Οι ξηροί καρποί, μία εύκολα προσβάσιμη υπερτροφή, είναι από τις καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών. Έρευνες δείχνουν πως πολλά από τα οφέλη τους συμπεριλαμβάνουν και πρόληψη απέναντι σε χρόνια νοσήματα και παθήσεις, όπως ο καρκίνος, Διαβήτης κλπ.

Καρύδια

Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (περίπου 72%). Από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Μια χούφτα καρύδια περιέχουν 2,5 γρ. ω-3 λιπαρών οξέων.  Η συχνή κατανάλωση καρυδιών μειώνει την κακή χοληστερόλη και αυξάνει την καλή χοληστερόλη.

Έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε ξηρούς καρπούς συμβάλλει στην αποτροπή της στεφανιαίας νόσου αλλά και στην αποτροπή εγκεφαλικού. Έχουν ικανοποιητική περιεκτικότητα σε κάλιο, σίδηρο , ασβέστιο, σελήνιο και σε βιταμίνη Ε η οποία προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα μειώνουν τα κορεσμένα λιπαρά. Παράλληλα όπως και τα καρύδια περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, πρωτείνη και φυσικά βιταμίνη Ε. Αυτό συμβάλλει στην καλή λειτουργία και της καρδιάς και του εντέρου και στη μείωση της ταχύτητας γύρανσης των κυττάρων.

Η χοληστερίνη μειώνεται, η καλή χοληστερίνη αυξάνεται και λόγω των ιχνοστοιχείων που έχει και λόγω ότι αντικαθιστά γεύματα πολύ λιπαρά που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη. Ο Διαβήτης είναι μία από τις παθήσεις που τα αμύγδαλα προλαμβάνουν. Αυτό συνδέεται και με τη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης στην οποία διαδραματίζουν λειτουργικό ρόλο.

Κάσιους

Τα κάσιους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και ψευδάργυρο. Ο σίδηρος προλαμβάνει την αναιμία, ενώ ο ψευδάργυρος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο το οποίο συνδέεται με τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Με βιταμίνες την Ε και τη Β6 δε θα μπορούσε να απουσιάζει ο σημαντικός ρόλος που έχουν στην πρόληψη καρδιοπαθειών, Διαβήτη κλπ.

Τα κάσιους αφήνουν ένα ιδιαίτερα έντονο αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να μειώνουν την όρεξη για φαγητό. Έρευνες δείχνουν ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και άρα προσλαμβάνουν ενδεχόμενα ψυχοσωματικά προβλήματα.

Άλλοι ξηροί καρποί…

Τα φυστίκια, τα φουντούκια, τα πασατέμπος, τα μακαντέμια κλπ αποτελούν ξηρούς καρπούς που έχουν παρόμοια λειτουργία και οφέλη στον οργανισμό μας. Κατά γενική ομολογία έχουν τα ίδια ιχνοστοιχεία και βιταμίνες επειδή ανήκουν σε κοινή κατηγορία-ομάδα τροφών. Μπορεί οι ξηροί καρποί να έχουν πολλές θερμίδες, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως παχαίνουν. Μην ξεχνάμε ότι δημιουργούν αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να μη θέλουμε να φάμε κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή.