Για όλους όσοι δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με τον χώρο του fitness, ο μεταβολισμός μπορεί να αποτελεί αίνιγμα.

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή και ας δουμε τι ακριβώς είναι ο μεταβολισμός, για τον οποίο ακούτε και διαβάζετε τόσα.

Ο μεταβολισμός αναφέρεται στον ρυθμό με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες και μετατρέπει αυτό που καταναλώνουμε σε ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση σωματικών λειτουργιών. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) είναι ο αριθμός των θερμίδων που απαιτούνται για να τροφοδοτήσουν τις σωματικές λειτουργίες σε ηρεμία σε περίοδο 24 ωρών. Όταν πολλαπλασιάζετε τον BMR με τον παράγοντα δραστηριότητάς σας (το πόσο γυμνάζεστε και κινείστε), έχετε μια ακριβέστερη εικόνα των θερμίδων που μεταβολίζετε (ή αλλιώς, καίτε) σε καθημερινή βάση. Μπορεί να φαίνεται μια αρκετά απλή λειτουργία, όμως δεν είναι και τόσο.

Ενώ ο μεταβολισμός είναι μια φυσική διαδικασία, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επιλογές μας. Επομένως, ουσιαστικά εμείς κρατάμε το κλειδί για έναν σταθερό μεταβολισμό. Μην πιστεύετε όμως ότι υπάρχουν μαγικές τροφές που αυξάνουν κατακόρυφα τον μεταβολισμό. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από τον μεταβολισμό. Πάμε να δούμε ποιοι είναι οι πιο διαδεδομένοι.

Μύθος 1ος: Τρώγοντας λιγότερο βελτιώνετε τον μεταβολισμό σας

Μπορεί να σας ακούγεται λογικό, όμως ισχύει σχεδόν το αντίθετο. Μειώνοντας απότομα την πρόσληψη των θερμίδων σας, μπορεί να μπερδέψετε τον οργανισμό σας και ως αποτέλεσμα ο μεταβολισμός να μειωθεί και να καίτε λιγότερες θερμίδες από πριν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με την απαραίτητη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, θα είστε σε θέση να καίτε θερμίδες αποτελεσματικά.

Μύθος 2ος: Η αερόβια γυμναστική είναι η καλύτερη μέθοδος εκγύμνασης για τον μεταβολισμό σας

Η καύση θερμίδων δεν πρέπει να συγχέεται με την αύξηση του μεταβολισμού. Η αερόβια γυμναστική μπορεί να καίει θερμίδες, αλλά δεν αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας. Η αύξηση του βασικού μεταβολικού σας ρυθμού απαιτεί την αύξηση της μυϊκής σας μάζας. Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, να το πετύχετε αυτό είναι μέσω των προπονήσεων αντίστασης, όπως είναι τα βάρη. Αν δεν έχετε συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο, μπορείτε να επιλέξετε μια Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση (HIIT) και ασκήσεις όπως τα καθίσματα (squats) και η σανίδα (plank).

Μύθος 3ος: Περισσότερη γυμναστική ίσον υψηλότερος μεταβολισμός

Πιέζοντας τον οργανισμό σας περισσότερο από όσο αντέχει, τον βάζετε σε μία κατάσταση στρες, κάτι το οποίο μπορεί να απορρυθμίσει τις ορμόνες σας και τον μεταβολισμό σας. Ο μεταβολισμός σας δε θα μπορεί να λειτουργήσει σωστά αν δε δώσετε στον οργανισμό σας χρόνο να ξεκουραστεί. Επομένως, καλό είναι να εναλλάσετε τις έντονες προπονήσεις με πιο ήπιες, όπως η γιόγκα.