Δουλεύει αδιάκοπα, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Το ανοσοποιητικό μας είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος στον οργανισμό μας. Εύλογα όμως κάποιες φορές κουράζεται, ειδικά όταν οι ιώσεις πολλαπλασιάζονται. Αντί να περιμένουμε το πρώτο φτάρνισμα για να λάβουμε τα μέτρα μας, είναι πιο σοφό να ακολουθήσουμε τα παρακάτω σημαντικά βήματα πρόληψης που ενισχύουν με φυσικό τρόπο την ασπίδα άμυνας του οργανισμού μας.

ΠΡΩΙ

Πίνουμε ένα ποτήρι χλιαρό λεμονόνερο

«Κάθε πρωί που ξυπνάω πίνω μία κούπα ζεστό νερό με μία φέτα λεμόνι» μας λέει η Τζένιφερ Ανιστον. Και δεν είναι η μόνη λαμπερή celebrity που έχει αυτή τη συνήθεια. Ζιζέλ Μπούντχεν, Ναόμι Κάμπελ, Μπιγιονσέ, Κατρίν Ντενέβ κ.ά. είναι μερικές από τη λίστα.

Το λεμονόνερο συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού αλλά βοηθά και στην έναρξη της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και στην κινητικότητα του εντέρου. Επιπλέον είναι ο πιο απλός τρόπος για να αυξήσουμε την πρόσληψη της βιταμίνης C. Επίσης φέρεται ότι βελτιώνει την ψυχική διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας.

Tip: Μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι και πριν από το πρωινό βάζουμε μία κουταλιά χυμό λεμόνι σε τουλάχιστον ένα ποτήρι χλιαρό προς ζεστό νερό και το πίνουμε.

Προσοχή: Το λεμονόνερο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Παραπάνω ποσότητα από μία κουταλιά σε καθημερινή βάση, όλον τον χρόνο, μπορεί να αλλοιώσει το pH του στομαχιού προκαλώντας διάφορες παθήσεις ή να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών. Γι’ αυτό καλό είναι να πίνουμε μία κουταλιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να το σταματάμε τον υπόλοιπο χρόνο.

Παίρνουμε προβιοτικά

Όπως φανερώνει το όνομά τους, προάγουν τον βίο χαρίζοντας καλή υγεία. Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, τα οποία αποκαλούμε «καλούς» μικροοργανισμούς, καθώς ωφελούν το πεπτικό μας σύστημα και κατ’ επέκταση την υγεία μας.

Τα φιλικά αυτά μικρόβια λειτουργούν ανταγωνιστικά απέναντι στους «εισβολείς» και δημιουργούν ένα αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. Επιπλέον, παράγουν ουσίες με αντιβακτηριακή δράση, όπως για παράδειγμα οι βακτηριοκίνες, οι οποίες συμβάλλουν στο να διατηρηθεί ο αριθμός των «κακών» μικροβίων υπό έλεγχο.

Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση του κοινού κρυολογήματος και της έντασης των συμπτωμάτων. Οσο για το ποια είναι η κατάλληλη ώρα πρόσληψής τους, οι απόψεις διίστανται. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι είναι καλό να τα παίρνουμε πριν από ένα γεύμα, ιδίως αν είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, γιατί έτσι επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής τους.

Tip: Ενισχύουμε τα καλά βακτήρια του οργανισμού μας με τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως γιαούρτι, κεφίρ, τυριά με πέτσα.

ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Τρώμε ένα πολύχρωμο γεύμα

Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται μια ποικιλία από θρεπτικά συστατικά για να παραμείνει γερό, τα γεύματα με ποικίλα χρώματα είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία και ισορροπία του οργανισμού. Οι διαφορετικές χρωστικές ουσίες των φρούτων και των λαχανικών φανερώνουν ποικίλες ιδιότητες για την υγεία μας. Για παράδειγμα, τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή συγκέντρωση β-καροτίνης, που προστατεύει τα κύτταρα από τη γήρανση, ενώ τα μοβ περιέχουν προανθοκυανιδίνες, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και προστατεύουν από τις φλεγμονές.

Τip: Αντικαθιστούμε το junk food με μια χρωματιστή σαλάτα σε συνδυασμό με πρωτεΐνη καλής ποιότητας.

Κάνουμε μια βόλτα

Ο νόμος της αδράνειας αποδεικνύεται εξαιρετικά ισχυρός σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας. Είναι εύκολο να συντηρούμε την κακή συνήθεια να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση και μετά να πηγαίνουμε κατευθείαν για ύπνο. Αυτό όμως προκαλεί προβλήματα στην πέψη και υπονομεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ενας σύντομος περίπατος μετά το γεύμα μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, και αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D, που είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας. Τα οφέλη μεγιστοποιούνται αν μένουμε κοντά σε πάρκο ή σε πράσινο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Λούισβιλ, όσοι ζουν σε περιοχές με πολύ πράσινο ή πολύ κοντά σε πάρκο έχουν πιο γερή καρδιά, υψηλότερη ικανότητα επιδιόρθωσης των αιμοφόρων αγγείων και λιγότερο στρες.

