Με τις έρευνες των προηγούμενων ετών να εμφανίζουν αντικρουόμενα αποτελέσματα ως προς το εάν οι τηγανητές τροφές εμποδίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, η μελέτη του VA Boston Healthcare System Ηospital με περισσότερους από 150 χιλιάδες εθελοντές αποδεικνύει επίσημα πώς μας επηρεάζουν τα τηγανιτά.

Ακόμη κι αν τρώμε μόνο μία φορά την εβδομάδα τηγανητά τρόφιμα αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου.

Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται τόσο όσο αυξάνονται και τα τηγανητά που καταναλώνουμε, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Παράλληλα, το λάδι όταν θερμαίνεται απελευθερώνει αλδεΰδες, χημικές ουσίες που ενδεχομένως αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν την «καλή» χοληστερόλη.

Τα τηγανητά τρόφιμα τείνουν επίσης να είναι πολύ λιπαρά και υψηλά θερμιδικά. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει το «μπλοκάρισμα» των αρτηριών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο της καρδιακής προσβολής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η διατροφή 154.663 μελών του στρατού αξιολογήθηκε μέσω του προγράμματος Million Veterans Programme (MVP), το οποίο συλλέγει στοιχεία για άνδρες και γυναίκες.

Οι εθελοντές, οι οποίοι απαρτίζονταν στο 90% του συνόλου από άντρες, απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με τη συχνότητα που καταναλώνουν τηγανητά φαγητά.

Αναλύθηκαν επιπλέον τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας των βετεράνων, οι οποίοι είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη, για να διαπιστωθεί η τάση εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Τα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι η στεφανιαία νόσος είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτυχθεί αν οι βετεράνοι καταναλώνουν τηγανητά, ακόμη και αν είναι μία φορά την εβδομάδα με τον κίνδυνο αυτό να αυξάνεται κάθε φορά που καταναλώνουν τηγανητά.

Επιστημονικές μελέτες στο παρελθόν έχουν συνδέσει τα τηγανητά με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.