Η ομορφιά, όπως είπε και ο Oscar Wilde, διαρκεί ένα πεντάλεπτο, αν δεν υπάρχει κάτι άλλο για να διατηρηθεί αυτή η περιέργεια. Η Δώρα Αναγνωστοπούλου δεν είναι μόνο μια όμορφη γυναίκα, κρύβει και πολλούς άσους στο μανίκι της, ώστε να διατηρεί το ενδιαφέρον μας αναλλοίωτο.

Πριν από λίγες μέρες γύρισες σελίδα στην επαγγελματική σου καριέρα. Υστερα από 16 χρόνια στην ΕΡΤ έρχεσαι στο One Channel. Τι σε οδήγησε σε αυτή την επιλογή;

«Το One Channel είναι το νέο μεγάλο κανάλι. Νομίζω πως δεν υπάρχει πιο μεγάλη πρόκληση από τη συμμετοχή στο “χτίσιμο” ενός νέου καναλιού. Στα 16 χρόνια που έχω δουλέψει στην τηλεόραση, ενηλικιώθηκα επαγγελματικά, γνώρισα εξαιρετικούς ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα έγιναν δάσκαλοι και φίλοι. Και πρέπει να πω πως από την πρώτη στιγμή που πέρασα την πόρτα του One Channel βίωσα τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια όρεξη για δουλειά, όπως όταν πρωτοξεκινούσα στη δημοσιογραφία. Η υποδοχή ήταν εξαιρετική από μια ομάδα επαγγελματιών, που δουλεύουν για ένα αποτέλεσμα, που θα κερδίσει τον τηλεθεατή. Σε ό,τι με αφορά, αποφάσισα να ανοίξω πανιά για μεγάλες θάλασσες».

Πόσο εύκολο είναι να αλλάξεις, να πάρεις αποφάσεις, να εγκαταλείψεις τη σιγουριά της συνήθειας και να «ξεβολευτείς»;

«Οι μεγάλες αποφάσεις δεν λαμβάνονται με όρους συνήθειας, βολέματος και ξεβολέματος. Αλίμονο εάν πεις “πού να τρέχω τώρα, μια χαρά είμαι εδώ”. Είναι άλλα πράγματα που ζυγίζεις και κάνουν τη ζυγαριά να γείρει. Είναι η εμπιστοσύνη με την οποία σε περιβάλλουν, και εγώ εισέπραξα αυτή την εμπιστοσύνη από τους ανθρώπους του One Channel ήδη από τις πρώτες μας επαφές. Είναι το σχέδιο που σε πείθει, ο στόχος που γίνεται αμέσως και δικός σου στόχος, η πεποίθηση πως δεν πρέπει να λείψεις από αυτό το ραντεβού. Και έπειτα, για να επιστρέψω στο πόσο εύκολη είναι μια αλλαγή, θα έλεγα πως η ανανέωση είναι ζωτικής σημασίας για μένα».

Θα παρουσιάζεις το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel. Γιατί ο τηλεθεατής να επιλέξει αυτό το δελτίο και όχι κάποιο άλλο;

«Δουλεύουμε όλοι μαζί για ένα δελτίο που θα παρουσιάζει τα γεγονότα με σωστή ιεράρχηση των ειδήσεων για να αντιληφθεί αμέσως ο τηλεθεατής πως δεν θα κάνουμε το ασήμαντο σημαντικό και το σημαντικό ασήμαντο. Και βέβαια ένα δελτίο που θα δώσει το δικό του στίγμα επιμένοντας στη γρήγορη ανάλυση των γεγονότων, στον έγκυρο σχολιασμό, στον ευπρεπή διάλογο, στην απροϋπόθετη φιλοξενία όλων των απόψεων. Δεν ήμουν ποτέ της ισοπεδωτικής άποψης που λέει πως “όλοι και όλα τα ίδια είναι”. Η εξέλιξη και η βελτίωση έρχονται όταν υπηρετείς την ιδέα πως υπάρχει πάντα χώρος για το διαφορετικό. Αυτό θα κάνει το δελτίο του One Channel».

Νιώθεις έτοιμη;

«Αν πεις ποτέ πως είσαι έτοιμος έχεις χάσει το παιχνίδι. Αισθάνομαι ασφάλεια γιατί έχει γίνει εξαιρετική προετοιμασία. Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στην υλικοτεχνική υποδομή. Η εικόνα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στη σύγχρονη τηλεόραση».

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με τη δημοσιογραφία;

«Με γοήτευε πάντα η φύση αυτής της δουλειάς. Οι γρήγοροι ρυθμοί, η ένταση, η διαρκής αναζήτηση της είδησης. Δεν μπορώ να σου πω ακριβώς πώς σκεφτόμουν στα είκοσί μου αλλά μου φαινόταν το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου να γίνω δημοσιογράφος. Και μάλλον δεν έκανα λάθος αφού εξακολουθεί να μου αρέσει πολύ».

