Ο κουρκουμάς θεωρείται βόµβα υγείας και µακροζωίας, ένα από τα ισχυρότερα συστατικά του πλανήτη και ένα από τα πιο µελετηµένα της επιστήµης.

Είναι ένα από τα σημαντικότερα – αν όχι το σημαντικότερο – στοιχεία της ινδικής κουζίνας, της αγιουρβέρδας και της κινεζικής ιατρικής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στον δυτικό κόσμο ωστόσο έγιναν σχετικά πρόσφατα γνωστές οι ευεργετικές του ιδιότητες. Εκατοντάδες έρευνες ανακαλύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία για τη δύναμη του κουρκουμά που αναβαθμίζει τόσο τη λειτουργία και την υγεία του οργανισμού όσο και την ομορφιά μας: από την πρόληψη πολλών ασθενειών μέχρι την καθυστέρηση της γήρανσης.

Το προφίλ του

Μην τον μπερδεύετε με το σαφράν λόγω του παρόμοιου χρώματός τους. Η Curcuma Longa (κουρκούμη η μακρά) ή κιτρινόριζα είναι ένα πολυετές, ποώδες φυτό με καταγωγή από τη Νοτιοανατολική Ασία. Ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβεριδών, όπως και το ξαδελφάκι του, το τζίντζερ. Από το φυτό παίρνουμε τα ριζώματά του και τη σκόνη τους.

Κουρκουμάς:

Θρεπτική αξία ανά 1 κουταλάκι του γλυκού

Ενέργεια: 9,5 kcal

Λιπαρά: 0,1 γρ.

Yδατάνθρακες: 2 γρ.

Φυτικές ίνες: 0,7 γρ.

Πρωτεΐνες: 0,29 γρ.

Βιταμίνη Ε: 0,13 γρ.

Βιταμίνη C: 0,78 γρ.

Β3 (νιασίνη): 0,041 γρ.

Προβιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ): 0,016 γρ.

Mαγνήσιο: 6,24 mg

Σίδηρος: 1,65 mg

Kάλιο: 62,4 mg

Aσβέστιο: 5,04 mg

Nάτριο: 0,81 mg

Το μυστικό ευεξίας των σταρ

Είναι πλούσιες, διάσημες και όμορφες, και θα μπορούσαν να ποντάρουν μόνο σε ακριβές συνθέσεις και ειδικούς. Παρ’ όλα αυτά, εκείνες επιλέγουν να προσθέσουν στην καθημερινότητά τους τον κουρκουμά. Ας δούμε πώς τον χρησιμοποιούν: Η Rachel Hunter πίνει καθημερινά ένα σφηνάκι ζεστού νερού με κουρκουμά και υποστηρίζει ότι είναι το μυστικό της υγείας και της λάμψης της. Μάλιστα σε συνέντευξή της έχει αναφέρει ότι κάποτε ήπιε δυο σφηνάκια κουρκουμά και θεραπεύτηκε από το κρύωμά της μέσα σε ένα βράδυ.

Η Gisele Bündchen ξεκινάει τη μέρα της με ένα ποτήρι ζεστό νερό και χυμό λεμονιού και στη συνέχεια πίνει ένα smoothie με λαχανικά και φρούτα. Η συνταγή ποικίλλει κάθε φορά ανάλογα με ό,τι έχει στο ψυγείο της: σέλερι, σπανάκι, αγγούρι, τζίντζερ, μήλο και κουρκουμά. Η Jourdan Dunn φτιάχνει συχνά μια μάσκα ομορφιάς με κύριο συστατικό το πορτοκαλί μπαχαρικό, και όπως είπε σε μια συνέντευξή της είναι το μυστικό της για λαμπερό δέρμα.

Ωστόσο, επειδή ο κουρκουμάς είναι ένα πανίσχυρο συστατικό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού αρχίσετε να τον καταναλώνετε σε συστηματική βάση.

Οι ποικίλες δράσεις του

  • Βοηθάει το σώμα μας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, καθυστερώντας έτσι τη γήρανση, αλλά και συμβάλλοντας στην πρόληψη πλήθους ασθενειών.
  • Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός σε δερματικά προβλήματα (π.χ. εκζέματα, ξηρό δέρμα).
  • Αμερικανικές μελέτες ανακάλυψαν ότι βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου.
  • Επιστήμονες αναφέρουν ότι η κουρκουμίνη συμβάλλει στη ρύθμιση του διαβήτη.
  • Θεωρείται βοηθητικό σε ανθρώπους με γαστρεντερικά προβλήματα (π.χ. σπαστική κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).
  • Συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη μείωση της χοληστερόλης.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.
  • Εχει θετική επίδραση σε διάφορους παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς.
  • Λειτουργεί ως φυσικό αναλγητικό, συμβάλλοντας έτσι στον περιορισμό του πόνου.
  • Ερευνες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ασθενείς με κατάθλιψη.
  • Επιπλέον, η κατανάλωση κουρκουμά έχει θετική επίδραση στη νόσο του Αλτσχάιμερ, γι’ αυτό η κατανάλωσή του είναι σημαντική για τους ηλικιωμένους.

