Το σεξ είναι κάτι που πέρα από βιολογική ανάγκη προξενεί σίγουρα οφέλη στην υγεία αλλά και στην ψυχική μας κατάσταση. Συνδέεται άλλωστε με καλύτερη ψυχολογική διάθεση. Για αυτό αρέσει σε όλους. Να δούμε όμως τι μας λένε ορισμένες έρευνες και μελέτες πάνω στο όλο θέμα. Πόσο κρατάει αυτή η ευφορία που προσφέρει το σεξ;

Έρευνα

Αυτό  που δεν γνωρίζαμε είναι ότι η αίσθηση ευχαρίστησης, γαλήνης και πληρότητας που νιώθουμε μετά τη σεξουαλική επαφή διαρκεί 48 ώρες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ μελέτησαν για πρώτη φορά την επίδραση που έχει το σεξ τόσο στην ψυχολογία όσο και στη σχέση των ζευγαριών.

Για τις ανάγκες της έρευνας παρατήρησαν 214 νιόπαντρα ζευγάρια, ζητώντας από όλους τους συντρόφους να κρατήσουν ένα «ημερολόγιο του σεξ» για 14 ημέρες. Οι συμμετέχοντες όφειλαν να καταγράφουν στο ημερολόγιο πόσες φορές έκαναν έρωτα στο διάστημα αυτό, ενώ παράλληλα καλούνταν να αξιολογήσουν πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονταν τη δεδομένη στιγμή με τη σεξουαλική τους ζωή, τη σχέση τους με τον σύντροφο και τον γάμο τους.

Την ίδια αξιολόγηση κλήθηκαν να επαναλάβουν και έξι μήνες αργότερα.Η πλειονότητα των ζευγαριών ομολόγησε ότι στο διάστημα των δύο εβδομάδων είχε κάνει συνολικά τέσσερις φορές σεξ, με όλους τους συντρόφους να αναφέρουν ότι το αίσθημα της ικανοποίησης που τους προκαλούσε η επαφή (οι επιστήμονες το αποκάλεσαν λάμψη του σεξ) διαρκούσε για δύο ημέρες.

Συμπέρασμα

Από τα ημερολόγια των συμμετεχόντων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι σύντροφοι δήλωναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι μετά την επαφή, εμφανίζονταν το ίδιο ικανοποιημένοι και από τον γάμο τους 6 μήνες μετά.

«Η έρευνα είναι σημαντική, διότι δείχνει ότι το τακτικό σεξ μπορεί να κρατήσει ενωμένο ένα ζευγάρι. Οι σύντροφοι που ανέφεραν υψηλά επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης 48 ώρες μετά την επαφή εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τη σχέση τους αρκετούς μήνες αργότερα», σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια Ψυχολογίας, Δρ. Andrea Meltzer.Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Psychological Science».