Αυτή η δουλειά θέλει…

«Αίσθημα ευθύνης και κέφι. Συχνά η έλλειψη του ενός μπορεί να υπονομεύσει το άλλο. Εάν δεν κάνεις τη δουλειά σου σωστά χάνεις το κέφι σου. Κι αν χάσεις το κέφι σου δεν θα κάνεις τη δουλειά σου όπως πρέπει».

Δεν σε αγχώνει η χαοτική φύση της επικαιρότητας;

«Και κάμποσα πράγματα ακόμη. Αλλά νομίζω πως αυτή ακριβώς η χαοτική φύση της επικαιρότητας ταιριάζει και στη δική μου φύση».

Πότε κάποιος μπορεί να πατήσει τις κόκκινες γραμμές σου;

«Νομίζω πως υπάρχουν μερικά πράγματα που μας ενοχλούν όλους. Η αγένεια δεν είναι ένα από αυτά; Η αδικία δεν είναι ένα άλλο; Αλλά δεν θέλω να στέκομαι σε αυτά. Εχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ζωή είναι απείρως καλύτερη εάν δεν δίνεις σημασία σε ό,τι μπορεί να ειπωθεί απλώς κακοπροαίρετα ή εντελώς κακόβουλα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μου».
Τηλεόραση κάνεις, αλλά βλέπεις κιόλας;
«Ασφαλώς. Βλέπω ειδήσεις παντού και όχι μόνο από επαγγελματική διαστροφή αλλά και από συναδελφική διάθεση. Τους εκτιμώ όλους και κάποιους από αυτούς ιδιαίτερα».

Κάνεις binge-watching;

«Δεν θα ζούσα σε αυτή την εποχή εάν δεν το είχα κάνει. Λες “άντε ας δω άλλο ένα επεισόδιο” και κάποια στιγμή αντιλαμβάνεσαι ότι κοντεύει να ξημερώσει και ο κύκλος ακόμα να τελειώσει».

Η τελευταία σειρά που είδες και σου άρεσε ποια ήταν;

«Αργησα να δω το “Casa de Papel” αλλά κατά τ’ άλλα δεν αποτελώ εξαίρεση. Μου φάνηκε εξαιρετική σειρά από την πλοκή έως το νεύρο της».

Φιλοδοξίες;

«Δεν βάζω μακρόπνοους στόχους, μάλλον επειδή μου είναι αδύνατον να φανταστώ τι θα θέλω σε δύο ή τρία χρόνια. Οι φιλοδοξίες μου κινούνται κυρίως γύρω από την καθημερινότητα. Να ξεκινήσει καλά η ημέρα και κυρίως να τελειώσει καλά. Γενικότερα τώρα η φιλοδοξία μου πάντα είναι να είμαι καλή στη δουλειά μου».

Ανησυχίες;

«Οποιος κάνει τηλεόραση είναι αδύνατον να μην ανησυχεί για το λάθος στον αέρα. Αλλά η βαθύτερη ανησυχία έχει να κάνει πάντα με τους ανθρώπους που νοιάζεσαι και αγαπάς. Εύχεσαι να είναι καλά».

Αξίες;

«Για να μην τις απαριθμήσω, θα πω πως είναι οι περισσότερες από εκείνες που σε κάνουν να κοιμάσαι ήσυχα το βράδυ. Με ήσυχη συνείδηση».

Αγκαλιάζεις τα λάθη σου;

«Μόνο στο μέτρο που μαθαίνω από αυτά. Δεν αφήνω να με δηλητηριάζουν, τα προσπερνάω. Πορεύομαι με τη γνώση πως τα λάθη δεν αποφεύγονται, είναι σαν να θέλεις να ζήσεις χωρίς να αναπνέεις».

Υπομονή έχεις;

«Δεν ξέρω πώς, αλλά έχω καταφέρει να θεωρώ τον χρόνο σύμμαχο. Επομένως, ναι, έχω υπομονή και πολλή μάλιστα».

Οι σταθερές σου ποιες είναι;

«Ολα μου τα οικεία πρόσωπα. Η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνεργάτες μου».

Μίλησέ μας για το άλλο σου πρόσωπο, αυτό που υπάρχει κάτω από το μιντιακό μέικ απ. Το πιο χαλαρό, το καθημερινό.

«Εχουμε και εμείς τη “στολή” μας. Μου αρέσει πολύ το κοστούμι στο στούντιο, φυσικά και το make up. Εκτός στούντιο μάλλον παραείμαι χαλαρή, ειδικά στο ντύσιμο. Για μακιγιάζ δεν το συζητάμε, μόνο σε εξόδους».

Τι δεν διαπραγματεύεσαι;

«Δεν θεωρώ πως είμαι μη μου άπτου, αλλά δεν διαπραγματεύομαι οτιδήποτε μπορεί να θίξει την προσωπική και την επαγγελματική μου υπόσταση. Ως προς τον ρόλο για παράδειγμα που συνδέεται με τη δουλειά που κάνω είμαι μάλλον αυστηρή για να διαπραγματευτώ οτιδήποτε».

