Μπορεί φέτος να μην σουβλίζουμε και να ψήνουμε παραδοσιακά τον οβελία στην αυλή, με φίλους και συγγενείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε… «εκπτώσεις» και στα εδέσματα που θα βάλουμε πάνω στο γιορτινό τραπέζι.

Και πασχαλινό τραπέζι χωρίς κοντοσούβλι δεν γίνεται. Απλά φέτος θα το φτιάξουμε στο φούρνο.

Κοντοσούβλι στο φούρνο

Υλικά
(Για 6 άτομα)
• 1 κιλό χοιρινό από λαιμό
• 1 κιλό χοιρινό από μπούτι
• 3 πιπεριές (1 κόκκινη, 1 κίτρινη και 1 πράσινη, χοντροκομμένες)
• 2 ντομάτες (χοντροκομμένες)
• 1 μεσαίο κρεμμύδι (χοντροκομμένο)
• 300 γρ. γραβιέρα (χοντροκομμένη)
Για τη μαρινάδα
• 1 κρεμμύδι (πολτοποιημένο στο μπλέντερ)
• 3 σκελίδες σκόρδο (πολτοποιημένες στο μπλέντερ)
• 2 κουταλιές μέλι
• 1 πορτοκάλι (το χυμό του)
• 1/2 λίτρο περίπου λευκό κρασί
• 1 σφηνάκι κονιάκ
• 1 σφηνάκι ουίσκι
• 1 χούφτα ρίγανη
• Αλάτι
• Πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα μαζί με το κρέας σε ένα μπολ, τα ανακατεύετε, και ρίχνετε το κρασί μέχρι να καλυφτεί το κρέας. Σκεπάζετε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο από την προηγούμενη ημέρα. Όταν το βγάλετε από το ψυγείο, τοποθετείτε το κρέας σε ένα πυρέξ, πάνω σε λαδόκολλα, και ρίχνετε διάσπαρτα τις πιπεριές, τις ντομάτες, το κρεμμύδι και το τυρί. Τυλίγετε τη λαδόκολλα σε ρολό, για να πάρει το σχήμα που έχει το κοντοσούβλι, και ρίχνετε λίγο νερό στο πυρέξ. Ψήνετε στο φούρνο στους 180-200° C για περίπου 3 ώρες.

Η συνταγή μπορεί εναλλακτικά να γίνει και με αρνί. Το κατσίκι, όμως, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.