Η απολέπιση αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από τα εξωτερικά στρώματα της επιδερμίδας. Είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την απομάκρυνση του ξηρού ή θαμπού δέρματος, την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος όπως και την βελτίωση της εμφάνισης του, αφού το κάνει να λάμπει. Υπάρχουν διαφορετικοί μέθοδοι απολέπισης, όπως είναι η χειροκίνητη και η χημική, με τον τύπο της επιδερμίδας σας να καθορίζει τόσο ποια θα είναι και η πρακτική που θα ακολουθήσετε όσο και το πόσο συχνά θα την κάνετε.

Απολέπιση ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας

Είναι σημαντικό να είστε ευγενικοί με το δέρμα σας όσο κάνετε απολέπιση. Μπορείτε να κάνετε μερικές, κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας για να εφαρμόσετε λίγη πίεση, δίχως όμως να αισθάνεστε έντονο πόνο. Εάν χρησιμοποιείτε βούρτσα, τότε διαγράψτε σύντομες, μαλακές κινήσεις και στην συνέχεια ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Θα ήταν καλό να την αποφύγετε αν το δέρμα σας έχει κοψίματα ή ανοιχτές πληγές ενώ μετά την απολέπιση θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε ενυδατική κρέμα, για να προσφέρετε στην επιδερμίδα σας βαθιά ενυδάτωση.

  • Ξηρό δέρμα

Η απολέπιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ξηρό ή ξεφλουδισμένο δέρμα, καθώς θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα που παραμένουν στην επιφάνεια. Αφού τελειώσετε την απολέπιση και βγείτε από το μπάνιο, μην ξεχάσετε την ενυδατική λοσιόν.

  • Ευαίσθητο δέρμα

Αποφύγετε το έντονο τρίψιμο, καθώς αυτό θα ερεθίσει το δέρμα σας και πιθανότατα να οδηγήσει σε ερυθρότητα. Θα ήταν καλό να εφαρμόσετε ένα ήπιο απολεπιστικό με ένα μαλακό πανάκι.

  • Λιπαρό δέρμα

Στο λιπαρό δέρμα, συνήθως παρατηρείται η συσσώρευση νεκρών κυττάρων ενώ μπορεί να φαίνεται θαμπό. Η απολέπιση μπορεί να σας βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Τρίψτε σε κυκλικές κινήσεις με ήπια πίεση για περίπου τριάντα δεύτερα και έπειτα ξεβγάζετε.

  • Κανονικό δέρμα

Αν το δέρμα σας δεν εμφανίζει κάποια ευαισθησία, μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε μέθοδο. Ενδεχομένως να χρειαστεί να πειραματιστείτε για να βρείτε ποια είναι αυτή που ταιριάζει καλύτερα στην επιδερμίδα σας.

  • Μεικτό δέρμα

Το μεικτό δέρμα, ενδεχομένως να χρειάζεται ένα συνδυασμό των δύο μεθόδων, θα ήταν όμως καλό να μην πραγματοποιήσετε και τις δύο την ίδια ημέρα. Αν αισθανθείτε το δέρμα σας ξηρό μετά την απολέπιση, αλείψτε το με ενυδατική κρέμα.