Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον οργανισμό, περισσότερο και από την τροφή. Είμαστε προγραμματισμένοι να κοιμόμαστε, γεγονός αυταπόδεικτο καθώς ποτέ κανένας άνθρωπος (ή ζώο) δεν καταφέρνει να μείνει ξύπνιος για περισσότερες από κάποιες λίγες ημέρες. Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει τις διαδικασίες του ύπνου εξηγούν ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει ξύπνιος για περισσότερα από επτά με εννέα 24ωρα.

Ο ύπνος βοηθά

Την καρδιά μας να δουλεύει καλύτερα

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, με μία επιπλέον ώρα ύπνου καθημερινά μπορούμε να γλιτώσουμε από τα αντιυπερτασικά φάρμακα.

Να έχουμε καλύτερο ανοσοποιητικό

Οταν κοιμόμαστε όσο πρέπει αρρωσταίνουμε λιγότερο, λένε οι ειδικοί. Ερευνα από το Κέντρο Υπνου του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον σε ζευγάρια μονοζυγωτικών διδύμων έδειξε ότι η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.

Να ελέγχουμε την όρεξή μας και να λειτουργεί καλύτερα ο μεταβολισμός

Η αλλαγή στη ρουτίνα του ύπνου μας και το χάσιμο των ωρών ύπνου μπορούν να μετατοπίσουν τον δείκτη της ζυγαριάς μας προς τα δεξιά, σύμφωνα με έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια. Ο κακός ύπνος επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό μας και ενισχύει την επιθυμία μας κυρίως για γλυκά και τροφές πλούσιες σε λιπαρά.

Να ολοκληρώσουμε μια άσκηση

Βελτιώνει την ευστοχία μας, την αντοχή και την ταχύτητα, ενώ μας βοηθά να ξεπεράσουμε γρήγορα έναν τραυματισμό.

Να έχουμε ενέργεια

Σύμφωνα με έρευνες, οι εργαζόμενοι είναι πιο συγκεντρωμένοι και πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους όταν έχουν κοιμηθεί όσο χρειάζεται.

Να γίνουμε εξυπνότεροι

Ενας καλός βραδινός ύπνος μπορεί να τονώσει την εγκεφαλική δραστηριότητα, πολύ περισσότερο στις γυναίκες. Από την άλλη μεριά, το ίδιο αποτέλεσμα φαίνεται να έχει ένας καλός μεσημεριανός ύπνος στους άνδρες. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck στο Μόναχο ανέλυσαν τα μοτίβα ύπνου 160 ενηλίκων ανδρών και γυναικών και κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα.

Το ιδανικό περιβάλλον ύπνου με 5 κινήσεις

Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία

Η ιδανική θερμοκρασία στο σπίτι πρέπει να είναι μεταξύ 18οC και 20οC. Τόσο το πολύ κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των αφυπνίσεων μέσα στη νύχτα.

Ελέγχουμε τα επίπεδα της υγρασίας

Τα επίπεδα της υγρασίας στον χώρο του υπνοδωματίου πρέπει να κυμαίνονται στο 65%.

Σβήνουμε τα φώτα

Επιλέγουμε το απόλυτο σκοτάδι για να κοιμηθούμε. Το σκοτάδι διευκολύνει την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.

Εξασφαλίζουμε ησυχία

Το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι το πιο ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού. Ενοχλητικοί ήχοι ακόμη και αν δεν μας ξυπνήσουν μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου. Για έναν καλό ύπνο τα επίπεδα θορύβου στην κρεβατοκάμαρα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 30-35 db (ντεσιμπέλ).

Βάφουμε τους τοίχους…

Σε αποχρώσεις του πράσινου, του γαλάζιου ή του ροζ που μας ξεκουράζουν. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα χρώματα έχουν επίδραση και στην ψυχολογία μας, αλλά και στον ύπνο μας.

Προτού πέσουμε για ύπνο…

Πίνουμε ένα φλιτζάνι βαλεριάνα

Η βαλεριάνα βελτιώνει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια του ύπνου. Ρίχνουμε ένα κουταλάκι βαλεριάνα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Το αφήνουμε 8 λεπτά και έπειτα το σουρώνουμε και το πίνουμε.

Ακούμε τζαζ

Οι επιστήμονες συστήνουν προτού ξαπλώσουμε στο κρεβάτι να αφιερώσουμε λίγη ώρα ακούγοντας χαλαρωτική μουσική (τζαζ, lounge, κλασική). Οι μελωδίες με αργό ή μέτριο τέμπο προκαλούν ηρεμία και ευχαρίστηση και μας αποφορτίζουν από το στρες.

Κάνουμε μαλάξεις

Κάνουμε κυκλικές κινήσεις στον λοβό του αφτιού και λίγο πιο πάνω, στον χόνδρο, που βρίσκεται η αντανακλαστική περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την έκκριση ουσιών που συμβάλλουν στον ήρεμο ύπνο.