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ώρα για ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καταπολεμώντας την ατονία αλλά και το αίσθημα της λιγούρας και ενισχύει την άμυνα των ανοσοκυττάρων. Αντιθέτως, οι φτωχές σε πρωτεΐνες δίαιτες φαίνεται ότι έχουν αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Tip: Ανάλατα αμύγδαλα και καρύδια, βραστά αβγά, ψωμί από πίτουρο βρώμης με καπνιστό σολομό ή σκουμπρί, «μπαστουνάκια» λαχανικών με χούμους και πουτίγκα με σπόρους τσία είναι μερικές ιδέες για πρωτεϊνούχα σνακ.

Κάνουμε γυμναστική

Η συστηματική άσκηση βελτιώνει τη γενική φυσική κατάσταση αλλά και τη γενικότερη υγεία και ευεξία μας. Εκτός από την τόνωση του μεταβολισμού, τη θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό και τη μείωση των επιπέδων άγχους, φαίνεται ότι έχει και προστατευτική δράση ενάντια σε σοβαρότερες παθήσεις και θετική επίδραση στο μικροβίωμα.

Tip: Αν παρ’ όλα αυτά τύχει να αρρωστήσουμε, καλό είναι να απέχουμε από το γυμναστήριο. Ετσι βοηθάμε τον οργανισμό μας να ανακάμψει και προστατεύουμε τους γύρω μας από το να κολλήσουν.

ΒΡΑΔΥ

Τρώμε βραδινό σχετικά νωρίς

«Μην τρως πολύ αργά το βράδυ, δεν θα μπορείς να κοιμηθείς»

Όταν τρώμε βραδινό πιο νωρίς, επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να χωνέψει, χωρίς τον κίνδυνο της παλινδρόμησης, και αναβαθμίζουμε την ποιότητα του ύπνου μας. Επιπλέον νέες έρευνες δείχνουν ότι η αφαγία 12-16 ωρών κατά τη διάρκεια της νύχτας διεγείρει την αυτοφαγία. Πρόκειται για την ικανότητα του οργανισμού να «αυτοκαθαρίζεται» καταστρέφοντας τα γέρικα, άχρηστα κύτταρα και τονώνοντας τη δημιουργία νέων.

Tip: Αν συνήθως δουλεύουμε μέχρι αργά, φροντίζουμε να έχουμε ήδη μαγειρέψει από την προηγούμενη ημέρα, ώστε όταν φτάσουμε σπίτι να φάμε γρήγορα, ζεσταίνοντας απλώς το φαγητό μας.

Πέφτουμε για ύπνο νωρίς

«Το πιο σημαντικό μυστικό ομορφιάς και υγείας είναι ο καλός ύπνος» λέει η αειθαλής Τζένιφερ Λόπεζ. «Ιδανικά θέλω εννέα-δέκα ώρες, αλλά συνήθως κοιμάμαι τουλάχιστον οκτώ». Πράγματι, ο ύπνος συνδέεται άρρηκτα με την υγεία. Μάλιστα αμερικανική έρευνα έδειξε ότι σε όσους συμμετέχοντες κοιμούνταν επαρκώς ύστερα από έναν εμβολιασμό ο οργανισμός τους παρήγε περισσότερα αντισώματα από ό,τι σε όσους έμεναν άυπνοι.

Tips: Ρυθμίζουμε το βιολογικό ρολόι μας φροντίζοντας να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε συγκεκριμένες ώρες. Επίσης αποφεύγουμε τουλάχιστον μία ώρα προτού κοιμηθούμε τις ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως. Το μπάνιο με μαγνήσιο και άλατα Epsom και το διάβασμα ενός καλού βιβλίου προάγουν τον ποιοτικό ύπνο. Εναλλακτικά μισή ώρα προτού κοιμηθούμε πίνουμε ένα χαλαρωτικό, αντιοξειδωτικό ρόφημα, όπως το golden milk.

Golden milk: ο υγρός χρυσός για την υγεία

Το αγιουρβεδικό ρόφημα με κουρκουμά εκτός του ότι βελτιώνει τη διάθεση και συμβάλλει στον ποιοτικό ύπνο έχει μία σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία: προστατεύει από την πρόωρη γήρανση, βελτιώνει την πέψη, τονώνει τον οργανισμό, μειώνει τις φλεγμονές των αρθρώσεων, φτιάχνει τη διάθεση και ενισχύει τη μνήμη.

Η συνταγή

Ρίξτε σε ένα κατσαρολάκι 1 φλιτζάνι γάλα καρύδας ή αμυγδάλου (ή όποιο άλλο μη ζωικό είδος θέλετε) χωρίς προσθήκη ζάχαρης, 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκουμά, κουταλάκι του γλυκού μέλι, ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη τζίντζερ, ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα και φέρτε τα σε σημείο βρασμού. Χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε το για 10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να «ζωντανεύουν» τα αρώματα των μπαχαρικών. Αποσύρετε και σουρώστε. Το ρόφημά σας είναι έτοιμο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, MΜedSci. PhDc, προϊστάμενο Διαιτολογικού Τμήματος ΓΝΑ «Λαϊκό», μέλος ΔΣ της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και EFAD European Specialist for Diabetes