Είτε επιλέγετε τη γεμιστή γαλοπούλα, είτε είστε θιασώτες του πιο πατροπαράδοτου χοιρινού, τα χριστουγεννιάτικα γεύματα είναι σίγουρα πεντανόστιμα. Όμως εξίσου σίγουρο είναι και το ότι επιβαρύνουν τον οργανισμό μας. Τα λιπαρά, το αλάτι, αλλά και το άγχος που βιώνουμε κατά τη διάρκεια των γιορτών δεν περιορίζονται στο να μας προσθέτουν κιλά: Μπορούν να γίνουν απειλητικά και για την καρδιαγγειακή μας υγεία. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, θα καταφέρετε να διατηρήσετε όχι μόνο τη σιλουέτα σας, αλλά κυρίως την υγεία της καρδιάς σας.

Πώς θα προστατεύσετε την καρδιά σας φέτος τα Χριστούγεννα

Ξεκινήστε χορτάτη

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι τρώγοντας λιγότερο πριν πάμε σε ένα τραπέζι, προστατεύουμε το σώμα μας από τις περιττές θερμίδες. Με αυτό τον τρόπο, όμως, καταλήγουμε να πέφτουμε με τα μούτρα στις λιπαρές τροφές των ημερών.

Ξεχάστε το λευκό ρύζι

Αντικαταστήστε το κλασικό ρύζι με την καστανή εκδοχή του ή με κινόα στα χριστουγεννιάτικα πιάτα σας.

Αυξήστε τα λαχανικά

Αποφύγετε όσο μπορείτε τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και άμυλο και προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε στη θέση τους πιο ελαφριά λαχανικά.

Περιμένετε το σερβίρισμα

Οι μάγειρες που περιμένουν να ετοιμαστεί το γεύμα για να το δοκιμάσουν, παραμένουν λεπτοί. Εν ανάγκη, μασήστε μια τσίχλα όσο προετοιμάζετε το φαγητό, ώστε το στόμα σας να είναι απασχολημένο.

Χαλαρώστε

Το άγχος της οικοδέσποινας μπορεί να οδηγήσει στην υπερφαγία. Προσπαθήστε να μην αφιερώσετε όλο το διάστημα της άδειάς σας στην προετοιμασία του σπιτιού και του μενού για τους καλεσμένους σας. Βρείτε χρόνο για έναν περίπατο, διαβάστε ένα βιβλίο ή δείτε μια ταινία στον κινηματογράφο.

Ζυγιστείτε

Συνήθως σας προτείνουμε να περιμένετε μερικές μέρες μεταξύ των επισκέψεών σας στη ζυγαριά. Στις διακοπές, ακολουθήστε τον αντίθετο κανόνα. Οι διατροφικές υπερβολές που κάνουμε όλοι μας στη διάρκεια αυτών των λαμπερών ημερών είναι ικανές να μας αφήσουν ακόμη και με πέντε ολοκαίνουργια κιλά μέσα σε δεκαπέντε μέρες.

Περπατήστε

Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος να χωνέψετε, να θαυμάσετε τον στολισμό της πόλης και ταυτόχρονα να διατηρήσετε έστω ένα μίνιμουμ σωματικής κίνησης κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αρκεί να εντάξετε στην καθημερινότητά σας μια μεγάλη βόλτα. Αν, μάλιστα, έχετε και τη συντροφιά ενός αγαπημένου προσώπου, η διαδικασία μπορεί να γίνει εξαιρετικά διασκεδαστική.