Κάθε χειμώνα η τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος λοιπόν γίνεται κύριο μέλημά μας. Και τι καλύτερο από το να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας φυσικά. Και θα αναρωτιέται ίσως κάποιος πώς άραγε θα μπορούσε η γιόγκα να βοηθήσει.

Όντας και θεραπεύτρια βελονισμού γνωρίζω καλά ότι σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική το όργανο που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και διαχειρίζεται και την υγρασία του σώματος είναι οι πνεύμονες. Μία πρακτική της γιόγκα που θα στόχευε στο άνοιγμα του θώρακα και στον καθαρισμό των πνευμόνων μέσω της αναπνοής θα ενίσχυε κάθε προσπάθεια τόνωσης του ανοσοποιητικού.

Παρακάτω θα δείτε κάποιες πολύ αντιπροσωπευτικές ασκήσεις γιόγκα για αυτόν τον σκοπό.

ustrasana

Μπαίνοντας στη στάση της καμήλας προσέχουμε τα γόνατα και τα πέλματα να είναι στο εύρος των ώμων. Τα πέλματα μπορούν να είναι και κάθετα στο έδαφος για μεγαλύτερη διευκόλυνση. Ενεργοποιούμε πολύ καλά την περιοχή των κοιλιακών μας και ανοίγουμε πολύ καλά τον θώρακα και την περιοχή των ώμων.

Μένουμε για πέντε ουτζάι αναπνοές και επαναλαμβάνουμε για άλλα δύο σετ των πέντε αναπνοών. Ανάμεσα στα σετ μένουμε για τρεις αναπνοές στη στάση του μωρού (balasana).

vitabhadrasana I

Από την όρθια θέση (tadasana) ανοίγουμε το δεξί πόδι πίσω. Το πίσω πέλμα μπορεί να πατήσει αν θέλουμε αλλά παρατηρώντας τη λεκάνη να προσανατολίζεται ευθεία μπροστά. Το γόνατο προσέχουμε να μην ξεπερνάει τα δάχτυλα του ποδιού και να είναι 90 μοίρες.

Μένουμε για δέκα αναπνοές ανοίγοντας ελαφριά τον θώρακα με κάθε βαθιά εισπνοή. Ερχόμαστε στην όρθια θέση και επαναλαμβάνουμε τοποθετώντας το αριστερό πόδι πίσω.

eka pada raja kapotasana

Η στάση του βασιλικού περιστεριού είναι αρκετά απαιτητική αλλά καταφέρνει να ανοίξει πολύ την περιοχή του θώρακα. Μπορείτε να μένετε στις διάφορες παραλλαγές της μέχρι να καταφέρετε να την ολοκληρώσετε. Εδώ ένας ιμάντας θα ήταν πολύ βοηθητικός για να σας βοηθήσει να φτάσετε το πίσω πόδι και να το χρησιμοποιήσετε σαν μοχλό για να ανοίξει το στέρνο.

Μένετε στο σημείο που μπορείτε για πέντε αναπνοές, χαλαρώνετε το σώμα σας στη γη και ύστερα επαναλαμβάνετε με το άλλο πόδι μπροστά.

Camatkarasana

Από την άσανα του κάτω σκύλου (1463525621) κρατάτε σταθερό το δεξί χέρι και στρέφετε όλο το σώμα προς τα δεξιά. Το στήθος ανοίγει και η περιοχή των ωμωπλατών δεν πρέπει να βουλιάζει αλλά να έχει ανοδική ώθηση. Αφήστε το κεφάλι ελεύθερο προς τα κάτω για να μη δημιουργείται ένταση στον αυχένα. Ενεργοποιήστε το κέντρο σας και μην αφήνετε τους γλουτούς να βουλιάζουν προς τα κάτω αλλά να είναι σταθεροί ψηλά.

Μένετε για 3 αναπνοές. Γυρνάτε στον κάτω σκύλο όπου ξεκουράζεστε για άλλες 3 αναπνοές και επαναλαμβάνετε γυρνώντας το σώμα σας προς την αριστερή μεριά.

Ολοκληρώνοντας την πρακτική σας βρίσκετε μια άνετη καθιστή θέση και κάνετε 15 πλήρεις αναπνοές με κλειστά τα μάτια.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρίκα Δασκαλάκη, δασκάλα αυθεντικής γιόγκα