Ο σεξισμός που επικρατεί στην αντίληψη του πόνου είναι ένα πολύ γνωστό και τεκμηριωμένο πρόβλημα: οι άνδρες και οι γυναίκες που διαμαρτύρονται για τον ίδιο τύπο και επίπεδο πόνου αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, με βάση μόνο το φύλο τους.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στην «Εφημερίδα της Παιδιατρικής Ψυχολογίας» διαπίστωσε ότι η μεροληπτική αντίληψη για την ανοχή του πόνου δεν ισχύει μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 274 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 18 και 75 ετών να παρακολουθήσουν ένα βίντεο παιδιού, του οποίου του έχουν τσιμπήσει το δάχτυλο και έχει αναστατωθεί. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν το επίπεδο πόνου του παιδιού σε κλίμακα μηδέν (χωρίς πόνο) έως 100 (έντονος πόνος). Αυτοί που τους είπαν ότι το παιδί ήταν αγόρι αξιολόγησαν τον πόνο του ως 50.42 κατά μέσο όρο. Εντωμεταξύ, αυτοί που τους είπαν ότι το παιδί ήταν κορίτσι, αξιολόγησαν τον πόνο ως 45.90 κατά μέσο όρο.

Τι μας λέει λοιπόν αυτό; Αυτό δείχνει ότι οι ενήλικες παίρνουν τον πόνο των κοριτσιών λιγότερο σοβαρά από αυτόν των αγοριών, ενισχύοντας τον σεξισμό στην αντίληψη του πόνου – ακόμα και όταν αυτοί που πονούν είναι παιδιά.

Ένα εύρημα, το οποίο υπογραμμίστηκε από τους συγγραφείς της μελέτης και την Washington Post, είναι ότι οι γυναίκες που παρακολούθησαν το βίντεο είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πούν ότι ο πόνος ήταν λιγότερο σοβαρός όταν τους είχαν πει ότι το παιδί ήταν κορίτσι. Ή, με άλλα λόγια, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα του πόνου του παιδιού, αν πίστευαν ότι ήταν κορίτσι, παρά αγόρι.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Brian D. Earp, δήλωσε στην Washington Post ότι το εύρημα αυτό ήταν «μεγάλο μυστήριο» για τους ερευνητές, αλλά η Kate Manne, φιλόσοφος στο Πανεπιστήμιο Cornell και συγγραφέας δεν είναι τόσο έκπληκτη.

«Επειδή υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στις γυναίκες να νοιάζονται για τον πόνο και επειδή είμαστε προκατειλημμένοι, ώστε να παίρνουμε τον αντρικό πόνο πιο σοβαρά, είναι λογικό οι γυναίκες να είναι τουλάχιστον το ίδιο προκατειλημμένες, αν όχι περισσότερο», δήλωσε η Manne στη Washington Post.

Ο Earp λέει ότι η επόμενη μελέτη θα πρέπει να περιλαμβάνει τον παράγοντα της φυλής, ο οποίος έρχεται με το δικό του σύνολο προκαταλήψεων σχετικά με την αντίληψη του πόνου.

Μέχρι τότε, αυτή η μελέτη φαίνεται να καταλήγει σε κάτι που είναι ήδη γνωστό ότι είναι αλήθεια: εάν θέλετε ο πόνος σας να ληφθεί όσο το δυνατόν σοβαρότερα, είναι προς το συμφέρον σας να είστε άνδρας.