Γεννήθηκε ως Ιρίνα Βαλέριεβνα Σαϊχλισλάµοβα στο µικρό χωριό Γιεµανζέλινσκ της Ρωσίας, όπου και µεγάλωσε. «Είναι ένα πολύ µικρό χωριό µε λιγνιτωρυχεία. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκεί, µόνο ορυχεία. Δεν υπάρχει καν στον χάρτη. Δεν είχαµε ούτε κινηµατογράφο, µόνο έναν δρόµο. Περνούσα τον χρόνο µου καλλιεργώντας πατάτες, ντοµάτες και αγγούρια» έχει δηλώσει σχετικά. Η µητέρα της ήταν καθηγήτρια πιάνου και φωνητικής. Έτσι, η Σάικ ξεκίνησε στα έξι της να παίζει πιάνο και να µαθαίνει µουσική. Ο πατέρας της ήταν ανθρακωρύχος, επάγγελµα συνηθισµένο στην περιοχή, και πέθανε σε ηλικία 40 ετών από πνευµονικά προβλήµατα, αφήνοντας τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του στην απόλυτη φτώχεια.

Η ζωή της άλλαξε στα 14 της, όταν η μητέρα της είδε μια αγγελία για σχολή ομορφιάς και σκέφτηκε τη μεγαλύτερη κόρη της, Τατιάνα. Δίπλα από τη σχολή βρισκόταν ένα πρακτορείο μοντέλων και το προσωπικό του δεν άργησε να παρατηρήσει την Ιρίνα. Κάπως έτσι ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στο μόντελινγκ, ξεχνώντας το αρχικό της όνειρο να γίνει δημοσιογράφος.

Η παγκόσμια αναγνώριση ήρθε το 2007 όταν αντικατέστησε ένα άλλο μοντέλο ως το πρόσωπο γνωστής εταιρείας εσωρούχων και την ίδια χρονιά έγινε εξώφυλλο γνωστού περιοδικού.

Έκτοτε έχει φωτογραφηθεί για τα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας, έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους οίκους μόδας και έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένα από τα πιο επιτυχημένα και σέξι μοντέλα παγκοσμίως.

Πολλοί βέβαια την έμαθαν ως το κορίτσι του ποδοσφαιριστή Κριστιάνο Ρονάλντο, με τον οποίο διατηρούσε δεσμό για πέντε χρόνια. Μετά τον χωρισμό τους, το 2015, ξεκίνησε να βγαίνει με τον ηθοποιό Μπράντλεϊ Κούπερ, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη, τη Λία Ντε Σέιν. Το λαμπερό ζευγάρι χώρισε τον Ιούνιο και έκτοτε η Σάικ συνεχίζει ατάραχη την επαγγελματική της πορεία.

View this post on Instagram

A post shared by irinashayk (@irinashayk) on

Για τη ρουτίνα ομορφιάς της

«Είναι πολύ απλή. Πλένω το πρόσωπό μου δύο φορές την ημέρα, με νερό το πρωί και τζελ το βράδυ. Μου αρέσει να αλλάζω τα προϊόντα που χρησιμοποιώ, ανάλογα με τις εποχές, έτσι ώστε να καλύψω τις ιδιαίτερες ανάγκες της επιδερμίδας μου. Αγαπώ τον ήλιο και εφαρμόζω καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αντηλιακό στο πρόσωπο, τον λαιμό και τα χέρια μου.»

Η καλύτερη συμβουλή ομορφιάς που έχει λάβει

«Η μητέρα μου μού έχει μάθει να περνάω παγάκια από το πρόσωπό μου κάθε πρωί, έτσι ώστε να διώχνω το πρήξιμο και να τονώνω την επιδερμίδα μου. Όταν το πρόσωπό μου είναι πρησμένο ή δεν έχω κοιμηθεί αρκετά, παίρνω παγάκια με αγγούρι ή χαμομήλι και τα περνάω γύρω από τα μάτια, το μέτωπο και τον λαιμό μου. Μέσα σε λίγα λεπτά το δέρμα μου λάμπει.»

Το αγαπημένο της προϊόν ενυδάτωσης

«Χρησιμοποιώ λάδι καρύδας. Είναι ένα από τα καλύτερα ενυδατικά προϊόντα. Το εφαρμόζω μετά το ντους σε βρεγμένο δέρμα και στη συνέχεια το σκουπίζω με μια καθαρή πετσέτα.»

