Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, οι περισσότεροι από εμάς πιθανόν να μην διστάζαμε να κλείσουμε αεροπορικά εισιτήρια, να παρευρεθούμε σε ένα συνέδριο, να χρησιμοποιήσουμε το μετρό ή να πάρουμε τον καφέ μας από μία κατά τα άλλα γεμάτη κόσμο καφετέρια. Με την εξάπλωση, ωστόσο, του νέου κοροναϊού πολλοί είναι εκείνοι που επανεξετάζουν αν πρέπει να έρθουν σε επαφή με πλήθος κόσμου.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να μειωθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις, με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις να ακυρώνονται ενώ αποφασίστηκε και η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, Πανεπιστημίων και φροντιστηρίων σε όλη την χώρα έως και την 24η Μαρτίου, για προληπτικούς λόγους. Ακόμα και οι μικρότερες συναθροίσεις ατόμων επηρεάζονται αφού ο συνωστισμός ατόμων σε κλειστούς χώρους, όπως ένα μαγαζί ή ένα εστιατόριο, αυξάνει τις πιθανότητες διασποράς όχι μόνο του νέου κοροναϊού αλλά και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών ή μικροβίων. Ένα ακόμη προληπτικό μέτρο για την μείωση της διασποράς του ιού αποτελεί το κλείσιμο των θεάτρων, των κινηματογράφων, των χώρων εκδηλώσεων, των κέντρων διασκέδασης, των γυμναστηρίων, όπως και των παιδότοπων ή των πάρκων.

Θα ήταν σημαντικό για αυτό το λόγο να πραγματοποιείτε τις απαραίτητες μετακινήσεις σας «έξυπνα», δίχως να πανικοβάλλεστε.

  1. Αποφύγετε την στενή επαφή σε οικογενειακές συγκεντρώσεις ή πάρτι

Θα ήταν καλό για ορισμένο χρονικό διάστημα να μην φιλάτε σταυρωτά τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν τα βλέπετε ενώ προτείνεται ακόμα και να αποφεύγετε τις χειραψίες, καθώς έτσι μειώνονται ο κίνδυνος εξάπλωσης του κινδύνου, ειδικά όταν μαζί σας βρίσκονται άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες.

  1. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποφύγετε τους συνεπιβάτες που φτερνίζονται

Αν χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πραγματοποιήσετε τις μετακινήσεις σας, θα ήταν καλό να αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν, όσους φτερνίζονται. Αν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει κοντά σας, δοκιμάστε να απομακρυνθείτε και να διατηρήσετε την απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου.

  1. Αν επισκεφθείτε εστιατόρια, πλύνετε τα χέρια σας

Σε δημόσιους χώρους, υπάρχουν ορισμένα σημεία ή επιφάνειες που αγγίζονται από πολλά άτομα, όπως οι χειρολαβές, τα πόμολα αλλά και οι πιστωτικές κάρτες. Για αυτό θα ήταν καλό, ειδικά πριν την κατανάλωση φαγητού να πλύνετε καλά τα χέρια σας με άφθονο νερό και σαπούνι ή να τα τρίψετε καλά με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

  1. Αν είστε άρρωστοι, παραμείνετε σπίτι

Αυτή η συμβουλή δεν ισχύει μόνο τώρα ενόψει του κοροναϊού αλλά συνιστάται γενικότερα για να αποφευχθεί η διασπορά μικροβίων, παθογόνων μικροοργανισμών ή της εποχικής γρίπης στους γύρω σας. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο μπορείτε να ξεκουραστείτε και να αναρρώσετε γρηγορότερα αλλά και να προστατέψετε τους γύρω σας, ειδικά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όσους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας αλλά και εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.