Είσαι μια όμορφη γυναίκα. Η ομορφιά είναι δώρο;

«Είναι ένα δώρο που σου δόθηκε αλλά με ημερομηνία λήξης. Αντίθετα, έχεις περισσότερο χρόνο για να ομορφύνεις μεγαλώνοντας μέσα σου. Αυτό είναι ένα δώρο που μπορείς να κάνεις εσύ στον εαυτό σου».

Τι κάνει έναν άνθρωπο γοητευτικό;

«Ενα ήρεμο πρόσωπο, το αβίαστο χαμόγελο, η ευφυΐα, η γενναιοδωρία, τέτοια πράγματα».

Προσέχεις τη διατροφή σου;

«Οχι όσο θα ήθελα αλλά δεν σταματώ να μου συνιστώ να προσέχω τη διατροφή μου όχι μόνο για λόγους εμφάνισης, αλλά κυρίως για λόγους υγείας. Το συνιστώ και στους αναγνώστες μας ως ένας άνθρωπος που του αρέσει ας πούμε το αλάτι».

Η γυμναστική που σου αρέσει;

«Η κολύμβηση. Αλλά δυστυχώς δεν έχω πολύ χρόνο αυτή την περίοδο και δεν κολυμπάω όσο θα ήθελα».

Δυτική ιατρική ή εναλλακτικές θεραπείες;

«Ναι στην εναλλακτική ιατρική αλλά όχι με τρόπο που να υπονομεύει την επιστήμη. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Ως μητέρα λέω, για παράδειγμα, πως δεν υπάρχει τίποτε εναλλακτικό απέναντι στον εμβολιασμό των παιδιών».

Μια καλή συνήθεια που ακολουθείς καθημερινά;

«Δεν τρώω ποτέ βαριά το βράδυ. Δεν είναι μια συνήθεια που επέβαλα στον εαυτό μου, ήρθε μόνη της».

Πώς φροντίζεις το μυαλό σου;

«Εξαρτάται. Στις διακοπές με διάβασμα επειδή δεν κουράζεται. Μετά την ένταση της δουλειάς, κατεβάζοντας τους διακόπτες».

Ποια είναι η ρουτίνα της ευεξίας σου;

«Αποκρύπτοντας κακές συνήθειες, θα πω πως αυτή η ρουτίνα περιλαμβάνει φρούτα και ξηρούς καρπούς, καμιά φορά σε ποσότητες μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες δόσεις».

Τι σε αποφορτίζει;

«Μια μικρή βόλτα μετά τη δουλειά είναι πάντα ευεργετική. Αλλά και στο σπίτι μου έχω γωνιές και συνήθειες που με χαλαρώνουν».

Οταν νιώθεις ότι οι δυνάμεις σου σε εγκαταλείπουν ποιες είναι οι τακτικές ενδυνάμωσής σου; Και ψυχικές και σωματικές.

«Θα σταθώ στα ευεργετικά αποτελέσματα του ύπνου. Θεωρώ τον καλό ύπνο ένα πραγματικό φίλτρο ενδυνάμωσης απ’ όλες τις απόψεις και νομίζω πως οι σχετικές μελέτες δείχνουν πως έχω δίκιο. Να είμαστε υπναράδες λοιπόν και να το χαιρόμαστε».

Σε μια εποχή που υπάρχει πολύς θόρυβος γύρω μας, η μοναξιά επαναπροσδιορίζεται και η ησυχία είναι το νέο αγαθό, η νέα πολυτέλεια που κάποιοι μάλιστα αγοράζουν πολύ ακριβά. Εσύ κάθε πότε την αναζητείς;

«Κάθε μέρα. Οπως όλοι μας νομίζω. Δεν πιστεύω πως είναι πολυτέλεια η ησυχία, είναι ανάγκη».

Ποιο συναίσθημά σου διαχειρίζεσαι δύσκολα;

«Την απώλεια».

Τι σου έμαθαν οι γονείς σου που θα ήθελες ενδεχομένως να περάσεις στα δικά σου παιδιά;

«Θέλω τα παιδιά μου να πιστεύουν στον εαυτό τους, να μάθουν να σηκώνονται όταν πέφτουν, να μην έχουν εξαρτήσεις, να έχουν ανοικτούς ορίζοντες, να σκέπτονται το αύριο και όχι το χθες. Μεγαλώνοντας αναγνωρίζω πως κάποια από αυτά πέρασαν ως αρχές από τους γονείς μου σε εμένα και από εμένα στα παιδιά μου. Είμαι ένα είδος διαμεσολαβητή».

Είσαι αισιόδοξη;

«Ναι, αλλά χωρίς να ξεχνώ πως συγχρόνως πρέπει να είμαι πάντα έτοιμη για τα χειρότερα. Η αισιοδοξία σκέτη είναι αντιπαραγωγική».

Είσαι ανταγωνιστική;

«Οχι στρατηγικά, ούτε εφ’ όλης της ύλης. Αλλά ο ανταγωνισμός είναι μέρος της δουλειάς που κάνω. Δεν μπορώ να προσποιηθώ πως δεν υπάρχει. Καλή επιτυχία σε όλους λοιπόν, αλλά εμείς ξεκινάμε με στόχο την κορυφή».