Πολυγαμία είναι ότι μπορεί να έχει περισσότερες από μια σχέσεις, με την απόλυτη συγκατάθεση όλων των εμπλεκόμενων ατόμων που συνιστούν αυτές τις σχέσεις. Δεν υπάρχει δηλαδή η χαρακτηριστική αποκλειστικότητα που έχουν οι μονογαμικές σχέσεις.

Ειλικρίνεια

Είναι ίσως το μόνο στοιχείο που τη διαχωρίζει από την περίπτωση της απιστίας σε μία μονογαμική σχέση. Και στις πολυγαμικές σχέσεις υπάρχει ζήλια, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι πάντοτε τα άτομα επικοινωνούν μεταξύ τους.

Είναι πολύ πιο συνηθισμένο σε μία μονογαμική σχέση να κρύψει κάποιος το γεγονός ότι βλέπει και άλλα άτομα. Και είναι πιο συνηθισμένο γιατί το αντίκτυπο θα είναι εντελώς διαφορετικό προφανώς.

Η εμπιστοσύνη πάντως καλλιεργείται και στις πολυγαμικές σχέσεις. Δηλαδή αν κάποιος ερωτευτεί ένα ακόμα άτομα, συνήθως έως πάντα συμφωνούν ότι οφείλουν να το λένε. Κυρίως για να μπορέσουν να ερμηνεύσουν ορισμένες αλλαγές στη συμπεριφορά του άλλου.

Ρομαντισμός και κοινωνικές σχέσεις

Ρομαντισμός πάντα υπάρχει, αρκεί να το θέλουν είτε και οι δύο σύντροφοι, είτε και οι περισσότεροι σύντροφοι. Αν ένας άνθρωπος είναι ρομαντικός δεν έχει πλήρη συνάφεια και συνάρτηση με τη μονογαμία, αλλά μερική.

Ο ρομαντισμός είναι άλλωστε κάτι που δεν αφορά μόνο τις σχέσεις αλλά άπτεται και σε θέματα άλλα, όπως η τέχνη, η μουσική κλπ. Μπορεί κάποιος να περνάει τον χρόνο του με ρομαντικό τρόπο και να είναι στην ουσία χωρίς κάποια σχέση.

Η ερευνήτρια και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Τέρι Κόνλεϊ, αναφέρει ότι η έρευνά της άργησε πολύ να δημοσιευτεί, καθώς «σκόνταφτε» πάνω στις θεμελιώδεις αξίες των ανθρώπων. «Ένιωθαν ότι αυτές οι αξίες κλονίζονται, δέχονται προσβολή».

Η έρευνά της είναι αποκαλυπτική και φανερώνει αρκετά πλεονεκτήματα του να είναι κανείς πολυγαμικός. «Αρχικά, άνθρωποι που υπάρχουν σε πολλές σχέσεις τείνουν να διατηρούν περισσότερες φιλίες, αφού κατέχουν έναν ευρύ κοινωνικό κύκλο.

Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να σταματήσουν επαφή με πρώην σύντροφο». Αντίθετα, πολλά μονογαμικά ζευγάρια «χάνονται» από τις παρέες τους, ειδικά στα πρώτα στάδια της σχέσης.