Τι να τρώτε και τι να κάνετε για να μη φουσκώνετε; Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και αντιμετωπίστε το ενοχλητικό φούσκωμα προτού εμφανιστείτε στην παραλία.

1. Αποκτήστε φυσιολογικό βάρος.

2. Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας.

3. Αποφύγετε την ορθοστασία ή την καθιστική στάση για πολλή ώρα.

4. Αν η δουλειά σας είναι καθιστική ή αν βρεθείτε σε ταξίδι μεγάλης διάρκειας, κάντε μικρά διαλείμματα κίνησης.

5. Υιοθετήστε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής και καταναλώστε αλάτι με βάση τις συστάσεις.

6. Μειώστε την κατανάλωση νατρίου. Αντικαταστήστε το αλάτι με λεμόνι, ξίδι και άλλα μυρωδικά ή καρυκεύματα για να δώσετε γεύση στο φαγητό σας.

7. Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη νερού (τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα). Η κατανάλωση νερού, αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, μπορεί πραγματικά να μειώσει την ποσότητα των υγρών στο σώμα. Αντίθετα, η αφυδάτωση μπορεί να κάνει το σώμα να κρατήσει το επιπλέον νερό για να καλύψει την έλλειψη εισερχόμενου νερού. Το νερό βελτιώνει επίσης τη λειτουργία των νεφρών, επιτρέποντας την έξοδο νερού και νατρίου από το σύστημα.

8. Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο (π.χ. μπανάνα, σπανάκι, αβοκάντο, φασόλια, πατάτες, ντομάτες). Το κάλιο φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση της κατακράτησης υγρών με δύο μηχανισμούς. Με τη μείωση των επιπέδων νατρίου και την αύξηση της παραγωγής ούρων (διουρητική δράση).

9. Αυξήστε την πρόσληψη μαγνησίου (π.χ. ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μαύρη σοκολάτα, προϊόντα ολικής άλεσης). Μελέτες σε γυναίκες με προεμμηνορυσιακό σύνδρομο έχουν δείξει ότι το σημαντικό αυτό ανόργανο συστατικό μπορεί να ελαττώσει τις κατακρατήσεις υγρών.

10. Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Β6 (π.χ. κρέατα, καρύδια, καστανό ρύζι, πατάτες). Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η βιταμίνη Β6 εμπλέκεται στην ισορροπία των υγρών του σώματος δρώντας ευεργετικά στην απομάκρυνση του πλεονάζοντος νατρίου και νερού.

11. Καταναλώστε επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση των σωματικών υγρών στην κυκλοφορία και αποτρέπει τη συσσώρευση στους ιστούς και τη δημιουργία οιδήματος.

12. Μειώστε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων (π.χ. ζάχαρη, αλεύρι). Η γρήγορη αύξηση του σακχάρου του αίματος οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την επαναρρόφηση νατρίου από τα νεφρά. Αντικαταστήστε τα προϊόντα αυτά με προϊόντα ολικής άλεσης.