Η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση, ειδικά στη σύγχρονη εποχή που το φαγητό είναι συνεχώς διαθέσιμο.

Ωστόσο, η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων σε καθημερινή βάση αποτελεί επίσης έναν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία σας που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

Ακολουθούν 9 σημάδια που μαρτυρούν ότι δεν τρώτε αρκετά.

1. Έχετε χαμηλά επίπεδα ενέργειας

Οι θερμίδες που προσλαμβάνετε μέσω των τροφών, παρέχουν στον οργανισμό σας την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Όταν δεν προσλαμβάνετε επαρκείς θερμίδες, είναι πιθανό να νιώθετε συνεχώς κουρασμένη. Ο ακριβής αριθμός θερμίδων που χρειάζεστε καθημερινά ποικίλει ανάλογα με το φύλο, το ύψος και τη σωματική σας δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να «πέφτει» κάτω από τις 1.200 θερμίδες.

2. Χάνετε πολλά μαλλιά

Ενώ είναι φυσιολογικό να χάνετε μερικές τρίχες καθημερινά, αν προσέξετε ότι ένας αυξημένος αριθμός τριχών μαζεύεται στη βούρτσα σας όταν χτενίζεστε ή στο μαξιλάρι σας όταν ξυπνάτε, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι υποσιτίζεστε. Η έλλειψη θερμίδων, πρωτεϊνών, βιοτίνης, σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών είναι μια συνηθισμένη αιτία απώλειας μαλλιών. Όταν ο οργανισμός σας δεν προσλαμβάνει αρκετές θερμίδες, δίνει προτεραιότητα στις βασικές λειτουργίες του, παραμελώντας την ανάπτυξη των μαλλιών σας.

3. Πεινάτε συνεχώς

Το συνεχές αίσθημα πείνας είναι το πιο προφανές σημάδι ότι δεν τρώτε αρκετά. Πληθώρα ερευνών έχει δείξει ότι η πείνα μπορεί να είναι η απάντηση του οργανισμού στη δραστική μείωση θερμίδων εξαιτίας των αλλαγών που προκαλούνται στις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα και τον κορεσμό. Επίσης, η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που συνδέεται με την πείνα και το αυξημένο κοιλιακό λίπος.

4. Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος

Ο υποσιτισμός μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να συλλάβετε, αφού όταν δεν τρώτε αρκετά διαταράσσονται οι αναπαραγωγικές ορμόνες. Παράλληλα, το πολύ χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα οιστρογόνων, προκαλώντας διαταραχές του έμμηνου κύκλου και της ωορρηξίας, με αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας σύλληψης.

5. Αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου

Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένο βάρος. Ενώ η υπερφαγία μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον ύπνο, φαίνεται ότι και η στερητική δίαιτα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου. Αν νιώθετε τρομερά πεινασμένη για να κοιμηθείτε ή ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας πεινασμένη, είναι βασικά σημάδια ότι δεν τρώτε αρκετά.

6. Εκνευρίζεστε εύκολα

Αν μικρά, καθημερινά πράγματα είναι ικανά να σας κάνουν έξω φρενών, καλό είναι να αναρωτηθείτε αν τρώτε αρκετά. Ίσως μάλιστα έχετε πετύχει κάπου τον όρο «hangry» που προκύπτει από τις λέξεις «hunger» (πείνα) και «angry» (θυμωμένος), συνοψίζοντας τον εκνευρισμό που νιώθετε όταν πεινάτε. Τα επίπεδα του σακχάρου σας μειώνονται όταν πεινάτε, πράγμα που κάνει την κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες) και την αδρεναλίνη να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Επιπλέον, όταν πεινάτε τρομερά, βιώνετε το αρχέγονο ένστικτο της «πάλης ή φυγής» που είναι και ο λόγος που εκδηλώνετε τόσο έντονο πανικό και άγχος.

7. Κρυώνετε συνέχεια

Ο οργανισμός σας χρειάζεται έναν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων προκειμένου να παράγει θερμότητα και να διατηρήσει μια σωστή θερμοκρασία σώματος. Στην πραγματικότητα, ακόμη και ένας μικρός περιορισμός θερμίδων μπορεί να προκαλέσει μειωμένη θερμοκρασία σώματος.

8. Έχετε δυσκοιλιότητα

Οι μη συχνές κινήσεις του εντέρου μπορεί να συνδέονται με ανεπαρκή πρόσληψη θερμίδων. Αυτό δε θα πρέπει να σας προκαλεί μεγάλη έκπληξη, αφού είναι λογικό ότι τα λίγα τρόφιμα θα καταλήξουν σε λίγα απόβλητα στο πεπτικό σας σύστημα.

9. Πονάει το κεφάλι σας

Η περιορισμένη διατροφή που ξεφεύγει από το συνηθισμένο σας πρόγραμμα γευμάτων μπορεί να σας προκαλέσει και πονοκέφαλο. Πιθανές αιτίες για τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από την πείνα περιλαμβάνουν την ένταση των μυών και το χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Η πείνα μπορεί να προκαλέσει σφίξιμο στους μυς σας και κατ’ επέκταση πονοκέφαλο.

*Αν αντιμετωπίζετε κάποιο/-α από τα παραπάνω συμπτώματα, σιγουρευτείτε ότι έχετε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία σας τροφοδοτεί με τον επαρκή αριθμό θερμίδων. Αν δυσκολεύεστε να υιοθετήσετε και να ακολουθήσετε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο, απευθυνθείτε σε έναν εγκεκριμένο διατροφολόγο.