Το σεξ στις σχέσεις έρχεται πριν το ζευγάρι δημιουργήσει μία βαθιά συναισθηματική σύνδεση, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η σεξουαλική επιθυμία παίζει τεράστιο ρόλο στην ικανότητα των ανθρώπων να δημιουργούν ένα δέσιμο με κάποιον πιθανό σύντροφο. Οι ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στην Νέα Υόρκη και του IDC στο Ισραήλ είπαν ότι η σωματική οικειότητα μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά. Είπαν επίσης ότι το φύλο δεν παίζει ρόλο στη συναισθηματική σύνδεση εφόσον και οι άντρες αλλά και οι γυναίκες προσπαθούν να συνδεθούν όταν νιώσουν σεξουαλικά ερεθισμένοι.

Ο Καθηγητής Γκούριτ Μπερνμπομ, επικεφαλής της έρευνας στο IDC, είπε ότι το σεξ μπορεί να θέσει τα θεμέλια για εμβάθυνση συναισθηματικής σχέσης μεταξύ δύο αγνώστων. Η ομάδα του βρήκε ότι η σεξουαλική επιθυμία που αναπτύσσεται μεταξύ τους θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να φέρονται με τρόπους που τους φέρνουν πιο κοντά.

‘Κάποιοι πιστεύουν ότι οι άντρες θα ξεκινήσουν πιο εύκολα μία σχέση όταν διεγείρονται σεξουαλικά. Αλλά αν κάνουμε focus σε πιο υπόγειες στρατηγικές, αυτό το μοτίβο των φύλων δεν ισχύει’. Οι ερευνητές έκαναν τέσσερις ξεχωριστές έρευνες. Στην πρώτη, οι συμμετέχοντες γνώρισαν έναν πιθανό σύντροφο του αντίθετου φύλου από κοντά, χωρίς όμως να ξέρουν ότι συμμετέχει στην έρευνα.

Στη δεύτερη έρευνα, ζητήθηκε από άντρες και γυναίκες να χορέψουν ένα ρομαντικό χορό και στην τρίτη είδαν πολύ γρήγορες εικόνες ερωτικού, αλλά όχι πορνογραφικού περιεχομένου. Οι επιστήμονες είδαν ότι όταν υπήρχε ενεργοποίηση του σεξουαλικού συστήματος, οι άνθρωποι έδειχναν σημάδια τρυφερότητας για την υγεία του πιθανού συντρόφου. Η τελευταία έρευνα συμπεριέλαβε 50 άντρες και 50 γυναίκες, με τους μισούς να παρακολουθούν μία ερωτική σκηνή και τους άλλους μισούν να παρακολουθούν ένα βίντεο για τα βροχερά δάση της Νότιας Αμερικής. Όταν χρειάστηκε να μιλήσουν με άτομα του αντίθετου φύλου που τους γοήτευαν, εκείνοι που είχαν παρακολουθήσει την ερωτική ταινία, ήταν πιο βοηθητικοί σε τυχόν ερωτήσεις και απορίες.

‘Αν και η σεξουαλική επιθυμία και το συναισθηματικό δέσιμο είναι ξεχωριστά συναισθήματα, οι κοινωνικές πρόοδοι έχουν κάνει τους ανθρώπους να συνδέονται πιο εύκολα όταν διεγείρονται ερωτικά’ είπε ο Καθηγητής Χάρι Ρέις από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. ‘Είναι ο μαγνητισμός που κρατά ένα ζευγάρι τόσο καιρό ώστε να δημιουργηθεί πιο βαθιά σχέση’, συμπλήρωσε ο Καθηγητής Μπερνμπομ.