Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση λοίμωξης του πλακούντα από κοροναϊό.

Οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής Yale ισχυρίζονται ότι μια 35χρονη γυναίκα βρισκόταν στο μεσαίο στάδιο της εγκυμοσύνης της (το δεύτερο τρίμηνο) όταν παρουσίασε επιπλοκές και χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σύμφωνα με το BBC, η γυναίκα είχε πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση και αιμορραγία από τον κόλπο της, σημάδια προφανώς ανησυχητικά σε όσες περιμένουν να γεννήσουν. Επίσης, δέκα ημέρες νωρίτερα ανέβασε πυρετό, ενώ παρουσίασε επίμονο βήχα, συμπτώματα δηλαδή του Covid-19.

Η ακτινογραφία στην οποία υπεβλήθη έδειξε σημάδια μόλυνσης στους πνεύμονές της.

Παράλληλα, η αρτηριακή της πίεση παρέμεινε σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα – χαρακτηριστικό μιας διαταραχής που ονομάζεται προεκλαμψία σε έγκυες γυναίκες και μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρα για τη μητέρα και το μωρό.

Διέκοψε την εγκυμοσύνη

Η γυναίκα αποφάσισε, λοιπόν, να τερματίσει την εγκυμοσύνη της, κατά την 22η εβδομάδα, καθώς η ζωή της βρισκόταν σε κίνδυνο.

Στη συνέχεια, οι γιατροί έστειλαν τον πλακούντα για περαιτέρω εξέταση, όπου εντόπισαν στοιχεία μόλυνσης από τον ιό.

Ο καθηγητής Marian Knight, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμβουλεύει πως «το πιο σημαντικό μήνυμα για τις γυναίκες είναι ότι πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τις προγεννητικές τους εξετάσεις, ενώ την ίδια στιγμή να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης, ιδίως κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης».