Ναι και όμως κάποιοι άνδρες είναι πιο δύσκολοι

Σκεφτείτε τον εαυτό σας στην παρακάτω κατάσταση:

Έχετε φορέσει τα πιο προκλητικά σας εσώρουχα, έχετε χαμηλώσει τα φώτα και έχετε ξαπλώσει στο κρεβάτι περιμένοντας τον αγαπημένο σας. Όταν, όμως, ο σύντροφός σας έρχεται στο δωμάτιο, σας ρίχνει μια πεταχτή ματιά, γυρίζει το κεφάλι του από την άλλη, βγάζει έναν αναστεναγμό και ξαπλώνει στην άλλη άκρη του κρεβατιού, όσο πιο μακριά γίνεται από εσάς. Τον πλησιάζετε, του χαϊδεύετε απαλά την πλάτη, ελπίζοντας… Σας απευθύνει τον λόγο κοφτά: «Δεν έχω όρεξη», μουρμουρίζει. Μαζεύεστε στη δική σας πλευρά, προσπαθώντας να μη βάλετε τα κλάματα. Τώρα φανταστείτε ότι αυτή η ιστορία συμβαίνει ήδη έναν χρόνο τώρα. Ακούγεται πολύ δυσάρεστο, αλλά δυστυχώς πρόκειται για ένα όλο και πιο συνηθισμένο σενάριο στις κρεβατοκάμαρες ζευγαριών από όλο τον κόσμο, που δείχνει ότι η ανδρική λίμπιντο περνάει… κρίση πολλές φορές συχνότερα από ό,τι η γυναικεία.

Τι μπορεί να συμβαίνει;

Γενικά οποιοσδήποτε παράγοντας αλλάζει τον τρόπο που ένας άνδρας βλέπει τον εαυτό του (π.χ. ανεργία, οικονομικά προβλήματα, ακόμα και αλλαγές στην εξωτερική του εμφάνιση) μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική του διάθεση και απόδοση. Επίσης, οι άνδρες επηρεάζονται πολύ ψυχολογικά και αυτό καθρεφτίζεται και στις σεξουαλικές τους σχέσεις, αλλά και στο πώς θεωρούν ότι τους βλέπει η γυναίκα τους.

Πράγματα που μπορεί μια γυναίκα να μην τα θεωρεί σημαντικά, όπως για παράδειγμα ότι εκείνη βγάζει περισσότερα χρήματα, έχει πιο πολλές φιλίες και κανονίζει τις κοινωνικές τους επαφές, ή το γεγονός ότι έχουν γίνει πρόσφατα γονείς (η σύζυγος φροντίζει ιδιαίτερα το νεογέννητο), μπορεί να ασκούν επίδραση πάνω στον άνδρα και υποσυνείδητα να προσπαθεί να ξανακερδίσει το έδαφος στη σχέση ή να βρει τη χαμένη ισορροπία ή να τιμωρήσει τη σύντροφό του για κάτι που τον πλήγωσε, ακόμα και στο παρελθόν, απομακρυνόμενος στο κρεβάτι.

Είναι σκόπιμο να δημιουργήσουμε τον χρόνο και τις συνθήκες γι’ αυτό.

Ζητάμε βοήθεια Η ψυχοθεραπεία -είτε η ατομική είτε του ζεύγους– μπορεί να βοηθήσει πολύ να αποκατασταθεί η στυτική και σεξουαλική λειτουργία και να βελτιωθεί τελικά η σχέση του ζευγαριού