Για τη διατροφή της

«Είμαι πολύ τυχερή, αφού τα γονίδιά μου ευθύνονται για τον καλό μου μεταβολισμό. Αν και απολαμβάνω τα τεράστια μπέργκερ με πατάτες, κέτσαπ, μαγιονέζα και τα αναψυκτικά, πριν από μία φωτογράφηση, φροντίζω να τρώω υγιεινά, επιλέγοντας σαλάτες και σούπες. Μεγάλωσα στη Ρωσία με δύο γιαγιάδες που μαγείρευαν απίστευτα. Έτσι, αγαπάω πάρα πολύ το φαγητό. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς κάποιοι άνθρωποι δεν τρώνε. Εγώ τρώω τα πάντα.»

Για τη γυμναστική που επιλέγει

«Όταν ταξιδεύεις συνέχεια είναι πραγματικά δύσκολο να γυμναστείς. Αν νιώθω κουρασμένη, κάνω απλά stretching στο σπίτι. Με βοηθάει να έρθω σε επαφή με το σώμα και το μυαλό μου. Όταν είμαι στη Νέα Υόρκη μου αρέσει να κάνω Pilates.»

Για την καθημερινή εικόνα της

«Η Ιρίνα εκτός δουλειάς είναι τρομαχτική. Φοράω φόρμα, έχω τα μαλλιά μου πιασμένα κότσο και δε φοράω ίχνος μακιγιάζ. Πραγματικά δε βάφομαι ποτέ μόνη μου, μιας και η δουλειά μου απαιτεί τόσο πολύ μέικ απ. Το μόνο που κάνω είναι να είμαι ξαπλωμένη και να παρακολουθώ ρωσικές σαπουνόπερες.»

Για το τι σημαίνει «σέξι»

«Το να είσαι σέξι δεν έχει να κάνει με το να φοράς σουτιέν με ενίσχυση, κόκκινο κραγιόν και ψηλοτάκουνα. Είναι κάτι πιο κομψό, σοφιστικέ και μοντέρνο. Κάθε γυναίκα είναι σέξι με τον δικό της τρόπο. Είναι κάτι που πηγάζει από μέσα σου. Δε χρειάζεται να το δείξεις, εκτός κι αν θες να το κάνεις. Το σεξαπίλ για εμένα έχει να κάνει με τον χαρακτήρα σου, τον τρόπο που κινείσαι, το πώς μιλάς.»

Για την αυτοπεποίθηση

«Δεν είχα πάντα τόση αυτοπεποίθηση. Στην εφηβεία με κορόιδευαν επειδή ήμουν αδύνατη, ειδικά όταν φορούσα τακούνια και φαίνονταν τα πόδια μου. Νομίζω ότι όλοι περνάμε από διάφορες φάσεις και αυτό είναι καλό, επειδή είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία μαθαίνεις τον εαυτό σου, την προσωπικότητά σου και το τι θες να πετύχεις.»

Για την εμμονή της μόδας με το size zero

«Ποτέ μου δε χώρεσα στο size zero και όταν μου λένε να δοκιμάσω το δείγμα τούς απαντάω ότι δεν μπορώ να το κάνω. Πιστεύω ότι οι σχεδιαστές με τους οποίους έχω συνεργαστεί αγαπούν και εκτιμούν το γυναικείο σώμα. Έχω ένα σώμα με καμπύλες και όσοι με έχουν ζητήσει για κάποια δουλειά γνωρίζουν ότι δεν είμαι skinny. Όταν μου είχαν ζητήσει να χάσω βάρος, έμεινα πιστή στον εαυτό μου και τις αποφάσεις μου. Εκτός από μοντέλο είμαι και άνθρωπος και μου αρέσει να τρώω.»

Για την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και μητρότητας

«Νομίζω ότι πλέον μια γυναίκα έχει την ελευθερία να δουλεύει, να είναι μαμά και να είναι ο εαυτός της. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι γυναίκες είμαστε οι πιο δυνατές και ότι αν θέλουμε, τα καταφέρνουμε όλα παράλληλα. Αν αγαπάς κάτι, μπορείς να το καταφέρεις. Μπορείς να διαχειριστείς τον χρόνο σου και το πάθος σου.»

Για τα σχέδιά της για το μέλλον

«Είμαι ένας άνθρωπος που δεν έχει πλάνα. Μεγάλωσα σε ένα μικρό χωριό και η μητέρα μου έβγαζε 10 δολάρια το μήνα ως δασκάλα πιάνου. Έτσι, το μόνο όνειρο που είχα ποτέ ήταν να δουλέψω, ώστε να στείλω χρήματα στους δικούς μου.»

View this post on Instagram

A post shared by irinashayk (@irinashayk) on