Τα τελευταία χρόνια η αγιουρβέδα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής παγκοσμίως, κυρίως χάρη σε πολλούς σταρ που δηλώνουν οπαδοί της, όπως η Jennifer Aniston, η Gwyneth Paltrow, η Madonna, ο Harisson Ford κ.ά., αλλά και κορυφαία μοντέλα, όπως η Christy Turlington, που κυκλοφόρησε τα Sundãri, μια σειρά από πολυτελή καλλυντικά που βασίζονται στην αγιουρβεδική φιλοσοφία.

Η αγιουρβέδα ή αγιουρβέντα σημαίνει στα σανσκριτικά «η επιστήμη της ζωής» και είναι ένα από τα αρχαιότερα ολιστικά συστήματα θεραπείας στον κόσμο, που μετράει περίπου 5.000 χρόνια ζωής. Η αγιουρβέδα δίνει έμφαση στην πρόληψη και στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου σε όλα τα επίπεδά της, δηλαδή στο σώμα, στο μυαλό, στον νου και στις αισθήσεις.

Τα 3 doshas της αγιουρβέδα

Ο άνθρωπος είναι κομμάτι της φύσης, συνεπώς έχει μέσα του και τα πέντε στοιχεία της, τη γη, τον αέρα, τον αιθέρα, το νερό και τη φωτιά. Ωστόσο η αναλογία των στοιχείων δεν είναι ίδια σε όλους. Ετσι, ανάλογα με το στοιχείο που υπερτερεί στον καθένα, υπάρχουν τρεις τύποι ιδιοσυγκρασίας που ονομάζονται doshas: βάτα (αέρας και αιθέρας), πίτα (φωτιά και νερό) και κάφα (γη και νερό). Ο κάθε τύπος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην εμφάνιση, στην ψυχοσύνθεση και στη συμπεριφορά του ανθρώπου. Ανακαλύπτοντας το δικό μας dosha, η αγιουρβέδα μάς βοηθά να καταλάβουμε πώς μπορούμε να χτίσουμε την ισορροπία του σώματος, του νου και της συνείδησης. Στην προκειμένη περίπτωση, με το κουίζ αυτό θα ανακαλύψουμε την περιποίηση που ταιριάζει στην επιδερμίδα μας και θα ξεχωρίσουμε τα συστατικά που της κάνουν καλό.

1. Θα περιγράφατε τον σωματότυπό σας ως:

α) Λεπτοκαμωμένο, που δύσκολα βάζει μυς

β) Μετρίου αναστήματος και τονωμένο

γ) Μεγάλο, με καμπύλες ή γεροδεμένος

2. Η θερμοκρασία του σώματός σας είναι:

α) Πιο χαμηλή από το κανονικό, κρυώνω εύκολα

β) Συνήθως ιδρώνω εύκολα

γ) Ζεστή, αλλά μπορώ να αντέξω και στο κρύο και στη ζέστη

3. Η επιδερμίδα σας είναι:

α) Ξηρή, λεπτή ή τραχιά

β) Ευαίσθητη, κοκκινίζει εύκολα

γ) Μεικτή ή λιπαρή και έχει πάχος

4. Τα μαλλιά σας είναι:

α) Ξηρά, εύθραυστα ή σγουρά

β) Λεπτά, με τάση για πρόωρο γκριζάρισμα

γ) Λιπαρά, πολλά ή με χοντρή τρίχα

5. Η όρεξή σας είναι συχνά:

α) Ακανόνιστη. Μερικές φορές πεινάω σαν λύκος κι άλλες αντέχω πολλές ώρες χωρίς φαγητό

β) Οταν πεινάω και δεν φάω νιώθω εκνευρισμό

γ) Σταθερή

6. Θα περιγράφατε τη διάρκεια της πέψης:

α) Εχω δυσκοιλιότητα και πρήξιμο

β) Μπορώ να φάω τα πάντα και να νιώθω μια χαρά

γ) Φυσιολογική, αλλά μερικές φορές νιώθω κούραση μετά το φαγητό

7. Ο ύπνος σας είναι:

α) Ελαφρύς και ακανόνιστος. Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ. Το μυαλό μου στριφογυρίζει συνέχεια

β) Μου αρκούν λιγότερες από οκτώ ώρες, όμως ξυπνάω ανανεωμένος και ξεκούραστος
γ) Βαρύς και βαθύς, έχω την τάση να ξυπνάω αργά, νιώθοντας κούραση και ατονία

8. Τα όνειρά σας είναι:

α) Είναι πολύ ζωντανά. Συνήθως βλέπω ότι πετάω ή επιπλέω

β) Σχετίζονται με καθημερινές καταστάσεις και προβλήματα

γ) Σπάνια. Οταν όμως βλέπω, είναι γαλήνια και ήρεμα

9. Η αγαπημένη σας άσκηση είναι:

