Είχατε μια δύσκολη ημέρα στο γραφείο, τσακωθήκατε με τον σύζυγό σας ή είστε απλά εξουθενωμένη. Τι θέλετε να κάνετε; Για πολλούς ανθρώπους η απάντηση είναι το φαγητό.

Η συναισθηματική πείνα προκύπτει όταν αντί να εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας, αναζητάτε μια σακούλα πατατάκια ή ένα μπολ παγωτό. Και όχι ότι χρειάζεται να το αναφέρουμε, αλλά αυτή δεν είναι μια ιδανική συνήθεια.

Με το να αντιμετωπίζετε (ή μάλλον, με το να μην αντιμετωπίζετε) τα συναισθήματά σας με φαγητό, το μόνο που καταφέρνετε είναι να δημιουργείτε περισσότερα προβλήματα και άγχος στην πορεία.

Υπάρχουν δύο είδη κατανάλωσης φαγητού: το να τρώτε επειδή πεινάτε και το να τρώτε παρόλο που δεν πεινάτε. Το δεύτερο μπορεί να βασίζεται σε μια πληθώρα λόγων (π.χ. είστε καλεσμένη για φαγητό και δε θέλετε να φανείτε αγενής ή η θεία σας σάς πιέζει να φάτε τη σπεσιαλιτέ της).

Ωστόσο, όταν τρώτε επειδή είστε αγχωμένη ή επειδή δε θέλετε να αντιμετωπίσετε ένα θέμα, τότε πρόκειται για τη λεγόμενη συναισθηματική πείνα.

Κάθε συναίσθημα, θετικό ή αρνητικό, μπορεί να προκαλέσει κάποιον να αναζητήσει μια λύση ώστε να επανέλθει η διάθεσή του στα φυσιολογικά επίπεδα.

Οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε όταν βιώνουν ένα αρνητικό συναίσθημα για δύο λόγους:

  1. Νιώθουν ότι δεν έχουν άλλη εναλλακτική και ότι το φαγητό είναι η μόνη τους επιλογή
  2. Νιώθουν ότι πρέπει να «κακομάθουν» τον εαυτό τους και ότι αξίζουν να φάνε το αγαπημένο τους φαγητό

Βέβαια, το φαγητό ποτέ δε δίνει τη λύση. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι το να σας αποσπάσει για λίγο από το πρόβλημά σας και μακροπρόθεσμα να σας προκαλέσει και άλλα προβλήματα.

  • Ο βασικός τρόπος να βάλετε τέλος στη συνήθειά σας να τρώτε ενώ δεν πεινάτε, είναι αναγνωρίζοντας τη ρίζα του προβλήματος.
  • Αφού αναγνωρίσετε τη ρίζα του προβλήματος, το συναίσθημα δηλαδή που σας οδηγεί στο να τρώτε (άγχος, νεύρα, πείνα, βαρεμάρα), θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο ανακουφίζετε τον εαυτό σας. Για παράδειγμα, αντί να προσφέρετε στον εαυτό σας μία πίτσα μετά από μια κουραστική ημέρα, μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό μπάνιο ή να κάνετε μια βόλτα με έναν φίλο σας.
  • Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που ο λόγος που τρώτε είναι συναισθηματικός, αφού εντοπίσετε το συναίσθημα, καλό είναι να το εξωτερικεύσετε με έναν θετικό και δημιουργικό τρόπο. Για παράδειγμα, συζητώντας σχετικά με αυτό και αναζητώντας μια λύση που θα σας προσφέρει ηρεμία.
  • Ένα απλό tip για να περιορίσετε αυτή σας τη συνήθεια και στη συνέχεια να την εξαλείψετε είναι παίρνοντας μερικές ανάσες. Παίρνοντας αργές ανάσες για μερικά λεπτά θα καταλαγιάσετε την επιθυμία σας να φάτε, θα αρχίσετε να σκέφτεστε λογικά και θα αφουγκραστείτε τον οργανισμό σας.
  • Η αλλαγή δεν πρόκειται να έρθει μέσα σε μία νύχτα. Γενικά δεν είναι εύκολο στους ανθρώπους να λένε «δε θα τρώω πλέον όταν αγχώνομαι» και να το πράττουν αμέσως. Επομένως, θα πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας τον χρόνο να συνηθίσει τη νέα κατάσταση και να τον επαινείτε για κάθε ημέρα που καταφέρνει να περιορίσει τη συναισθηματική πείνα.