Ερευνητές από το Κέντρο Επιστήμης της Υγείας στο Χιούστον, Τέξας είπαν ότι οι μεγαλύτεροι έφηβοι δεν κοιμούνται όσο θα έπρεπε, δεν ασκούνται και περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε μία οθόνη. Τα αγόρια έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μην ξεκουραστούν, συγκριτικά με τα κορίτσια της ηλικίας τους. ‘Αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντική επίδραση στη σωματική υγεία, τη συναισθηματική ευζωία και τις σχολικές επιδόσεις’, υποστηρίζει ο Δρ. Γκρέγκορι Κνελ.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Αμερικανικής Παιδιατρικής και η ομάδα ανέλυσε 60.000 Αμερικανούς μαθητές Λυκείου από το 2011 έως το 2017. Η έρευνα διεξήχθη από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και μελέτησε έξι κατηγορίες συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία και την αναπηρία στους εφήβους και νέους ενήλικες. Το Εθνικό Κέντρο Ύπνου προτείνει στα παιδιά ηλικίας 14-18 ετών να κοιμούνται 8-10 ώρες κάθε βράδυ. Στο μεταξύ, οι έφηβοι θα έπρεπε να ασκούνται τουλάχιστον 1 ώρα καθημερινά και να ασχολούνται με την οθόνη το πολύ 2 ώρες την ημέρα. ‘Ξέρουμε ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι σημαντικές ξεχωριστά, αλλά η έρευνα δείχνει ότι ο συνδυασμός όλων είναι πολύ σημαντικός για την υγεία. Δεν περιμέναμε ότι το ποσοστό θα ήταν τόσο χαμηλό’, συμπλήρωσε ο Δρ. Κνελ.

Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος θέτει τους εφήβους σε κίνδυνο παχυσαρκίας και χαμηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων. Επίσης είναι πιο πιθανό να οδηγηθούν σε ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και σε χρήση ουσιών. Ο σκοπός των ερευνητών σε μελλοντικές έρευνες είναι να δουν κατά πόσο το περιβάλλον του σπιτιού και ο τρόπος μεγαλώματος των γονιών μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις συμπεριφορές. ‘Οι υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στην κρεβατοκάμαρα και τα τηλέφωνα στο κομοδίνο έχουν σίγουρα σημαντική επίδραση στην έλλειψη ύπνου και σωματικής άσκησης’.