Κάποια μπορεί να τα έχουμε ξανακούσει και να τα θυμηθούμε διαβάζοντας τα όσα ακολουθούν. Κάποια άλλα μπορεί να είναι η πρώτη φορά που φτάνουν στα αφτιά μας. Σε κάθε περίπτωση μπορεί κάποια από αυτά τα αποφθέγματα να μιλήσουν στην καρδιά μας, να μας γεμίσουν με έμπνευση, να μας βοηθήσουν να ξαναβρούμε το χαμένο νόημα, να μας δώσουν δύναμη, να μας εμψυχώσουν, να μας κάνουν να χαμογελάσουμε ή και να ελπίσουμε περισσότερο. Διαβάζοντάς τα και δίνοντάς τους την ευκαιρία να «μιλήσουν» και σε εμάς, όπως πιθανώς έχουν κάνει και σε άλλους, ανοίγουμε ένα ακόμα παράθυρο στην έμπνευση και στη δύναμή μας για τη ζωή.

«Γίνεσαι αυτό που σκέφτεσαι»

Πρόκειται για μια πολύ γνωστή ρήση του Βούδα, που φυσικά εστιάζει στη δύναμη του μυαλού μας, της σκέψης μας, της επιθυμίας μας. Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό αλλά πρόκειται για μια μεγάλη, βαθιά αλήθεια. Αν σκεφτόμαστε αρνητικά για εμάς τους ίδιους, αυτό προβάλλουμε, οπότε και αυτό γινόμαστε. Ετσι μας βλέπουν κι οι άλλοι. Αν αντίθετα σκεφτόμαστε θετικά για τον εαυτό μας, τονώνουμε την αυτοπεποίθησή μας και την αυτοεκτίμησή μας με αποτέλεσμα να παρουσιάζουμε μια πολύ πιο θετική και δυναμική εικόνα. Ας πούμε λοιπόν: Είμαι έξυπνος, είμαι ικανός, είμαι δυνατός…

«Όταν ο φόβος γίνεται κίνητρο, τότε σίγουρα θα ακολουθήσει η επιτυχία»

Γνωρίζουμε όλοι, συχνά από κακή εμπειρία, ότι ο φόβος είναι συνήθως αυτός που μας κρατά σε ένα μέρος, μας παγώνει και δεν μας «αφήνει» να κινηθούμε. Ο φόβος μας κρατάει πίσω από αυτό που μπορούμε να γίνουμε, να κάνουμε, να πετύχουμε. Ουσιαστικά δεν μας αφήνει να ανθήσουμε. Το συγκεκριμένο απόφθεγμα μας λέει στην πραγματικότητα ότι αν αφήσουμε πίσω τον φόβο μας, όλοι οι δρόμοι και οι ευκαιρίες, ο κόσμος ολόκληρος ανοίγονται μπροστά μας. Ας θυμόμαστε ότι το πιο δύσκολο και τρομακτικό βήμα είναι πάντα το πρώτο, αλλά αν το κάνουμε τότε τα μεγαλύτερά μας όνειρα μπορεί να έχουν την ευκαιρία να γίνουν πραγματικότητα.

«Το να πέσουμε είναι ατύχημα, το να μείνουμε πεσμένοι είναι επιλογή»

Στη ζωή το πιο συνηθισμένο είναι το να πέφτουμε. Μερικές φορές πρόκειται για πτώσεις μικρές που μας εκνευρίζουν αλλά από τις οποίες μπορούμε να ξανασηκωθούμε σχετικά εύκολα. Αλλες φορές όμως πέφτουμε και θεωρούμε ότι αποκλείεται να μπορέσουμε να ξανασηκωθούμε. Σύμφωνα με αυτή τη φράση, αυτό δεν ισχύει. Η ατυχία μπορεί να συμβεί σε όλους, αλλά για την τύχη μας και τη μοίρα μας, το μέλλον μας, το αν θα σηκωθούμε δηλαδή ή όχι, η επιλογή βρίσκεται στο χέρι μας. Εμείς αποφασίζουμε αν το γεγονός ότι έχουμε βρεθεί κάτω είναι μια μόνιμη ή μια στιγμιαία κατάσταση.

«Άμα δεν αλλάξουμε κάτι, τίποτε δεν θα αλλάξει»

Αυτή η ρήση μοιάζει πολύ με εκείνη που λέει ότι η τρέλα είναι να συνεχίζεις να κάνεις το ίδιο πράγμα περιμένοντας να δεις αλλαγές. Η αλήθεια μπορεί να είναι σκληρή αλλά είναι μία: Τίποτε δεν αλλάζει αν δεν το προσπαθήσουμε. Ο,τι κι αν είναι αυτό που δεν μας αρέσει, αποκλείεται να αλλάξει από μόνο του μόνο και μόνο επειδή εμείς γκρινιάζουμε. Τι να κάνουμε; Να σκεφτούμε καλά τι δεν μας αρέσει και πώς θα μπορούσαμε να το αλλάξουμε, αλλά και τι περιμένουμε από αυτή την αλλαγή.

«Ζήσε τη στιγμή»

Όσοι έχουμε κατά καιρούς αναρωτηθεί ποιο είναι το νόημα της ζωής θα μπορούσαμε να βρούμε μια απάντηση αν κατανοήσουμε την αξία τού να ζήσουμε ουσιαστικά και να απολαύσουμε την κάθε στιγμή. Πιθανώς είναι ο μόνος τρόπος για να δώσουμε νόημα στη ζωή μας. Οπως λέει ένα άλλο απόφθεγμα: Αντί να ανησυχούμε για το πού πηγαίνουμε, καλύτερα είναι να ευχαριστιόμαστε το πού είμαστε. Είναι πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζουμε.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρα Ναταλία Κουτρούλη, MSc, ψυχολόγο υγείας, με εκπαίδευση στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία και στη συμβουλευτική, διευθύντρια στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής.