Η διατροφή μιας εγκύου επιβάλλει κάποιες σημαντικές διατροφικές προσαρμογές. Επειδή ωστόσο «ακούγονται» πολλά, είναι σημαντικό να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα.

Τυριά

Τα μαλακά τυριά και τυριά με εμφανείς μικροοργανισμούς όπως το ροκφόρ, το καμαμπέρ, το blue cheese, το brie και άλλα πρέπει να αποφεύγονται καθώς σε τέτοιου είδους τυριά μπορεί να αναπτύσσεται ο μικροοργανισμός Listeria monocytogenes, o οποίος ενδέχεται να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις τόσο για τις εγκύους όσο και για τα έμβρυά τους.

Ωμά τρόφιμα

Παράλληλα, είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα ωμά ή όχι καλά ψημένα αβγά, κοτόπουλα και λοιπά πουλερικά και κρέατα, τα ωμά θαλασσινά όπως το σούσι, τα μύδια, τα στρείδια και λοιπά θαλασσινά, λόγω υψηλού κινδύνου επιμόλυνσης της εγκύου με παθογόνα βακτήρια (όταν τα τρόφιμα είναι ωμά).

Λαχανικά

Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, πρέπει να πλένονται σχολαστικά. Οταν ωστόσο μια έγκυος τρώει μια σαλάτα εκτός σπιτιού να προτιμά ψητά ή βραστά λαχανικά, ενώ από ωμά να επιλέγονται αυτά που πλένονται εύκολα ή καθαρίζονται όπως η ντομάτα και το αγγούρι. Να αποφεύγονται με άλλα λόγια τα πράσινα λαχανικά που θέλουν καλύτερο πλύσιμο, κάτι που έξω δεν είμαστε σίγουροι ότι γίνεται.

Ψάρια

Επίσης, ένα θέμα που τίθεται αφορά τα ψάρια που μπορεί να καταναλώσει μία έγκυος. Μεγάλα ψάρια που είναι ψηλά στην τροφική αλυσίδα, όπως ο σολομός, ο ξιφίας και ο τόνος, έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, τα οποία μπορούν να έχουν αρνητικές επιδράσεις στο νευρικό σύστημα του αναπτυσσόμενου εμβρύου και καλό είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να μην καταναλώνονται συστηματικά.

Καφεΐνη

Τι γίνεται με τον καφέ και ιδιαιτέρως με τον στιγμιαίο που είναι αρκετά παρεξηγημένος; Η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης από μία έγκυο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 mg ημερησίως. Ενας ζεστός στιγμιαίος καφές θα μας δώσει περίπου 110 mg καφεΐνης και ένας φραπέ περίπου 160, με βάση τη συνήθη δοσολογία που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή του (3 γρ. ζεστού ή 4 γρ. κρύου).

Αλλα είδη καφέ όπως ο γαλλικός ή ο καπουτσίνο εμπεριέχουν 90-130 mg καφεΐνης (ανά φλιτζάνι). Αν τώρα λάβουμε υπόψη και τις «κρυφές» πηγές καφεΐνης, όπως για παράδειγμα μια κούπα μαύρο τσάι (μπορεί να μας δώσει μέχρι και 40 mg), ένα αναψυκτικό τύπου cola (μπορεί να δώσει μέχρι 40 mg), ένα ice tea (μπορεί να δώσει μέχρι 25 mg), ένα μέτριο κομμάτι μαύρη σοκολάτα (μπορεί να δώσει μέχρι 20 mg), αντιλαμβάνεται κανείς ότι ένα φλιτζάνι καφές την ημέρα μπορεί να καταναλωθεί από μία έγκυο.

Από εκεί και πέρα για όσες εγκύους θέλουν να καταναλώσουν παραπάνω, μια εξαιρετική επιλογή αποτελεί ο ντεκαφεϊνέ, όπου εκεί η καφεΐνη είναι ελάχιστη και δεν ξεπερνά τα 2-3 mg ανά φλιτζάνι.

Αλκοόλ

Πόσο αλκοόλ μπορεί να καταναλώνει μία έγκυος; Το αλκοόλ αποτελεί έναν παράγοντα που περνάει από τη μητέρα στο έμβρυο και είναι άμεσα τοξικό. Για τον λόγο αυτόν όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο. Φυσικά δεν αποτελεί πρόβλημα ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα που μπορεί περιστασιακά να καταναλωθεί σε μια κοινωνική εκδήλωση, αλλά γενικότερα το αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη θα πρέπει να αποφεύγεται.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον Χάρη Γεωργακάκη, κλινικο διαιτολόγο – διατροφολόγο, MSc στην κλινική διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής