Αλεύρι φτιαγμένο από μπανάνα, μια βιταμίνη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας που θα τυπώνεται μπροστά στα μάτια μας, ένα ουίσκι χωρίς αλκοόλ και η αναζήτηση του πιο ήσυχου μέρους που μπορούμε να φανταστούμε είναι μόνο μερικές από τις τάσεις που οι ειδικοί στους διάφορους τομείς, που σχετίζονται με την ευζωία, πιστεύουν ότι θα επικρατήσουν τον χρόνο που διανύουμε. Από ό,τι φαίνεται, κυριαρχεί η αγωνία για τη φροντίδα του περιβάλλοντος, της ψυχικής μας υγείας και βέβαια της σωματικής μας ευεξίας και της καλής φυσικής κατάστασης.

3D προσωποποιημένες βιταμίνες

Πώς θα μας φαινόταν μια νέα βιταμίνη που θα σχεδιάζεται αποκλειστικά βάσει των αναγκών μας και θα τυπώνεται τρισδιάστατα μπροστά μας; Δεν είμαστε πολύ μακριά από αυτό που έχει ήδη γίνει πραγματικότητα στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί εξηγούν ότι, εκτός του γεγονότος ότι πρόκειται για στοχοποιημένη θεραπεία, είναι και λιγότερο ακριβή, αφού παράγονται μόνο οι βιταμίνες που χρειάζεται ο κάθε ασθενής.

Τρέξιμο αλλά όχι μόνο αυτό

Η Σάντα Μόνικα είναι από τα μέρη εκείνα όπου ξεκινούν πολλές τάσεις υγείας αλλά και fitness. Μία από τις πιο πρόσφατες; Η ROGA (running + yoga), δηλαδή τρέξιμο μαζί με γιόγκα. Εφέτος οι ειδικοί εξηγούν ότι αναμένεται να επικρατήσουν γενικότερα τα συνδυασμένα σχήματα fitness, όπου για παράδειγμα το τρέξιμο θα συνδυάζεται με γιόγκα ή με βάρη ή πιλάτες.

Κηρύσσοντας τον πόλεμο σε κάθε είδος πλαστικό

Τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά είναι τα πολύ μικρά κομματάκια, τα σωματίδια και οι ίνες πλαστικού που προκύπτουν από τα διάφορα πλαστικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού γύρω μας και μέσω της τροφικής αλυσίδας καταλήγουν και στον ίδιο μας τον οργανισμό. Η τάση; Να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης γίνεται (π.χ. σακούλες, μπουκάλια, καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα).

Τα αλεύρια όπως δεν τα είχαμε φανταστεί

Μετά τα αλεύρια που φτιάχνονται από δημητριακά τα οποία γνωρίζαμε λίγο ή καθόλου, έρχονται τα αλεύρια από φρούτα και λαχανικά. Οσοι ξέρουν λένε να περιμένουμε να ακούσουμε για συνταγές με αλεύρι από μπανάνα, καρύδα αλλά και εξωτική κασάβα.

Τσάι που τρώγεται

Το βρώσιμο τσάι παράγεται από αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά και το φτιάχνουμε όπως όλα τα συνηθισμένα τσάγια, προσθέτοντας ζεστό νερό στο φλιτζάνι όπου έχουμε βάλει το φακελάκι. Η διαφορά; Αφού πιούμε το τσάι μας μπορούμε να απολαύσουμε τα φρούτα που έχουν μείνει στο φλιτζάνι.

Τα καλά μικρόβια του στόματος

Έχουμε ήδη ακούσει πολλές φορές και από πολλές πηγές για τα καλά μικρόβια του εντέρου και για το πόσο πρέπει να φροντίζουμε να παραμένουν ενεργά και σε ικανοποιητική ποσότητα στο έντερό μας. Κάπως αντίστοιχα φαίνεται ότι είναι τα πράγματα και με το στόμα μας, που διαθέτει και αυτό με τη σειρά του καλά μικρόβια, τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.

Τα καλά μικρόβια της στοματικής κοιλότητας είναι κατ’ αρχάς το πρώτο βήμα της πέψης και επίσης συμβάλλουν στη διατήρηση τόσο της στοματικής όσο και της σωματικής υγείας μας γενικότερα. Πώς θα τα προστατέψουμε; Οταν μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης, αναψυκτικών και το κάπνισμα και αυξήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε.

