενζύμου λακτάση, το οποίο διασπά τη λακτόζη  στα γαλακτοκομικά προϊόντα όταν τα τρώμε.

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν δυσανεξία στη ζάχαρη, μπορεί να έχουν δερματικά προβλήματα, αλλά ακόμα και τότε, κάθε οργανισμός αντιδρά με διαφορετικό τρόπο. Αν έχετε δυσανεξία, θα πρέπει να αποφεύγετε κάποιες τροφές και αυτό εξαρτάται από το ποια ένζυμα δεν διαθέτει ο δικός σας οργανισμός. Οι άνθρωποι που πάσχουν από την ασθένεια του Κρον, ακολουθούν συνήθως συγκεκριμένη διατροφή ώστε να αποφύγουν τα σάκχαρα που πυροδοτούν το πρόβλημα.

Πώς θα ξέρετε αν όντως πάσχετε από δυσανεξία στη ζάχαρη; Ο μόνος τρόπος να το μάθετε, είναι να επισκεφθείτε ένα διατροφολόγο ώστε να εντοπιστούν οι ακριβείς τροφές που προκαλούν την αντίδραση. Έτσι θα γνωρίζετε τι δεν πρέπει να καταναλώνετε ή να περιορίσετε.