Όλα τα είδη γυμναστικής βελτιώνουν τον μεταβολισμό και αυξάνουν την καύση θερμίδων, υπάρχει όμως μία συγκεκριμένη μορφή άσκησης που αποδεδειγμένα μεγιστοποιεί τις καύσεις και δεν είναι άλλη από την υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση, γνωστή με τη συντομογραφία «HIIT» (High Intensity Interval Training).

Χάρη στο υψηλότερο μέσο επίπεδο έντασης, οι θερμίδες που καίτε ανά λεπτό κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας προπόνησης είναι ιδιαίτερα αυξημένες ενώ η ταχύτητα του μεταβολισμού διατηρείται υψηλή για περισσότερο χρόνο και έτσι συνεχίζετε να καίτε πολλές θερμίδες για αρκετές ώρες μετά την προπόνηση.

Έτσι, για όσους ο χρόνος είναι λίγος αλλά η επιθυμία για άσκηση μεγάλη, η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση είναι μια καλή λύση. Είτε πρόκειται για τρέξιμο, ποδηλασία ή ανέβασμα σκαλιών, μπορείτε να εναλλάσσετε λίγα λεπτά άσκησης σε μεγάλη ένταση με διαστήματα ήπιας άσκησης.

Η τελευταία εκδοχή της συγκεκριμένης προπόνησης ονομάζετε tabata από το όνομα του Ιάπωνα που τη σχεδίασε και περιλαμβάνει 4΄ προπόνησης χωρισμένα σε 8 κύκλους, όπου κάθε κύκλος αποτελείται από 20΄΄ υπερεντατικής άσκησης που ακολουθούνται από 10΄΄ χαμηλής έντασης άσκηση ή ανάπαυση.