Όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, φοβούνται ότι η μνήμη τους δεν θα είναι τόσο δυνατή όπως όταν ήταν νέοι. Οι επιστήμονες τώρα πιστεύουν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα δημιουργούνται και μετά την ηλικία των 90. Ο ιππόκαμπος, το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου, συρρικνώνεται όταν γερνάμε και μας κάνει να ξεχνάμε πιο εύκολα. Η απώλεια των κυττάρων είναι και ο λόγος που ένας ηλικιωμένος άνθρωπος ξεχνά για ποιο λόγο μπήκε σε ένα δωμάτιο. Πλέον όμως υπάρχει ελπίδα ότι αυτή η πορεία μπορεί να μην είναι αναπόφευκτη.

Αν και κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι η δημιουργία των κυττάρων σταματά στην παιδική ηλικία, η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι αυτό δεν ισχύει. Οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις νέων κυττάρων στον ιππόκαμπο ανθρώπων, ηλικίας 43-97 ετών. Το ενδιαφέρον κομμάτι είναι ότι όσοι έπασχαν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ είχαν λιγότερα νέα εγκεφαλικά κύτταρα, ακόμα και στα πρώτα στάδιά της, πριν προκύψουν άλλες αλλαγές στην περιοχή. Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίσουν τη νόσο πριν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα.

H Δρ. Μαρία Λόρενς- Μάρτιν, επικεφαλής της έρευνας από το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας στην Ισπανία, είπε: ‘αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χάνουν κύτταρα σε μεγάλη ηλικία, μπορούν να τα αντικαταστήσουν με νέα. Τα νέα ευρήματα ανοίγουν την πιθανότητα στη δημιουργία νέων αναμνήσεων με νέα κύτταρα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρο εντοπισμό του Αλτσχάιμερ και στην εύρεση νέου φαρμάκου. Ακόμα και η σωματική άσκηση όμως μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη’.

Οι Ισπανοί ερευνητές της μελέτης λένε ότι οι πρωτεΐνες που παράγονται από τα νέα εγκεφαλικά κύτταρα μάλλον κρύβονταν προηγουμένως από τους επιστήμονες σε αποθήκες του εγκεφάλου, μετά τη μίξη τους με χημικά στοιχεία. Η πλειοψηφία των κυττάρων που χρειαζόμαστε βρίσκεται στον εγκέφαλο από τη γέννησή μας. Οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν χιλιάδες νέα στα κέντρα μνήμης 13 υγιών ανθρώπων, ηλικίας 43-97 ετών. Το ανατρεπτικό αυτό εύρημα προήλθε από τη μελέτη άλλων 45 ανθρώπων από 52-97 ετών σε ποικίλα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ όταν πέθαναν.

Οι εγκέφαλοί τους έδειξαν λιγότερα αναπτυσσόμενα κύτταρα, υπονοώντας ότι η νόσος αποτρέπει τη δημιουργία ή επιβίωσή τους. Τα χειρότερα αποτελέσματα παρουσίασαν εκείνοι που ήταν στο τελικό στάδιο της ασθένειας. Η αλλαγή των κυττάρων όμως εντοπίστηκε και σε εκείνους που βρίσκονταν σε πολύ αρχικό στάδιο και αυτό ίσως σηματοδοτεί νέα διάγνωση.