Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου, γυναίκα που ταύτισε τη ζωή της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά και την φινέτσα.

Η Αμαλία Μεγαπάνου ήταν γνωστή για το απαράμιλλο στιλ της, ο τύπος μάλιστα δεν δίστασε να την χαρακτηρίσει «Ζακλίν της Ελλάδας», λόγω της έμφυτης κομψότητας της.

Η επίσκεψη στην Αμερική

Ο Τζον Κένεντι είχε αναλάβει πρόεδρος των ΗΠΑ στις αρχές του 1961. Τρεις μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 1961, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα υποδεχθεί ο Κένεντι στον Λευκό Οίκο.

Στις 17 Απριλίου του 1961, ώρα 11.30 το πρωί, το ζεύγος Καραμανλή έφτασε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη, καθώς η επίσκεψη γίνεται την ημέρα που χιλιάδες αντίπαλοι του Κάστρο εισβάλουν στην Κούβα με ορμητήριο το Μαϊάμι και φυσικά με αμερικανική υποστήριξη.

Το άγνωστο περιστατικό στον Λευκό Οίκο

«Όταν η Αμαλία Καραμανλή επισκέφθηκε το Λευκό Οίκο το 1962 εντυπωσίασε μέχρι και την Τζάκι Κένεντι με το λιτό στιλ της και την είχε ήδη συναγωνιστεί επάξια σε κομψότητα όπως δείχνει και αυτό το εξώφυλλο των «Εικόνων» από το 1961. Οι δύο πρώτες κυρίες πράγματι γνωρίζονταν και είχαν εκτίμηση ή μια για την άλλη από την προηγούμενη χρονιά όταν η Αμαλία Καραμανλή είχε υποδεχτεί την και ξεναγήσει την Τζάκι στην Ακρόπολη στα πλαίσια της πρώτης επίσημης επίσκεψης της στην Ελλάδα. Μετά το διαζύγιο της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ουδέποτε μίλησε δημοσίως για την προσωπική της ζωή και τα χρόνια δίπλα του. Οι μοναδικές συνεντεύξεις που είχε δώσει στον Τύπο αφορούσαν το συγγραφικό της έργο και τις άλλες δραστηριότητες της.

«Η Αμαλία ήταν τόσο όμορφη όσο και αξιοπρεπής.» είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

«Είχε δυνατό χαρακτήρα, κάπως αυταρχικό. Ίσως μάλιστα το ναυάγιο του γάμου μας να οφείλεται στο ότι είχαμε τον ίδιο χαρακτήρα… Τα ενδιαφέροντά της ήταν περισσότερο πολιτιστικά παρά πολιτικά. Και, μολονότι ουδέποτε αναμειγνυόταν στη δημόσια ζωή, συμπαραστάθηκε με αφοσίωση στη δύσκολη σταδιοδρομία μου. Το βέβαιο είναι ότι ο χωρισμός μου με λύπησε, αν και η ευθύνη γι’ αυτόν ήταν περισσότερο δική μου».
Άνθρωπος παλαιάς κοπής, βαθιά καλλιεργημένος, πρώην σύζυγος ενός από τους πλέον εμβληματικούς ηγέτες της χώρας, διακεκριμένη συγγραφέας, είχε επίσης και το σπάνιο ταλέντο να ξέρει να μεγαλώνει και να γερνά ωραία, διατηρώντας την αρχοντιά και την φυσική ομορφιά της μέχρι τέλους. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, παρέμεινε μακριά από τη δημοσιότητα, κρατώντας το σπίτι της ανοικτό σε ένα στενό κύκλο δικών της ανθρώπων και «έφυγε» πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών με την αξιοπρέπεια που πάντοτε την χαρακτήριζε», σημείωσε η Έλενα Μακρή στην σημερινή της ανάρτηση.

Δείτε την φωτογραφία