Η ησυχία

Η ησυχία λειτουργεί ως τονωτικό για το μυαλό και μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον εσωτερικό μας εαυτό. Οσο περνάει ο καιρός η αναζήτηση για ήσυχα σημεία – όπου κανείς ακούει μόνο τη φύση – γίνεται όλο και εντονότερη. Η ανάγκη αυτή για την ησυχία που θα μας βοηθήσει να έρθουμε σε βαθύτερη επαφή με τον τόπο και τον εαυτό μας γειώνοντάς μας με το τώρα δημιούργησε το hashtag #save quiet.

Κάπως έτσι προέκυψε και η ιστοσελίδα quietparks.org, όπου μια κοινότητα που εκτιμά, αναζητά και προσπαθεί να διατηρήσει και να προασπίσει την ησυχία εκπαιδεύει, ενημερώνει, κάνει έρευνα, προωθεί ό,τι μπορεί να σχετίζεται με την ησυχία. Μότο της η ρήση του νομπελίστα Ρόμπερτ Κοχ (1905) που είχε πει ότι μια μέρα θα χρειαστεί να παλέψουμε αδυσώπητα τον θόρυβο όπως κάποτε την πανούκλα και τη χολέρα.

Η εμμηνόπαυση… θετικά

«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την εμμηνόπαυση» είπε πρόσφατα η Γκουίνεθ Πάλτροου, τονίζοντας την ανάγκη να συνειδητοποιήσουν οι γυναίκες ότι η ζωή δεν τελειώνει με την εμμηνόπαυση. Ίσως το 2020 είναι η χρονιά που θα «ξαναλανσαριστεί» η εμμηνόπαυση, που ως τώρα αποτελεί θέμα-ταμπού και τρομάζει τις γυναίκες. Κάθε γυναίκα χρειάζεται να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να ζει δυναμικά και ευχάριστα ακόμα και σε αυτή την εποχή της ζωής της.

Προϋπόθεση γι’ αυτό όμως είναι να μπορεί η γυναίκα να μιλήσει για όσα πιθανώς την απασχολούν ή / και τη δυσκολεύουν και αν χρειάζεται να ζητήσει βοήθεια και συμπαράσταση, από τον γιατρό της, την οικογένειά της, τον σύντροφό της, τους φίλους της…

Αλκοολούχα ποτά… χωρίς αλκοόλ

Μπίρες χωρίς αλκοόλ, virgin cocktails, ποτά σε μπουκάλι με λιγότερο αλκοόλ από τα υπόλοιπα, όλα αυτά καθιερώνονται όλο και περισσότερο ως μια εναλλακτική για όσους θέλουν να απολαύσουν τη γεύση και την αίσθηση αποφεύγοντας να επιβαρυνθούν με θερμίδες αλλά και να «ζαλιστούν» (π.χ. επειδή οδηγούν, παίρνουν φάρμακα, είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης, είναι ανήλικοι κ.ά.).

Γυμναστική στο… ψυγείο

Ξεχάστε τη hot yoga, η νέα τάση θέλει τους αθλουμένους να έρχονται από το κρύο. Εχετε ακούσει για το Brrrn; Αν όχι, ήρθε η ώρα. Ολα ξεκίνησαν όταν ο Τζίμι, δουλεύοντας ως personal trainer, δέχθηκε τα παράπονα μιας γυναίκας που του εξήγησε ότι προτιμά να γυμνάζεται στη δροσιά. Εκείνος έκανε λίγη έρευνα και παρατήρησε ότι η γυμναστική στο κρύο δεν προσφερόταν πουθενά ως υπηρεσία. Ψάχνοντάς το περισσότερο μαζί με έναν φίλο του, με εμπειρία στη δημόσια υγεία, συνειδητοποίησε ότι υπάρχουν πολλές επιστημονικές ενδείξεις σχετικά με τα οφέλη από τη γυμναστική σε κρύο περιβάλλον.