Πολύτιμος και στην περιποίηση

Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα από τα κορυφαία συστατικά της κοσμετολογίας. Εκτός από την κουρκουμίνη, περιέχει την τουρμερόνη, ένα κουρκουμινοειδές που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και σύμφωνα με έρευνες βελτιώνει την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, ενεργοποιώντας τις ζωτικές λειτουργίες του δέρματος όπως ενυδάτωση, θρέψη, οξυγόνωση, προστασία, ανανέωση. Γι’ αυτό και τα καλλυντικά που περιέχουν στοιχεία κουρκουμά θεωρούνται από τα πιο αποτελεσματικά.

Ανακουφίζει το ερεθισμένο δέρμα

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του καταπραΰνει τις κοκκινίλες και τους ερεθισμούς. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες ερευνούν κατά πόσο ανακουφίζει και από παθήσεις, όπως ροδόχρους ακμή και έκζεμα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός σε δερματικά προβλήματα (π.χ. έκζεμα, ξηροδερμία).

Καταπολεμά την ακμή

Για την ακρίβεια, έχει την ικανότητα να περιορίζει το βακτηρίδιο P. Acne και τις φλεγμονές που δημιουργεί, που είναι ένας από τους κύριους ενόχους για την ακμή. Tip: Συνδυάστε το με μηλόξιδο και δημιουργήστε μια εξαιρετική τονωτική, στυπτική λοσιόν που απομακρύνει τη λιπαρότητα και εξυγιαίνει.

Αντιμετωπίζει τις πανάδες

Πιο συγκεκριμένα, μπλοκάρει τη λειτουργία του ενζύμου τυροσινάση, με αποτέλεσμα να παράγεται λιγότερη μελανίνη. Ωστόσο οι έρευνες για την ακριβή δράση του ακόμα συνεχίζονται. Οι ειδικοί όμως υποστηρίζουν ότι είναι πιο αποτελεσματικός όταν περιέχεται στη σύνθεση καλλυντικών παρά όταν τον εφαρμόζουμε αυτούσιο στην επιδερμίδα. Σύμφωνα με έρευνα, το έλαιο κουρκουμά σε μια κρέμα μπορεί να φωτίσει την περιοχή μέσα σε 3 βδομάδες με αποτέλεσμα διαρκείας.

Μειώνει τους μαύρους κύκλους

Διεγείρει τη μικρο-κυκλοφορία στην περιοχή των ματιών και βοηθά στην αντιμετώπιση του πρηξίματος και των μαύρων κύκλων.

Προστατεύει από τις φθορές του ήλιου και την πρόωρη γήρανση

Μελέτες της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας αποδεικνύουν ότι οι ενυδατικές συνθέσεις με κουρκουμά βελτιώνουν ορατά τις λεπτές γραμμές και τις κηλίδες, σημάδια πρόωρης γήρανσης εξαιτίας του ήλιου.

Αντιμετωπίζει την ξηρότητα

Θωρακίζει την υγρασία στην καρδιά των κυττάρων δυναμώνοντας τη μεμβράνη τους. Ετσι το δέρμα γίνεται πιο ενυδατωμένο, απαλό, σφριγηλό και ελαστικό. Ταυτόχρονα όμως προλαμβάνονται νέες λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Αυξάνει τη λάμψη της επιδερμίδας

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό που είναι, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και επιταχύνει με φυσικό τρόπο τη διαδικασία της φυσικής απολέπισης. Σταδιακά το δέρμα γίνεται πιο λαμπερό και υγιές.

Πώς να τον καταναλώσουμε;

Στην κουζίνα: Μπορούµε να προσθέσουµε κουρκουµά σε όλα µας σχεδόν τα φαγητά. Ενα κουταλάκι του γλυκού αρκεί. Ταιριάζει στις σάλτσες, σε µαρινάδες, σε σούπες, φακές, στα γεµιστά, στο ψάρι, στο κρέας και στο κοτόπουλο, σε πίτες, ενώ µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως υλικό στις σος για τις σαλάτες µας.

Ως ζεστό ρόφημα: Βράζουµε τη ρίζα ή τη σκόνη του κουρκουµά σε νερό κι έπειτα σουρώνουµε. Ιδανικό για το στοµάχι µετά από ένα βαρύ δείπνο.

Σε χυμούς: Τον αναµειγνύουµε στο µπλέντερ µαζί µε άλλα φρούτα ή λαχανικά, ωµά.

Σε συμπληρώματα διατροφής: Στα φαρµακεία πωλείται σε χάπια ή σε χυµούς και µπορεί κάποιος να τα καταναλώσει για µικρή περίοδο, θεραπευτικά.

Σε καλλυντικά: Εµπλουτίζει συνθέσεις χαρίζοντάς τους τις δυνάµεις του, όσον αφορά την αναζωογόνηση και την κυτταρική ενεργοποίηση.

Σε αιθέριο έλαιο: Χρησιµοποιείται τόσο τοπικά όσο και εσωτερικά, ωστόσο όταν χρησιµοποιείται εσωτερικά πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και να χρησιµοποιείται σε µικρές δόσεις (µία σταγόνα αιθέριου ελαίου).

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου M.D.Ph.D, δερματολόγο – αφροδισιολόγο, εξειδικευμένη στην αισθητική δερματολογία και τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, MΜedSci.PhDc, προϊστάμενο Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Λαϊκό», μέλος ΔΣ Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας & EFAD European Specialist for Diabetes