Καθώς ο νέος κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, πολλές είναι οι χώρες που έχουν υιοθετήσει το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι, μειώνοντας τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Μένουμε λοιπόν σπίτι ενώ στις εξωτερικές μετακινήσεις μας διατηρούμε την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας, τουλάχιστον δύο μέτρα, αποφεύγοντας τα μέρη με συγχρωτισμό. Η οδηγία των δύο μέτρων παράλληλα, δεν είναι τυχαία αλλά βασίζεται στην ιδέα ότι ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων σάλιου ή βλέννας που εκτοξεύονται στον αέρα από το βήχα ή το φτέρνισμα ενός ασθενή που έχει προσβληθεί από το νέο ιό.

Πώς μεταδίδεται ο ιός από τα σταγονίδια;

Ο ιός υπάρχει στα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα του ασθενή, τα οποία είτε πέφτουν στο έδαφος είτε σε άλλες επιφάνειες, για αυτό και συνιστάται να διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να μην αγγίζουμε τα μάτια, την μύτη ή το στόμα μας καθώς υπάρχει περίπτωση να έχουμε αγγίξει μια επιφάνεια, που δεν έχει απολυμανθεί και να μολυνθούμε κατά συνέπεια από τον ιό. Επίσης σε αυτό το πλαίσιο, οι ειδικοί τονίζουν την σημαντικότητα του σχολαστικού και συχνού πλυσίματος των χεριών με άφθονο νερό και υγρό αντισηπτικό σαπούνι για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα. Στην περίπτωση που τα σταγονίδια πέσουν σε επιφάνειες, έχει αποδειχθεί ότι ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει σε αυτές από δύο ώρες έως και εννέα ημέρες, αν δεν απολυμανθούν.

Μπορούν τα μολυσμένα σταγονίδια να μεταφερθούν με τον αέρα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αποφάνθηκε και δήλωσε συγκεκριμένα ότι τα σταγονίδια από το βήχα ή το φτέρνισμα ενός ασθενή είναι αρκετά βαριά, ώστε να παραμείνουν για ώρα στον αέρα, με αποτέλεσμα να πέφτουν είτε στο έδαφος είτε σε επιφάνειες. Ωστόσο, μπορεί κανείς να μολυνθεί, ανασαίνοντας τον ιό, όταν δηλαδή βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από έναν ασθενή που έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό ή αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια με τα χέρια και έπειτα αγγίζοντας τα μάτια, την μύτη ή το στόμα, δίχως να έχουν καθαριστεί σωστά.