Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που ασκούνταν και υιοθετούσαν δραστηριότητες, όπως το να πηγαίνουν σε συναυλίες ή να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, μείωνε κατά 50% το ρίσκο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Προηγούμενες έρευνες είχαν επικεντρωθεί στο πώς η άνοια σχετίζεται με τις σωματικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες. Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας όμως λέει ότι η έρευνά του είναι η πρώτη που δείχνει πώς αυτά τα δύο είδη δραστηριοτήτων λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στη Νευρολογία, η ομάδα ακολούθησε 800 Σουηδές από 38 έως 54 ετών, από το 1968 έως το 2012. Στην αρχή της έρευνας, οι γυναίκες ερωτήθηκαν για τις σωματικές και πνευματικές τους δραστηριότητες. Οι δεύτερες συμπεριέλαβαν ασχολίες όπως το θέατρο, οι συναυλίες, η κηπουρική, η συμμετοχή σε λέσχες και η εκκλησία. Δόθηκε στις συμμετέχουσες σκορ ώστε να βαθμολογήσουν τις δραστηριότητες ανάλογα με το αν καταπιάνονταν με αυτές.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που βαθμολογούσαν τις δραστηριότητες υψηλότερα, είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ και 34% λιγότερες πιθανότητες για άνοια. Για να αξιολογήσουν τη σωματική δραστηριότητα, χώρισαν τις γυναίκες στο γκρουπ των δραστήριων και των μη δραστήριων. Στο δραστήριο γκρουπ, οι γυναίκες είχαν 52% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια με αγγειοεγκεφαλική ασθένεια, που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και αποτελεί τεράστιο παράγοντα της εκφυλιστικής ασθένειας.

‘Οι πνευματικές δραστηριότητες δείχνουν να ελαττώνουν το ρίσκο για Αλτσχάιμερ, ενώ οι σωματικές δείχνουν να είναι πιο αποτελεσματικές σε μεγαλύτερες μορφές άνοιας’, τονίζει η επικεφαλής Δρ. Τζένα Νατζάρ, μία φοιτήτρια διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. ‘Φυσικά και χαιρόμαστε με αυτά τα αποτελέσματα, αλλά δεν αποτελούν έκπληξη γιατί έχουμε δει ανάλογες προηγούμενες έρευνες’.

Έχει υπολογιστεί για το 2019 ότι 5.7 Αμερικανοί όλων των ηλικιών ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και προβλέπεται να ανέβουν τα νούμερα μέσα στις επόμενες 4 δεκαετίες. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες. ‘Δεν έχουμε θεραπεία για την άνοια, αλλά ψάχνουμε στρατηγικές πρόληψης. Είναι πολύ καλό για τους ανθρώπους να ξέρουν ότι η πνευματική δραστηριότητα είναι τόσο σημαντική στην πρόληψη όσο και η σωματική.