α) Οτιδήποτε περιλαμβάνει έντονη κίνηση – χορός, έντονη αεροβική, τρέξιμο

β) Κάτι που αφορά ομαδικότητα, προπόνηση με ομάδες

γ) Χαλαρή. Προτιμώ το περπάτημα, τη γιόγκα, το στρέτσινγκ

10. Οι άλλοι θα έλεγαν ότι είστε:

α) Εξωστρεφής, ενθουσιώδης, μου αρέσουν οι αλλαγές

β) Παθιασμένος, οργανωτικός, ισχυρογνώμων

γ) Ηρεμος, δεκτικός, υποστηρικτικός

Περισσότερα Α – Βάτα (αέρας)

Είστε γεμάτοι ζωντάνια, ευαίσθητοι, ομιλητικοί, ευέλικτοι με καθαρό μυαλό και γρήγορα αντανακλαστικά. Συνήθως είστε αδύνατοι και δύσκολα παίρνετε βάρος. Επειδή χάνετε εύκολα τις δυνάμεις σας, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση της ενέργειάς σας. Η επιδερμίδα σας συχνά είναι ξηρή, θαμπή, αφυδατωμένη και κρύα στην αφή. Επιπλέον είναι αρκετά ευάλωτη στους περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να της προκαλέσουν μεγάλες φθορές. Τα καλλυντικά συστατικά που σας ταιριάζουν πρέπει να είναι θρεπτικά, ενυδατικά, αντιοξειδωτικά και να βοηθούν την οξυγόνωση της επιδερμίδας. Τέτοια είναι τα έλαια από λιβάνι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και κάρδαμο, τα οποία αποκαθιστούν τη σωστή λειτουργία της επιδερμίδας. Επίσης, συμπεριλάβετε οπωσδήποτε στην καθημερινή σας περιποίηση καλλυντικά με βούτυρο shea, πλούσια έλαια όπως σησαμέλαιο και macadamia, καθώς και αγιουρβεδικά βότανα, όπως το ashwagandha που θα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά είδη.

Περισσότερα Β – Πίτα (φωτιά)

Είστε θαρραλέοι, τολμηροί, περιπετειώδεις αλλά και ολιγαρκείς. Συγκεντρώνεστε εύκολα και είστε οξυδερκείς. Η ενέργειά σας κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκουράζεστε για να την αναπληρώνετε. Η επιδερμίδα σας είναι συνήθως απαλή και ζεστή. Εχει τάσεις ευαισθησίας, ανομοιόμορφη υφή και κοκκινίζει εύκολα είτε εξαιτίας του ήλιου είτε λόγω άλλων παραγόντων. Οταν είναι υγιής, έχει μια ροδαλή όψη και λάμπει. Οταν βρίσκεται σε ανισορροπία, παρουσιάζει σημάδια φλεγμονών και κοκκινίλες. Για να την ανακουφίσετε, επιλέξτε συνθέσεις με δροσιστικά, αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως το αγγούρι ή το τριαντάφυλλο. Η αλόε βέρα είναι επίσης πολύ καλή επιλογή, όπως και τα έλαια σανδαλόξυλου, τζοτζόμπας και μορίνγκα, τα οποία είναι θρεπτικά αλλά παρ’ όλα αυτά ελαφριά. Επίσης, το έλαιο ηλίανθου και καρύδας είναι ό,τι πρέπει για την ενυδάτωση σώματος, ενώ για τις κοκκινίλες χρησιμοποιήστε κομπρέσες με μέλι και χαμομήλι.

Περισσότερα Γ – Κάφα (γη)

Εχετε ενσυναίσθηση, είστε συνήθως ήρεμοι, έχετε καλή μνήμη και δεν αρρωσταίνετε συχνά. Η ενέργειά σας είναι σε πολύ καλά επίπεδα και δύσκολα χάνετε την καλή σας διάθεση. Μιλάτε αργά, τρώτε αργά και χωνεύετε αργά. Ωστόσο, όταν χάνετε την ισορροπία σας, η επιδερμίδα σας τείνει να εμφανίζει διεσταλμένους πόρους, μαύρα στίγματα και πρήξιμο από την κατακράτηση υγρών. Επίσης είναι επιρρεπής σε σπυράκια και ακμή. Τα συστατικά που ενδείκνυνται για σας πρέπει να έχουν αναζωογονητική δράση. Καλό είναι δυο φορές την εβδομάδα να κάνετε απολέπιση με ένα μείγμα από χοντρό θαλασσινό αλάτι και μέλι και εν συνεχεία ένα ατμόλουτρο με βότανα και φύλλα μέντας. Αυτή η διαδικασία θα κάνει θαύματα στο δέρμα σας. Δεδομένου ότι έχετε προδιάθεση για υπερβολική λιπαρότητα, τα έλαια του κουρκουμά και του φασκόμηλου θα εξισορροπήσουν την κατάσταση και θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών.