Όταν μιλάμε για δύναμη μυαλού, οι γυναίκες μπορεί να έχουν πλεονέκτημα εφόσον νέα έρευνα λέει ότι ο εγκέφαλός τους είναι, κατά μέσο όρο, 4 χρόνια νεότερος. Αυτή η ανακάλυψη εξηγεί ίσως γιατί οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη διαύγεια σε διάρκεια χρόνου, συγκριτικά με τους άντρες. Η ανάλυση των εγκεφάλων έγινε σε γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 20-82 ετών.

Τα ευρήματα βασίζονται στη χρήση της γλυκόζης, και πώς καίγεται για να γίνει ενέργεια, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία. Ήταν ήδη γνωστό ότι ο ανδρικός εγκέφαλος συρρικνώνεται πιο γρήγορα με το πέρασμα του χρόνου, αλλά τα νέα αποτελέσματα δείχνουν ότι και ο μεταβολισμός του εγκεφάλου του είναι διαφορετικός. Και ίσως εξηγεί γιατί οι μεγαλύτεροι άντρες χάνουν πιο εύκολα τη μνήμη και τις γλωσσικές δεξιότητες σε σχέση με τις γυναίκες, των οποίων ο νεότερος εγκέφαλος τις προστατεύει από το να ξεχνούν.

Ο Δρ. Μανού Γκόιαλ, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Σεντ Λούις, είπε: ‘μόλις ξεκινάμε να κατανοούμε πώς οι παράγοντες που σχετίζονται με το φύλο μπορούν να επηρεάσουν την τροχιά της εγκεφαλικής γήρανσης αλλά και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες. ‘Ο μεταβολισμός του εγκεφάλου μπορεί να μας βοηθήσει στην κατανόηση μερικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών’. Οι ερευνητές συνέκριναν 205 άνδρες και γυναίκες ως προς την ηλικία του εγκεφάλου, βασιζόμενοι στη χρήση της γλυκόζης και του οξυγόνου ως καύσιμα.

Όσο μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός μας καίει όλο και λιγότερη γλυκόζη για να ενδυναμώσει την ανάπτυξή του και περισσότερη για να ολοκληρώσει καθημερινές πνευματικές δραστηριότητες. Ένας ηλεκτρονικός αλγόριθμος βρήκε ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερα ποσοστά γλυκόζης για την ανάπτυξη του μυαλού, δείχνοντας έτσι ότι ο εγκέφαλός τους είναι νεότερος. ‘Δεν είναι ότι ο ανδρικός εγκέφαλος γερνά γρηγορότερα, εφόσον η ενηλικίωσή του ξεκινά 3 χρόνια πιο αργά από αυτή του γυναικείου’.