Για τους περισσότερους το σεξ αποτελεί θεμέλιο για μια υγιή σχέση: Σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό από μόνο του, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι και απολύτως αναγκαίο. Ωστόσο, η ερωτική χημεία είναι δυναμική κατάσταση.

Για κάποια ζευγάρια βρίσκεται εκεί εξ αρχής, όμως ενδέχεται να φθίνει στην πορεία. Ενώ άλλα ανακαλύπτουν ότι μια δύσκολη έναρξη μπορεί να δώσει τη θέση της σε μία μαγική συνέχεια. Είτε ανήκετε στην πρώτη κατηγορία είτε επιθυμείτε να βρεθείτε στη δεύτερη, τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε περισσότερο το σεξ με τον σύντροφό σας.

Κάντε τις σωστές ερωτήσεις

Κατά πάσα πιθανότητα δεν είστε οι μόνοι που παρατηρείτε το πρόβλημα. Ρωτήστε τον ή την σύντροφό σας «Πώς νιώθεις για τη σεξουαλική μας ζωή;», και ίσως η απάντηση ξεκαθαρίσει πολλά πράγματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως μάθετε για πρώτη φορά ότι υπάρχει κάποια κακή εμπειρία στο παρελθόν τους.

Μπορεί αυτή η εμπειρία να τους κάνει να δυσκολεύονται να απολαύσουν και να εκφραστούν στο σεξ. Ακόμη πιο συνηθισμένο είναι απλώς να αισθάνονται ντροπή εξαιτίας μιας πιο συντηρητικής ανατροφής, η οποία τους έχει κάνει να μετατρέψουν το σεξ σε ταμπού. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια η συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα ενδέχεται να λειτουργήσει απελευθερωτικά βελτιώνοντας σημαντικά την κατάσταση.

Μάθετε τι θέλει

Μπορεί να ανοίγετε το ζήτημα έχοντας κάθε καλή πρόθεση να βρείτε μία λύση από κοινού. Όμως δεν είναι απίθανο το ταίρι σας να μπει σε άμυνα ή να θεωρήσει ότι δεν μπορεί να σας προσφέρει αυτό που θέλετε αν ξεκινήσετε να μιλάτε απευθείας για τις ανεκπλήρωτες φαντασιώσεις και επιθυμίες σας.

Αντιθέτως, ρωτώντας τι είναι αυτό που τον ή την διεγείρει και τι θα τον ή την βοηθούσε να νιώσει πιο άνετα. Έτσι θα μειώσετε την πίεση που θα αισθανθεί, καθώς δείχνετε πως δεν ενδιαφέρεστε μόνο για τις δικές σας ανάγκες. Κατά πάσα πιθανότητα, αν το σεξ βελτιωθεί για τον σύντροφό σας, θα βελτιωθεί και για εσάς.

Μην σταθείτε μόνο στα αρνητικά

Όσα περιθώρια βελτίωσης και αν έχει η ερωτική σας ζωή, λογικά υπάρχουν αρκετά πράγματα που πηγαίνουν καλά. Μπορεί να είναι ο τρόπος που σας κοιτάει ή το γεγονός ότι πάντα προσπαθεί – ακόμη και αν τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Ξεκινήστε σημειώνοντας αυτά τα θετικά στοιχεία και μην αναφερθείτε στα υπόλοιπα σαν αποτυχία. Όταν φτάσετε στα κομμάτια που σας προβληματίζουν, μιλήστε για αυτά σε πρώτο πρόσωπο ώστε να μην ακουστούν σαν κατηγορητήριο.

Εκφράστε τις ανάγκες σας

Ενδέχεται το πρόβλημα να μην έγκειται σε πράγματα που γίνονται λάθος, αλλά σε πράγματα που δεν γίνονται καθόλου. Είτε πρόκειται για περισσότερο πειραματισμό, είτε για μεγαλύτερη τρυφερότητα, τώρα είναι η στιγμή να μιλήσετε για τα όσα χρειάζεστε για να νιώσετε ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική σας ζωή.

Δώστε παραδείγματα για να βοηθήσετε το ταίρι σας να καταλάβει, και προτείνετε ευκαιρίες για να τα δοκιμάσετε. Αν η στάση του συντρόφου σας παραμένει αμυντική, ίσως υπάρχει κάτι σημαντικότερο που τον ή την μπλοκάρει σε αυτό το πεδίο, και το οποίο θα ήταν καλό να συζητήσει με έναν ψυχολόγο.

Σκεφτείτε πόση σημασία έχει για εσάς

Δυστυχώς, πάντα υπάρχει περίπτωση παρά τις κοινές προσπάθειές σας η ερωτική σας ζωή να συνεχίσει να πάσχει. Μάλιστα, καθώς πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, οι διαρκείς συζητήσεις και η αίσθηση ανεπάρκειας που ενδεχομένως τις συνοδεύει, μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ελπίζατε.

Τώρα είναι μια καλή στιγμή να σκεφτείτε αν το συγκεκριμένο ζήτημα συνιστά για εσάς αιτία χωρισμού. Οι ερωτικές σχέσεις αποτελούνται από πολλά στοιχεία και το σεξ, όσο σημαντικό και αν είναι, είναι μόνο ένα από αυτά. Εσείς είστε που κρίνετε αν μπορείτε να συνεχίσετε ή όχι, και στο βαθμό που είστε σίγουροι για την απόφασή σας, καμία επιλογή δεν είναι λάθος.