Είναι πολύ λογικό που τα παιδιά φοβούνται τις ενέσεις γιατί πρέπει να το κάνουν συχνά και γιατί τους πονάει. Είναι όμως πολύ σημαντικό να τους εξηγήσετε ότι γίνεται για το καλό τους, τα προστατεύει και δεν είναι κάποιου είδους τιμωρία. Επίσης, μην πείτε ότι δεν θα πονέσει γιατί μετά δεν θα σας εμπιστεύεται. Πείτε απλά ότι θα πονέσει λίγο για λίγα δευτερόλεπτα.

Μην αποκαλύπτετε τα πάντα. Απλά θα τα τρομάξετε και θα καταστρέψετε την εβδομάδα τους. Γενικά μην το αναφέρετε καν, εκτός αν σας ρωτήσει. Να μην είστε εντελώς συγκεκριμένη, γιατί αυτό τους δίνει το αίσθημα της ανακούφισης. Για να αποφύγει το σωματικό πόνο, ρωτήστε το γιατρό αν προτείνει κάποια ειδική αλοιφή που μουδιάζει την περιοχή και αποσπάστε του την προσοχή εκείνη την ώρα με αστείες γκριμάτσες ή με το να του λέτε τα αγαπημένα του τραγούδια.

Μία καραμελίτσα ή ένα μικρό γλειφιτζούρι μπορεί να απαλύνει τον πόνο. Αν δεν του το δώσει ο γιατρός, υποσχεθείτε στο παιδί ότι θα πάτε μαζί για μία ιδιαίτερη λιχουδιά στο αγαπημένο του μέρος. Όταν τελειώσει ο εμβολιασμός, πάρτε το παιδί αμέσως στην αγκαλιά σας για να νιώσει ασφάλεια αλλά και σε περίπτωση που ζαλίζεται ή νιώθει δυσάρεστα.