Με το άγχος για τις εξελίξεις στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, τον φόβο για τη δική μας ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των συνανθρώπων μας, τη ριζική αλλαγή της καθημερινότητάς μας και την καραντίνα , δεν είναι να απορεί κανείς που η διάθεσή μας δεν είναι στα ύψη.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και να κάνουμε τις ημέρες στο σπίτι πιο ευχάριστες.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:

1. Φέρνουμε το γυμναστήριο στο σπίτι

Η γυμναστική αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ξεχνάμε ό,τι μας απασχολεί και εκτονωνόμαστε, ενώ παράλληλα ο οργανισμός μας εκκρίνει σεροτονίνη και ενδορφίνες, ορμόνες οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση.

Το γεγονός ότι τα γυμναστήρια είναι κλειστά δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γυμναστούμε. Γιόγκα, pilates ή HIIT, όποιο είδος άσκησης και αν προτιμάμε, μπορούμε να το εκτελέσουμε από την άνεση του σπιτιού μας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά στα workouts που σας προτείνουμε και να διαλέξετε αυτό που σας αρέσει.

2. Επιλέγουμε τις τροφές που μας κάνουν χαρούμενες

Η σεροτονίνη είναι μια πολύ σημαντική ορμόνη, καθώς επηρεάζει τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου μας και ρυθμίζει την πίεση του αίματος. Η σεροτονίνη έχει ως δομικό στοιχείο το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη προσλαμβάνεται από τα τρόφιμα και στη συνέχεια μεταφέρεται στον εγκέφαλο, όπου μετατρέπεται σε σεροτονίνη.

Τα λιπαρά ψάρια, τα θαλασσινά, το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί και το ταχίνι είναι μερικά από αυτά τα τρόφιμα που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας και αξίζει να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας.

3. Βγαίνουμε για… ηλιοθεραπεία

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές θρησκείες και κουλτούρες, ανά τους αιώνες, έχουν θεοποιήσει τον ήλιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Εκτός από ζωογόνος, ο ήλιος είναι επιπλέον ευεργετικός για τη ψυχολογία, αφού αυξάνει την έκκριση ενδορφινών.

Τις ηλιόλουστες ημέρες, λοιπόν, βγαίνουμε στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας και απολαμβάνουμε τον ζεστό ήλιο. Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει λόγω πανδημίας, όμως η άνοιξη έχει έρθει!

4. Χαλαρώνουμε με ένα βιβλίο

Δε λέω, καλό το binge-watching, όμως η καραντίνα αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να διαβάσουμε εκείνα τα βιβλία που λέμε εδώ και μερικά χρόνια ότι θα αρχίσουμε. Το διάβασμα είναι η πιο αποτελεσματική διέξοδος από την απαιτητική πραγματικότητα, αφού μας βοηθάει να αποκοβόμαστε και να ταξιδεύουμε με τη φαντασία μας. Ένα βιβλίο και μια κούπα ζεστό χαμομήλι, είναι η ιδανική συντροφιά για να χαλαρώσουμε και να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας.

5. Νοιαζόμαστε για τους άλλους

Μπορεί οι άνθρωποι να έχουμε την τάση να λειτουργούμε εγωκεντρικά, όμως η πρωτόγνωρη αυτή περίοδος που διανύουμε μπορεί να μας κάνει να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Μένουμε σπίτι όσο περισσότερο μπορούμε ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού, αν βγούμε για ψώνια, ρωτάμε τον γείτονά μας μήπως χρειάζεται κάτι και επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ειδικά με εκείνα που μένουν μόνα τους. Η προσφορά και η αλληλεγγύη μπορούν πραγματικά να μας κάνουν να νιώσουμε πιο χρήσιμοι και τώρα χρειάζονται πιο πολύ από ποτέ.