Μάλιστα, ο κίνδυνος για πρόβλημα στην καρδιά μειώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και κατά 96%, αν μπορείτε να κάνετε τουλάχιστον 40 push-ups.

«Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι η ικανότητα για push-ups μπορεί να είναι μια εύκολη και ανέξοδη μέθοδος για την αξιολόγηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων σε σχεδόν οποιοδήποτε περιβάλλον», είχε πει ο Justin Yang της Σχολής Δημόσιας Υγείας “T.H. Chan” στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Το εκπληκτικό είναι, ότι η ικανότητα για push-ups συνδέθηκε πιο έντονα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με τα αποτελέσματα των παραδοσιακών τεστ στον διάδρομο γυμναστικής”.

Φυσικά, η ικανότητα να κάνει κάποιος 40 push-ups στην αρχή είναι γενικά ενδεικτική ενός υψηλού επιπέδου σωματικής ικανότητας -ειδικά μεταξύ των μεσήλικων ανδρών- πράγμα που ήταν και το αντικείμενο μελέτης των ερευνητών.

Επομένως, δεν είναι ακριβώς και… είδηση, ότι η καλή σωματική κατάσταση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η καρδιακή προσβολή και η στεφανιαία νόσος.

Αλλά αυτό που είναι καινούργιο και χρήσιμο στη νέα μελέτη είναι η δυνατότητα να προβλεφθούν αυτά τα είδη προβλημάτων υγείας με μια τόσο απλή δοκιμασία που μπορεί να κάνει ο καθένας και, μάλιστα, με μεγάλη ακρίβεια.

Σε γενικές γραμμές, οι ερευνητές διαπίστωσαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αν κάποιος μπορεί να κάνει περισσότερα από 40 push-ups (με τα 80 push-ups να είναι το μέγιστο στη βασική δοκιμασία) σε σύγκριση με κάποιον που κάνει λιγότερα.

«Οι συμμετέχοντες που είχαν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν περισσότερα από 40 push-ups είχαν 96% μείωση στην πιθανότητα για καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν λιγότερα από 10 push-ups», αναφέρουν οι ερευνητές στην σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε to 2019 στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.