Η μεγάλη επιτυχία με τα σχολικά βιβλία του 20ού αιώνα συνεχίζεται. Μετά τα αναγνωστικά, τα βιβλία της Ιστορίας, που διδάχτηκαν γενιές Ελλήνων, σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις, έρχεται η Ιστορία της Νέας Ελλάδος ΣΤ’ Δημοτικού. Σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Ιστορία της Νέας Ελλάδος ΣΤ’ Δημοτικού, του Χ. Χάρακα

Το σχολικό βιβλίο Ιστορίας του Μεσοπολέμου εκδόθηκε το 1936 και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο ιδεολογικής χειραγώγησης και προπαγάνδας από τη Δικτατορία του Μεταξά.

Η εκπαίδευση επί Μεταξά

Στις 4 Αυγούστου 1936 ο Μεταξάς, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση του Γεωργίου του Β΄, αναστέλλει ορισμένα άρθρα του συντάγματος, διαλύει τη Βουλή και επιβάλλει το διδακτορικό καθεστώς.

Η πολιτική αστάθεια και οι δυσμενείς εξελίξεις στην πολιτική σκηνή, επηρεάζει το εκπαιδευτικό σκηνικό. Η μεταρρύθμιση του 1929, καταργείται οριστικά το 1936 με την καταγγελία ότι στρέφεται στην προσπάθεια υπονόμευσης της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας. Η εκπαίδευση αποκτά διαφορετικό προσανατολισμό, συντηρητικό, και το σχολείο γίνεται μέσο ιδεολογικής χειραγώγησης με τους εκπαιδευτικούς να υφίστανται διώξεις και απολύσεις. Στόχος της εκπαίδευσης τώρα θεωρείται αποκλειστικά ο εθνικός φρονηματισμός.

Αλλαγές έχουμε, όπως είναι αναμενόμενο και στο γλωσσικό ζήτημα. Ο Υπουργός Παιδείας Τουρκοβασίλης επαναφέρει την καθαρεύουσα στις δύο τελευταίες τάξεις.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό και γλωσσικό καθεστώς εκδίδεται το βιβλίο Ιστορίας του Χάρακα, από τον Εκδοτικό Οίκο του Ράλλη. Οι Εκδόσεις Ράλλη ειδικεύονται σε εκδόσεις που αφορούν κυρίως τα παιδιά και για να πλησιάσουν το αναγνωστικό κοινό αυτής της περιόδου εκδίδουν και το περιοδικό «Παιδική Χαρά». Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού ο Αρ. Ράλλης, εκδότης και διευθυντής, υποστήριξε τη δημοτική γλώσσα, προτρέποντας τους αναγνώστες να γράφουν σε αυτή, καθώς τη θεωρούσε τη φυσική τους γλώσσα.

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί την  2η έκδοση του βιβλίου. Η εγκριτική απόφαση χρονολογείται στις 10 Ιουλίου 1936 με ισχύ τετραετίας. To βιβλίο δηλαδή έχει εγκριθεί προ της δικτατορίας του Μεταξά, αλλά κυκλοφορεί στα χρόνια δικτατορίας του Μεταξά.

Το βιβλίο είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα ακολουθώντας φυσικά τη σχετική νομοθεσία.

Το εξώφυλλο

Η επιλογή της σύνθεσης του εξωφύλλου είναι ενδεικτική του περιεχομένου του βιβλίου και του στόχου που έχει. Μέσα σε ολοκόκκινο φόντο προβάλλεται μια πολεμική σκηνή με άνδρες την ώρα της μάχης κρατώντας καριοφίλια. Εικόνα που σαφώς παραπέμπει στην επανάσταση του ‘21. Ενας από τους αγωνιστές κρατά την ελληνική σημαία, η οποία τονίζεται όχι μόνο λόγω του μεγάλου μεγέθους με το οποίο απεικονίζεται, αλλά και γιατί ξεπροβάλλει από το στρογγυλό φόντο μέσα στο οποίο περικλείεται η αναπαράσταση της σκηνής της μάχης.

Η εικονογράφηση στο εσωτερικό του βιβλίου αποτελείται κυρίως από πίνακες με εθνικά θέματα και πορτρέτα εθνικών ηρώων που στόχο έχουν να ενισχύσουν το μήνυμα των κειμένων.

Οι ενότητες

Το βιβλίο αποτελείται από τρεις μεγάλες ενότητες: Στην πρώτη ενότητα υπάρχουν τα κεφάλαια «Η κατάστασις της Ευρώπης κατά τον 15ον αιώνα και εφεξής», «Φοβερά παθήματα των Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας», «Οργάνωσις των Χριστιανών επί Τουρκοκρατίας», «Η παιδεία επί Τουρκοκρατίας», «Επαναστατικά κινήματα των Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας», «Προπαρασκευή της Ελληνικής Επαναστάσεως». Η δεύτερη ενότητα ξεκινά με το κεφάλαιο «Το πρώτον έτος της επαναστάσεως του 1821» και συνεχίζει με τα κεφάλαια ανά έτος της επανάστασης.  Στην τελευταία ενότητα υπάρχουν τα κεφάλαια «Η Ελλάς επί της Βασιλείας του Οθωνος 1832-1862», «Η Ελλάς επί βασιλείας Γεωργίου του Α΄ 1863-1913» και «Η Ελλάς επί βασιλείας  του Κωνσταντίνου». Η τελευταία ενότητα τελειώνει με το κεφάλαιο «Τα μετά την Μικρασιατικήν καταστροφήν». Είναι η περίοδος του Μεταξά και δεν θα μπορούσε να λείπει κεφάλαιο αφιερωμένο στην «προσφορά» και το «έργο» του δικτάτορα.

Μαζί

Mommy and Daddy

Το αγαπημένο περιοδικό όλης της οικογένειας

Μην χάσετε το φθινοπωρινό τεύχος:

Επιστροφή στα θρανία. Πώς θα μπει σε πρόγραμμα.

Συμβουλές για να οργανώσετε το δωμάτιο του μαθητή.

Οι τροφές που δυναμώνουν τη μνήμη του.

Υγεία. Μήπως έχει ουρολοίμωξη;

Φίλοι με κακές προθέσεις.

Ο κίνδυνος ατυχημάτων στο σπίτι.

Πρώτη φορά μπαμπάς.

Πώς θα βάλουμε όρια στα παιδιά μας.

Mommy and Daddy

Μαζί μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδιά