Τα μωρά συνήθως κρατούν την ανάσα τους όταν κλαίνε, φοβούνται ή σοκάρονται από ένα ατύχημα άνευ σημασίας. Δεν το κάνουν επίτηδες, ακόμα και αν φαίνεται έτσι. Όσο τρομακτικό και αν σας φαίνεται, διαρκεί 30 με 60 δευτερόλεπτα και μπορεί να συμβαίνει μία φορά το χρόνο αλλά και σε καθημερινή βάση. Το 90% των παιδιών σταματά να το κάνει μέχρι την ηλικία των 6 ετών.

Είναι πολύ φυσικό να πανικοβάλλεστε την πρώτη φορά που το βλέπετε αλλά δεν είναι κάτι που προκαλεί μία μόνιμη βλάβη και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο. Εάν σας συμβεί, παραμείνετε ψύχραιμη. Βάλτε το παιδί να ξαπλώσει στο πλάι και μην βάζετε τίποτα στο στόμα του. Μην το κουνάτε και καθησυχάστε τους άλλος παρόντες ότι όλα είναι εντάξει και θα περάσει γρήγορα.

Πότε να επισκεφθώ γιατρό; Εάν αυτό συμβαίνει πριν τους 6 μήνες ζωής, εάν του συμβαίνει περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα και εάν μετά το συμβάν δείχνει μπερδεμένο ή νυσταγμένο.

Πώς θα το αποτρέψω; Πριν ξεκινήσει να θυμώνει, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή και καθησυχάστε το αν έχει τρομάξει ή σοκαριστεί από κάτι. Προειδοποιήστε το αν χρειάζεται να κάνετε κάποια αλλαγή σε μία δραστηριότητα και μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τις υστερίες του.

Οι δύο μορφές κρατήματος της αναπνοής είναι:

  1. Όταν κλαίει ή αναστατώνεται και κρατά την αναπνοή μέχρι να μελανιάσει
  2. Όταν δεν κλαίει, χλομιάζει, κουράζεται ή ιδρώνει και αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την εφηβεία.