Η ευρύτερη διάδοση του «ψεύτικου κρέατος» που παράγεται εργαστηριακά είναι ζήτημα χρόνου. Εντοπίσαμε λοιπόν το ίσως πιο ρεαλιστικό κομμάτι που μοιάζει απίστευτα με κρέας ωστόσο δεν είναι.

 Η «ψεύτικη μοσχαρίσια μπριζόλα» φτιάχνεται με βάση την πρωτεΐνη αρακά και το χυμό παντζαριού και αποτελεί το τέλειο ίσως μέχρι στιγμής αντίγραφο κρέατος από πλευράς τουλάχιστον όψης και υφής.

Παράγεται από την ισπανική εταιρία Novameat η οποία δουλεύει πάνω στο συγκεκριμένο προϊόν εδώ και αρκετά χρόνια προκειμένου να ερευνήσει και να εξελίξει την απαιτούμενη τεχνολογία παραγωγής τεχνητού κρέατος.

Η αγορά τα τελευταία χρόνια βομβαρδίζεται από ποικιλία φυτικών προϊόντων που «μιμούνται» γευστικά το κρέας τα οποία μάλιστα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή. Έχουμε δει από μπέργκερ και λουκάνικα μέχρι και τεχνητό ψάρι στα οποία βασικό συστατικό είναι επί το πλείστον η πρωτεΐνη αρακά. Η διαφορά συγκριτικά με τα προϊόντα άλλων γνωστών εταιριών είναι το «κρέας» της Novameat μιμείται το πραγματικό όχι μόνο γευστικά αλλά και στην υφή αφού μοιάζει σαν να περιέχει λίπος και μυς. Σύμφωνα με συνέντευξη του ιδιοκτήτη της εταιρίας, Γκιουζέπε Σκιόντι, στον Guardian, ακόμα πειραματίζονται με το κομμάτι της γεύσης και ότι εντός των επόμενων μηνών θα καταλήξουν στην τελική σύσταση του προϊόντος. Επίσης, αναφέρει ότι ενδεχομένως να δημιουργήσουν με την ίδια «συνταγή» και μπέργκερ. Η φυτική μπριζόλα αναμένεται να βγει στην αγορά το 2021.