Συμβατική είναι μία σχέση συνηθισμένη. Χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι είναι σωστή η λάθος. Απλά είναι. Ελεύθερη σχέση είναι η κατάσταση στην οποία οι δύο σύντροφοι μέσα στη σχέση δεν έχουν συμφωνήσει στην αποκλειστικότητα εντός της σχέσης τους.

Υπάρχει ζήλια;

To ότι το ζευγάρι έχει συμφωνήσει ότι θα νιώθει πράγματα μόνο ο ένας για τον άλλον αλλά δε θα ερωτευτούν εκείνους που θα κάνουν σεξ λέει πολλά. Λέει ότι ακόμα και σε μία προσυμφωνημένη κατάσταση όπως η ανοιχτή σχέση, τα ανθρώπινα συναισθήματα του εγωισμού και της κτητικότητας δεν εξαφανίζονται.

Το ότι δηλαδή έχει γίνει ξεκάθαρο από τη μεριά και των δύο κάτι δε συνεπάγεται ότι είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Άλλωστε όλοι έχουμε κοινωνικοποιηθεί στη νοοτροπία και την κουλτούρα της μονογαμικής σχέσης, συνεπώς ακόμα και οι ίδιοι επηρεάζονται από αυτά τα «μηνύματα» και αυτά τα «πρέπει».

Τι ακριβώς είναι όμως η ελεύθερη σχέση;

Ελεύθερη σχέση είναι μία ερωτική σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων κατά το οποίο και οι δύο έχουν συμφωνήσει να μην υπάρχουν δεσμεύσεις μονογαμικότητας. Επίσης σημαίνει ότι ο κάθε ένας είναι ελεύθερος να ορίζει την ζωή του χωρίς να έχει κανέναν απολύτως έλεγχο.

Με τα δεδομένα αυτά ο καθένας αποδέχεται ότι ο άλλος θα μπορεί να αναζητήσει άλλον ερωτικό σύντροφο και να μην δίνει λογαριασμό στο που πάει και τι κάνει. Αντίστοιχα θα πρέπει να αποδεχτεί ότι θα ισχύουν τα ίδια και για το άλλο μέλος της ελεύθερης σχέσης.

Υπάρχει έτσι ανεξαρτησία και ελευθερίας και επιλέγεται συνήθως από ανθρώπους που νιώθουν ότι «πνίγονται» όταν αποφασίζουν να δεσμευτούν σοβαρά. Φυσικά και τα συναισθήματα υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Ανοιχτή σχέση δε σημαίνει ανεπάρκεια συναισθήματος. Σημαίνει πιο λίγη κτητικότητα και περισσότερη ελευθερία.

Το αρνητικό της είναι ότι δεν δημιουργεί συναίσθημα, βάθος και σταθερότητα και θεωρείται εξαιρετικά επιφανειακή. Στην πραγματικότητα το μόνο που ενώνει τα δύο μέλη μιας ελεύθερης σχέσης είναι η ερωτική περιπέτεια που αναζητούν.