«Ουκ εν τω πολλώ το ευ», «Τα αγαθά κόποις κτώνται», «Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ζώον»

Αριστοτέλης

«Αθηναίων Πολιτεία», «Περί ψυχής», «Ποιητική». Τρεις διαχρονικές πραγματείες του Αριστοτέλη περί πολιτικής, περί ψυχής και περί λογοτεχνίας κυκλοφορούν από αυτή την Κυριακή μαζί με Το Βήμα. Τα αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και διαφωτιστικές αναλύσεις, σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Αριστοτέλης, ο πανεπιστήμων φιλόσοφος

Γιος γιατρού της μακεδονικής αυλής, ο Αριστοτέλης γεννιέται το 384 π.Χ. στα Στάγειρα της Χαλκιδικής. Σε ηλικία 18 ετών πηγαίνει στην Αθήνα για να σπουδάσει στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, όταν σχολάρχης στην Ακαδημία αναλαμβάνει ο Σπεύσιππος, ο Αριστοτέλης αναχωρεί για την Ασσο της Τρωάδας όπου ιδρύει δική του σχολή. Αργότερα πηγαίνει στη Μυτιλήνη, όπου συνεργάζεται με τον φιλόσοφο Θεόφραστο, και το 343 π.Χ. αναλαμβάνει την εκπαίδευση του δεκατριάχρονου Αλέξανδρου, του διαδόχου του μακεδονικού βασιλείου. Το 335 π.Χ. επιστρέφει στην Αθήνα και διδάσκει στη δική του Περιπατητική Σχολή ως το 323 π.Χ. όταν τον κατηγορούν για ασέβεια –πιθανότατα τα αίτια ήταν πολιτικά, μιας και μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, τον Ιούνιο του 323 π.Χ., το αντιμακεδονικό μένος στην Αθήνα είχε ενταθεί– και αναχωρεί για τη Χαλκίδα. Πεθαίνει εκεί, σε ένα κτήμα της μητέρας, ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 63 ετών.

Ο τίτλος του πανεπιστήμονα φιλοσόφου είναι χαρακτηριστικός της πολυπραγμοσύνης του Αριστοτέλη, ο οποίος ασχολήθηκε στα έργα του με πολλά και ποικίλα θέματα: θέματα λογικής (Κατηγορίαι, Περί ερμηνείας, Αναλυτικά πρότερα κ.ά.), θέματα της φύσης και του κόσμου (Φυσικά, Μετεωρολογικά, Περί ζώων γενέσεως, Περί ψυχής κ.ά.), θέματα μεταφυσικής (Μετά τα φυσικά), θέματα ηθικής (Ηθικά Νικομάχεια κ.ά.), θέματα πολιτικής φιλοσοφίας (Πολιτικά, Αθηναίων Πολιτεία κ.ά.), θέματα ρητορικής και ποίησης (Ρητορική, Ποιητική).

Αυτή την εβδομάδα,

«Αθηναίων Πολιτεία»

Η «Αθηναίων Πολιτεία» έργο βασικό για τη σπουδή του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς μεταξύ άλλων δείχνει την αφετηρία και την εξέλιξη της δημοκρατίας στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Η απήχησή του είναι παγκόσμια. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο και τη μετάφρασή του στα νέα ελληνικά. Χάρη στην εκτεταμένη εισαγωγή του Δημήτρη Ι. Παπαδή, ο αναγνώστης πληροφορείται τους κύριους σταθμούς της ανάπτυξης της αθηναϊκής πολιτείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις κρίσιμες καμπές της ιστορίας της: στον Σόλωνα, τον Πεισίστρατο, τον Κλεισθένη, τον Εφιάλτη και τον Περικλή. Επίσης, εξετάζονται οι ομοιότητες και οι διαφορές της αθηναϊκής δημοκρατίας με τη νεότερη. Τέλος, τα διαφωτιστικά σχόλια του μεταφραστή του κειμένου, το ερμηνευτικό υπόμνημα, καθιστούν την έκδοση επωφελή όχι μόνο για τον ειδικό μελετητή αλλά και για όλους τους αναγνώστες.

Χαμένη για αιώνες, γραμμένη πιθανότατα μεταξύ 328-322 π.Χ, η «Αθηναίων Πολιτεία» ανακαλύφθηκε στους παπύρους της Οξυρρύγχου στην Αίγυπτο το 1879 και εκδόθηκε το 1891.

Μαζί

VITA

Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα

  • Aγγελική Τσιώνου: Μαθήματα φινέτσας από την καλλονή που λατρεύουν οι Γάλλοι.
  • Ημικρανίες: Ποιες τροφές τις επιδεινώνουν.
  • Τα tips του μακιγιάζ που σβήνουν χρόνια. Οι κινήσεις των ειδικών και των celebrities για τη σωστή εφαρμογή που χαρίζει πιο νεανική όψη.
  • Πώς θα διαφυλάξουμε τη διαδικτυακή φήμη μας. Στην εποχή του Διαδικτύου το χτίσιμο της ινετρνετικής μας εικόνας και φήμης πρέπει να είναι ένα από τα σημαντικότερα ενδιαφέροντά μας, ισχυρίζονται κάποιοι.
  • Shake it. Η νέα τάση του fitness. Πόσο μπορεί να μας βοηθήσει στο να αποβάλλουμε το στρες και το άγχος από τη ζωή και την καθημερινότητά μας το να «κουνάμε» και να «τινάζουμε» τους μυς μας;
  • Crash test στις σοκολάτες. Σοκολάτα, μία από τις πιο αγαπημένες λιχουδιές μικρών και μεγάλων. Αλλά και μία από τις πιο μεγάλες ενοχές μας. Το «Vita» βάζει στο μικροσκόπιο τα είδη της για να απενοχοποιηθείτε. Βεβαίως υπό προϋποθέσεις.

Vita,

η ζωή στα καλύτερά της 

ΥΓΕΙΑ – ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ – FITNESS BEAUTY MODA

Και

ΒHMAgazino

Και στην απλή έκδοση των €2.