Τα αιθέρια έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ και προσοχή. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι απόλυτα ασφαλή επειδή είναι φυσικά συστατικά. Όμως πρόκειται για εξαιρετικά δραστικές ουσίες που ενδέχεται να ερεθίσουν το δέρμα. Η πολύ υψηλή συγκέντρωση αιθέριων ελαίων σε ένα μείγμα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως π.χ. πονοκέφαλο.

Επιπλέον, όσον αφορά στην περιποίηση υπάρχουν αρκετά αιθέρια έλαια που ευνοούν την επούλωση, την τόνωση και τη λεύκανση της επιδερμίδας. Ωστόσο μπορούν ταυτόχρονα να πυροδοτήσουν δερματικές αντιδράσεις, αλλεργίες και φωτο-τοξικότητα. Πρόκειται για μια αντίδραση στο ηλιακό φως, που προκαλεί καύσο, φουσκάλες και αποχρωματισμό σε σημεία της επιδερμίδας.

Τα φωτο-τοξικά αιθέρια έλαια

Τέτοια είναι το περγαμόντο και τα κιτροειδή, όπως λάιμ, λεμόνι, νεράντζι, και γκρέιπφρουτ, τα οποία δεν πρέπει να εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα και να εκτίθενται στο φως του ήλιου.

Να σημειώσουμε ότι η φωτο-τοξικότητα ενός αιθέριου ελαίου εξαρτάται και από τον τρόπο παραγωγής του. Για παράδειγμα, το περγαμόντο όταν προκύπτει από ψυχρή έκθλιψη είναι φωτο-τοξικό, ενώ όταν δημιουργείται από απόσταξη δεν είναι.

Προσοχή: Οι φωτο-τοξικές αντιδράσεις μπορούν να συμβούν σε κάθε τύπο δέρματος, και όχι μόνο στο ευαίσθητο.

Τι να προσέξετε

Είτε είστε έμπειρος χρήστης αιθέριων ελαίων είτε πρόκειται να ξεκινήσετε άμεσα τη χρήση τους, καλό είναι να συμβουλεύεστε πρώτα έναν αρωματοθεραπευτή. Επιπλέον, να θυμάστε ότι πρέπει σχεδόν πάντα να τα χρησιμοποιείτε με διαλύτες (έλαια βάσης, κρέμες ή οινόπνευμα). Εξαίρεση αποτελεί το έλαιο της λεβάντας, το tea tree, το μύρο και το γεράνι, αλλά και πάλι, πρέπει να είναι πιστοποιημένη η ποιότητά τους: α) η συσκευασία τους να γράφει καθαρό αιθέριο έλαιο, χωρίς προσμίξεις, να είναι σκουρόχρωμο το μπουκαλάκι για να μην εξατμίζεται, να υπάρχει η ένδειξη του ακριβούς βοτανικού ονόματος του φυτού, π.χ. Lavandula angustifolia, και κυρίως η τιμή. Τα γνήσια αιθέρια έλαια είναι ακριβά. Για να αναλογιστούμε το κόστος, αρκεί να αναφέρουμε ότι χρειάζονται 4 τόνοι άνθη τριαντάφυλλου για την παραγωγή ενός μόνο κιλού αιθέριου ελαίου!