Το περιττό βάρος στην περιοχή της κοιλιάς είναι αρκετά ενοχλητικό, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά κυρίως επειδή έχει αντίκτυπο στην υγεία μας συνολικά. Το κοιλιακό λίπος αυξάνει το ρίσκο του διαβήτη και καρδιακής νόσου και δυστυχώς είναι πολύ εύκολο να πάρουμε κιλάκια και να πάνε σε εκείνο το σημείο. Αν συμπεριλάβουμε τις εγκυμοσύνες, τις ορμονικές αλλαγές, το καθημερινό στρες και την έλλειψη ύπνου, τότε πρέπει να κάνουμε άμεσα μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

  • Βλέπουμε αλλιώς τη διατροφή μας. Ξέρουμε ήδη ότι το Α και το Ω στην απώλεια βάρους είναι η σωστή διατροφή. Αντί να τρώμε επεξεργασμένες τροφές με πολλή ζάχαρη και συντηρητικά, μπορούμε να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές, όπως το αβοκάντο, οι γλυκοπατάτες, η βρώμη και τα εσπεριδοειδή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση ποσότητας σε αυτές τις τροφές οδηγεί σε μείωση του κοιλιακού λίπους.
  • Μειώνουμε το αλκοόλ. Το αλκοόλ περιέχει περίπου 7 θερμίδες ανά γραμμάριο και επειδή απορροφάται εύκολα, εάν κάνουμε υπερκατανάλωση, επεμβαίνουμε στο μεταβολισμό και δημιουργούμε αποθήκες λίπους. Ξεκινάμε λοιπόν από τον περιορισμό των αναψυκτικών που προκαλούν φούσκωμα.
  • Δεν εγκαταλείπουμε τη γυμναστική. Τα καλά νέα της άσκησης είναι ότι μας χαρίζει χρόνια, ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και μειώνει τα επίπεδα άγχους. Το μυστικό στην καύση λίπους είναι να γυμναζόμαστε σε υψηλή ένταση για να αυξάνουμε τους χτύπους της καρδιάς ώστε να απελευθερώνεται επινεφρίνη στα κύτταρα και το αίμα, η οποία ενεργοποιεί την απελευθέρωση του κοιλιακού λίπους στο αίμα και χρησιμοποιείται ως ενέργεια. Μερικές ενδεικτικές ασκήσεις είναι το γρήγορο τρέξιμο, η αερόβια γυμναστική και οι κοιλιακοί.
  • Κοιμόμαστε επαρκώς. Η στέρηση ύπνου κάνει τις ορμόνες πείνας να ξεφεύγουν από τα φυσιολογικά, να διεγείρουν την όρεξή μας και να μειώνουν την ορμόνη λεπτίνη, που μας ενημερώνει όταν χορταίνουμε. Όταν δεν ξεκουραζόμαστε επαρκώς, είναι πιθανότερο να προτιμήσουμε junk food. Κοιμόμαστε λοιπόν τουλάχιστον 7-8 ώρες και τρεφόμαστε με μικρά και συχνά γεύματα.
  • Απλά χαλαρώνουμε. Κάθε πράγμα, μικρό ή μεγάλο, που μας προκαλεί άγχος οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία. Οι γυναίκες, ειδικότερα, είναι πιο επιρρεπείς στο να φάνε γλυκά τις μέρες που δεν νιώθουν καλά ψυχολογικά. Προσπαθούμε λοιπόν αν βρούμε την εσωτερική ισορροπία μας με γιόγκα, διαλογισμό ή απλή ηρεμία στο σπίτι.