Κάπως έτσι, το 2018 αποφάσισαν να ανοίξουν το πρώτο γυμναστήριο κρύου στο Μανχάταν, όπου οι ενδιαφερόμενοι γυμνάζονται σε θερμοκρασίες ψυγείου. Την ίδια τάση υπηρετεί και ο ολλανδός αθλητής Βιμ Χοφ (γνωστός και ως iceman). Οσο περνάει ο καιρός ο Χοφ γίνεται και πιο γνωστός, καθώς γυμνάζεται στο κρύο – έχοντας κερδίσει και πολλά ρεκόρ Guinness κολυμπώντας και τρέχοντας σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σε πολύ κρύο νερό, πάγο κ.λπ. Στη διαδικασία αυτής της άθλησης, προσπαθεί να ελέγχει την αναπνοή του σε συνδυασμό με την έκθεσή του στο κρύο, ώστε να βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου του, τα επίπεδα της ενέργειάς του και τη διάθεσή του.

Χυμός σέλερι

Μια τάση που συνεχίζει δυναμικά από το 2019 είναι ο χυμός σέλερι, τον οποίο κάποια στιγμή «ανακάλυψαν» και παρουσίασαν ως πανάκεια κυρίως στην Αμερική. Προφανώς το σέλερι, όπως και οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, δεν έχει μαγικές ιδιότητες, αλλά μας δίνει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων και έχει συνδεθεί με την πιθανότητα μείωσης της χοληστερίνης και των τιμών σακχάρου στο αίμα. Στη Μεγάλη Βρετανία η τάση εδραιώθηκε και ο χυμός κυκλοφορεί και έτοιμος σε μπουκάλι. Θα έρθει άραγε και στην Ελλάδα;

Μοιάζει με κρέας αλλά δεν είναι

Η νέα τάση μετά τους χορτοφάγους και τις διάφορες παραλλαγές της χορτοφαγικής διατροφής είναι τα υποκατάστατα κρέατος, τα οποία μιμούνται τη γεύση, την υφή αλλά και την όψη του κρέατος (π.χ. κιμάς, λουκάνικο, φέτες ζαμπόν), περιέχοντας όμως 0% ζωική πρωτεΐνη και προερχόμενα 100% από φυτικές πηγές.

Γιατί ένας χορτοφάγος χρειάζεται να ξεχάσει τα μπέργκερ ή τα χοτ ντογκ ή πρέπει να συμβιβάζεται με άνοστα και βαρετά υποκατάστατα; «Δεν πρέπει» απαντά η βιομηχανία και προσφέρει στην αγορά υποκατάστατα κρέατος που προσομοιάζουν κατά πολύ στα αυθεντικά.

Η αντιδίαιτα

Κάθε χρόνο εμφανίζεται και μια καινούργια θαυματουργή δίαιτα, αυτή που θα μας κάνει να ξεχάσουμε κάθε προηγούμενη και να χάσουμε βάρος μια για πάντα. Φέτος η τάση είναι η αντιδίαιτα, η φιλοσοφία που λέει να μην κάνουμε δίαιτα αλλά να μάθουμε να τρώμε όταν πεινάμε, έτσι ώστε να μη μας ξανααπασχολήσει η υπόθεση δίαιτα.

Ψυχολόγοι στο Instagram

Κατ’ αρχάς θα θεωρούσε κανείς ότι το Instagram θα ήταν το τελευταίο σημείο όπου θα κοιτάγαμε αν αναζητούσαμε κάποια σοβαρή συμβουλή σχετικά με την ψυχική μας υγεία. Πολλές έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι το Instagram μπορεί ακόμα και να βλάψει την ψυχολογία, ειδικά των νέων που νιώθουν την πίεση να ακολουθήσουν όλα όσα βλέπουν να διαφημίζονται και να προβάλλονται συνεχώς γύρω τους.

Ωστόσο τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι θεραπευτές επιλέγουν το εν λόγω μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να προβληθούν, να έρθουν σε επαφή με τους πιθανούς πελάτες τους αλλά και να μοιραστούν γνώση. Όπως όλες οι σχετικές τάσεις, ο ψυχολόγος του Instagram ξεκίνησε από την Αμερική και έφτασε και στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί προσπαθούν να τονίσουν ότι το Internet δεν είναι ο χώρος στον οποίο θα πρέπει να αναζητήσουμε ατομική ψυχολογική υποστήριξη και επίσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εξηγώντας ότι είναι ίσως καιρός να θεσπιστούν περισσότεροι κανόνες όσον αφορά τη λειτουργία του επαγγέλματος του ψυχοθεραπευτή ώστε να καλύπτεται και το πεδίο του Διαδικτύου πλέον.